Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kanatlı Kesimhanelerinin Parçalama Ünitelerinden Alınan Boyun ve Kanat Örneklerinden Salmonella İzolasyonu, Serotiplendirilmesi ve Antibiyotik Dirençliliğinin Araştırılması

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 1-2, 23 - 36, 01.12.2005

Öz

Bu çalışmada insanlarda toplu zehirfenmelere neden olan Salmonella enfeksiyonlarının önemli
kaynakları arasmda bulunan kanatlı etlerinde Salmonella izolasyonunun ISO 6579'a göre yapılması
ve kanatlılarda kullanılan antibiyotiklere karşı salmonellalarda oluşan dirençliliğin tespiti
amaçlanmıştır. Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü ve Adana Veteriner Kontrol
ve Araştırma Enstitüsü kendi bölgelerinde yer alan kanatlı kesimhanelerinden topladıkları örneklerde
çalışarak projede yer almışlardır. Örneklerden Salmonella izolasyonu WHO'nun önerdiği
ISO 6579 'a göre yapılmıştır. İzole edilen Salmonella'ların sero tip tayini Kaufmann-White şemasına
göre yapılmış olup, antibiyotik dirençlilikleri ise NCCLS'ye göre Disk Diffüsyon Test Yöntemi ile
yapılmıştır. Kesimhanelerden toplanan 662 örnekten 58 (%8,7) Salmonella suşu izole edilmiştir.
Bunlardan 19'unun (%32) S. enteritidis, 18'inin (%31) S. virchow, 11'inin (%19) S. typhimurium,
4 'er adedinin (%7) S. hadar ve S. agama, 1 'er adedinin (%2) S. give ve S. bsilla olduğu tespit edilmiştir.
Bu sonuçlar, S. enteritidis, S. virchow ve S. typhimurium 'un tavuk kesimhanelerinde önemli
bir sorun olduğunu göstermektedir. Yapılan antibiyotik dirençlilik testlerinde, izole edilen 58
Salmonella suşundan 26'smm (%48.1) nalidixic acide, 10'unun (%17.2) streptomisine ve 1 'ininde
(% 1. 7) ciprofloxacin, sulphamethoxazol-trimethoprim ve chloramphenicole dirençli oldukları görülmüştür.
Ayrıca S. enteritidis suşlarında antibiyotiklere karşı çoklu direncin diğer suşlara oranla
daha yüksek olduğu saptanmıştır. S. typhimurium suşlarında ise dirençlilik saptanamamıştır.

Kaynakça

  • BEKAR M, AYAZ Y, AKMAN A, YAZICIOGLU N, UYSAL Y, TEKiN C, ERGÜN A, İLDEŞ Z, KORKUT N, MİROGLU M, ASLANA, (1993). Tavuk mezbahalarının Salmonella yönünden taranması. Etlik Vet. Mikrobiol Derg. 7(4), 1-23.
  • CARRAMINANA JJ, ROTA C, AGUSTIN I, HERRERA A, (2004), High prevalance of multiple resistance to antibiotics in Salmonella serovars isolated from a poultry slaughterhouse in Spain. Vet. Microbiol 104(1-2),133-9.
  • CARRAMINANA JJ, HERRERA A,· AGUSTIN AI, YANGUELA J, BLANCO D, ROTA C, (1994), Prevalance of Salmonella enteritidis and other serovars in broiler carcasses and livers from a Spanish salaughterhouse. Microbiolgie, Aliments, Nutrition. 12(2), 191-202.
  • ÇARLI TK, (1990), Bursa bölgesindeki yumurta ve broiler tipi- tavuklardan izole edilen Salmonella türleri üzerinde bakteriyolajik ve serolajik çalışmalar. Doğa Derg. 14, 428-438.
  • DIAS DE OLIVERIA S, SIQUERIA FLORES F, DOS SANTOS LR, BRANDELLI A, (2005), Antimicrobial resistance in Salmonella enteritidis strains isolated from broiler carcasses, food, human and poultry-related samples. Int. J. Food Microbiol. 97(3), 297-305.
  • FERRIS KE, FRERICH WM, (1998), Salmonella serotypes from animals and related sources reporteel during fiscal year 1987 and October 1987-June 1988. Proceedings of the United States Animal Health Association. 92,349-362,363-378.
  • GÖKÇEN S, ERGANİŞ O, (1996). İzmir mezbahalarznda kesilen hayvanlardan Salmonella izolasyonu ve serotiplendirilmesi. Bornova Vet. Kont. Araş. Enst. Müd. Derg. 21 ,35.
  • JOHNSON JM, RAJIC A, MCMULLEN LM, (2005), Antimicrobial resistance of selected Salmonella isolated from food animals and food in Alberta. Can. Vet. J. 46(2),141-6.
  • KORVER H, MOOIJMAN KA, HENKEN AM, (2004), Report on the eighth workshop organİsed by CRLSalmonella. Bilthoven (the Netherlends), 14-16 May 2003.
  • RAMPLING A, ANDERSON JR, UPSON R, PETERS E, WARD LR, ROWE B, (1089), Salmonella enteritidis phage Type 4 infection of broiler chickens, A hazard to public health. The Lancet .
  • WALTMAN WD, HORNE AM, PIRKLE C, JOHNSON DC, ( 1992), Prevalance of Salmonella enteritidis in spent hens. Avian Diseases. 36(2), 251- 255.
  • WILSON lG, (2004), Antimicrobial reistance of Salmonella in raw retaif chickens, imported chicken portions and human elinical specimens. J. Food Prot. 67(6), 1220-5.
  • INTERNATIONAL STANDARD. ISO 6579. 2002 (E) 4rd.ed. Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal method for the detection of Salmonella spp.
  • ANTIGENIC FORMULAS OF THE SALMONELLA SEROV ARS. Michel Y. Popoff. WHO Colaborating Centre for Reference and Research on Salmonella, Instıtut Pasteur, France, 2001 .
  • NCCLS (NATIONAL COMMITTRE FOR CLINICAL LABORATORY STANDARDS). International Workshop on the Surveillance of Salmonella and Antimicrobial Resistance in Foodborne Pathogens. Heraklion, Crete, Greece. July 3rd-8th 2000.

Research on The İsolation, Serotyping and Antibiotic Resistance of Salmonella From Neck and Wing SaMples of Poultry Collected From Cutting Units of Slaughterhouses.

Yıl 2005, Cilt: 16 Sayı: 1-2, 23 - 36, 01.12.2005

Öz

This assay was done with the management of Etlik Central Veterinmy Control and Researc·h Institute
and Adana Veterinary Control and Research Institute. In this assay, to take into consideration
of the seasonal effect, between 2002 - 2004 years in summer and winter mounths 662 chicken neck
and wing. Which were collected from the poultry slaughterhouses in the Institute are as were used
as material. In order to identify Salmonella spp. from the samples, ISO 6579 method suggested
from WHO was used. Detection of serotypes from the isolates were done with the scheme of Kaufmann-
White and their antibiotic resistance were done according to NCCLS (Disk diffusion test).
The aim of this study was to became widespread of these methods and to make their standardizations.
In conclusion, 58 (8.7%) Salmonella spp. were detectedfrom the samples. In generalfrom
58 isolates, 19 (32%) S. enteritidis, 18 (31%) S. virchow, 11(19%) S. typhimurium, 4 (7%) S. hadar
and S. aganıa, 1 (2%) S. give and S. bsilla were collected. The results indicated that, S. enteritidis,
S. virchow and S. typhimurium are the significant problemsin the poultry slaughterhouses According
to the antibiotic resistivity tesıs, from the 58 Salmonella isolates, 26( 48.1%) of the m shows resistivity
to nalidixic acid, 10 of them (17.2%) to streptomisine and 1 of them (%1.7) to ciprofloxacin,
sulphamethoxazol-trimethoprim and chloramphenicole. In addition to that, however S. typhimurium
did not show resistance, S. enteritidis showed multi-resistance to antibiotics more then the
others.

Kaynakça

  • BEKAR M, AYAZ Y, AKMAN A, YAZICIOGLU N, UYSAL Y, TEKiN C, ERGÜN A, İLDEŞ Z, KORKUT N, MİROGLU M, ASLANA, (1993). Tavuk mezbahalarının Salmonella yönünden taranması. Etlik Vet. Mikrobiol Derg. 7(4), 1-23.
  • CARRAMINANA JJ, ROTA C, AGUSTIN I, HERRERA A, (2004), High prevalance of multiple resistance to antibiotics in Salmonella serovars isolated from a poultry slaughterhouse in Spain. Vet. Microbiol 104(1-2),133-9.
  • CARRAMINANA JJ, HERRERA A,· AGUSTIN AI, YANGUELA J, BLANCO D, ROTA C, (1994), Prevalance of Salmonella enteritidis and other serovars in broiler carcasses and livers from a Spanish salaughterhouse. Microbiolgie, Aliments, Nutrition. 12(2), 191-202.
  • ÇARLI TK, (1990), Bursa bölgesindeki yumurta ve broiler tipi- tavuklardan izole edilen Salmonella türleri üzerinde bakteriyolajik ve serolajik çalışmalar. Doğa Derg. 14, 428-438.
  • DIAS DE OLIVERIA S, SIQUERIA FLORES F, DOS SANTOS LR, BRANDELLI A, (2005), Antimicrobial resistance in Salmonella enteritidis strains isolated from broiler carcasses, food, human and poultry-related samples. Int. J. Food Microbiol. 97(3), 297-305.
  • FERRIS KE, FRERICH WM, (1998), Salmonella serotypes from animals and related sources reporteel during fiscal year 1987 and October 1987-June 1988. Proceedings of the United States Animal Health Association. 92,349-362,363-378.
  • GÖKÇEN S, ERGANİŞ O, (1996). İzmir mezbahalarznda kesilen hayvanlardan Salmonella izolasyonu ve serotiplendirilmesi. Bornova Vet. Kont. Araş. Enst. Müd. Derg. 21 ,35.
  • JOHNSON JM, RAJIC A, MCMULLEN LM, (2005), Antimicrobial resistance of selected Salmonella isolated from food animals and food in Alberta. Can. Vet. J. 46(2),141-6.
  • KORVER H, MOOIJMAN KA, HENKEN AM, (2004), Report on the eighth workshop organİsed by CRLSalmonella. Bilthoven (the Netherlends), 14-16 May 2003.
  • RAMPLING A, ANDERSON JR, UPSON R, PETERS E, WARD LR, ROWE B, (1089), Salmonella enteritidis phage Type 4 infection of broiler chickens, A hazard to public health. The Lancet .
  • WALTMAN WD, HORNE AM, PIRKLE C, JOHNSON DC, ( 1992), Prevalance of Salmonella enteritidis in spent hens. Avian Diseases. 36(2), 251- 255.
  • WILSON lG, (2004), Antimicrobial reistance of Salmonella in raw retaif chickens, imported chicken portions and human elinical specimens. J. Food Prot. 67(6), 1220-5.
  • INTERNATIONAL STANDARD. ISO 6579. 2002 (E) 4rd.ed. Microbiology of food and animal feeding stuffs-Horizontal method for the detection of Salmonella spp.
  • ANTIGENIC FORMULAS OF THE SALMONELLA SEROV ARS. Michel Y. Popoff. WHO Colaborating Centre for Reference and Research on Salmonella, Instıtut Pasteur, France, 2001 .
  • NCCLS (NATIONAL COMMITTRE FOR CLINICAL LABORATORY STANDARDS). International Workshop on the Surveillance of Salmonella and Antimicrobial Resistance in Foodborne Pathogens. Heraklion, Crete, Greece. July 3rd-8th 2000.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nahit Yazıcıoglu Bu kişi benim

Kadir Kaya Bu kişi benim

Yildiz Ayaz Bu kişi benim

Selahattin Şen Bu kişi benim

Sibel Özkök Bu kişi benim

Mihriban Aksoy Bu kişi benim

M. Kadri Yavuz Bu kişi benim

Y. Ziya Kaplan Bu kişi benim

Ş. Taşkm Tunca Bu kişi benim

Şerife Vural Bu kişi benim

Nezaket Evgin Bu kişi benim

Suzan Reyhan Karakoç Bu kişi benim

Mehmet Miroglu Bu kişi benim

Nevin Turut Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2005
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 16 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Yazıcıoglu, N., Kaya, K., Ayaz, Y., Şen, S., vd. (2005). Kanatlı Kesimhanelerinin Parçalama Ünitelerinden Alınan Boyun ve Kanat Örneklerinden Salmonella İzolasyonu, Serotiplendirilmesi ve Antibiyotik Dirençliliğinin Araştırılması. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 16(1-2), 23-36.


15430