Bu çalışma, Samsun İli’nde tüketime sunulan tavuk karkaslarındaki Enterococcus spp.’nin prevalansı, vankomisin dirençliliği ve slime faktör oluşturma yeteneklerini belirlemek amacıyla yapıldı. Bu amaçla, Slanetz ve Bartley besiyerinde direkt kültür tekniği ile 123 adet tavuk karkası analiz edildi. Bu örneklerin 41’inden (%33.3) izole edilen toplam 92 adet suş fenotipik olarak Enterococcus spp. olarak identifiye edildi. Tüm Enterococcus spp. izolatları, tuf genini hedefleyen PCR ile cins düzeyinde doğrulandı. Bu izolatların E.faecalis veya E.faecium olup olmadığını ve vankomisin dirençliliklerini belirlemek üzere, ddl ve van (van A, B, C1/2, D, E ve G) genlerinin amplifikasyonuna dayalı multipleks PCR gerçekleştirildi. Suşlardan 39 (%42.4) adedi E.faecalis olarak doğrulanırken, hiç bir suş E.faecium olarak identifiye edilmedi. Geri kalan 53 (%57.6) izolat ise E.faecalis ve E.faecium dışındaki Enterokok türleri olarak değerlendirildi. van A, B, C1/2, D, E ve G genleri, hiçbir izolatta belirlenmedi. Slime faktör üretimini belirlemek üzere Kongo Kırmızısı içeren Agar yöntemi kullanıldı ve hiçbir izolatta slime faktör üretimi belirlenmedi. Sonuç olarak, Samsun İli’nde tavuk karkaslarından izole edilen E.faecalis izolatlarının, vankomisin dirençliliği ve slime factor oluşturmaları yönünden halk sağlığı için potansiyel bir risk oluşturmadığı görülmüştür.
Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi Tavuk Karkas Enterococcus Vankomisin Slime Faktör Belgin SIRIKEN Arzu FINDIK Gökhan İNAT Özgür ÇADIRCI Tahsin Onur KEVENK 2011
The aim of this study was to investigate the prevalence, vancomycin resistance and slime factor production of Enterococcus spp. in chicken carcasses consumed in Samsun province, north of the Turkey. For this purpose, 123 chicken carcasses were analyzed by direct culture technique on Slanetz and Bartley Medium and, a total of 92 Enterococci spp. were isolated from 41 (33.3%) out of the 123 samples and identified phenotypically. All enterococci isolates were confirmed at the genus level by a single PCR targeted tuf gene using Enterococcus specific primers. To identify these enterococci as either being E.faecalis or E.faecium and to detect vancomycin resistance, a multiplex PCR based on the amplification of ddl and van (van A, B, C1/2, D, E and G) genes were performed. While 39 (42.4%) and none of these isolates were identified as E.faecalis and E.faecium, respectively, and the remaining 53 isolates (57.6%) were identified as Enterococcus spp. except from E.faecalis and E.faecium. vanA, vanB, C1/2, vanD, vanE, vanG genes were not detected in any of the isolates by this multiplex PCR. To detect slime factor production, Congo Red Agar Method was used and slime factor production was not detected in any of the isolates. In conclusion, E.faecalis isolates from chicken carcasses in Samsun Province of Turkey do not constitute a potential risk to the public health for vancomycin resistance and slime factor production.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2011 |
Gönderilme Tarihi | 1 Aralık 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 22 Sayı: 2 |