Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ankara, Konya ve Bolu İllerinden Toplanan Ruminant ve Kanatlı Yemlerinde Toplam Aflatoksin, Aflatoksin B1 ve Okratoksin A Aalıntılarının Araştırılması

Yıl 2011, Cilt: 22 Sayı: 2, 61 - 67, 29.12.2011

Öz

Bu araştırmada Ankara, Konya ve Bolu illerinden toplanan ruminant ve kanatlı yemlerinde toplam aflatoksin (AfTotal), aflatoksin B1 (AfB1) ve okratoksin A (OA) düzeylerinin ELISA yöntemi kullanılarak belirlenmesi amaçlandı. ELISA yöntemi kullanılarak toplam 150 adet hayvan yemi örneğinde AfB1, AfTotal ve 56 adet örnekte de OA analizleri yapıldı. Numunelerin %90,2’sinde (138 adet) AfB1, %90,2’sinde (138 adet) AfTotal ve %91,07’sinde (51 adet) OA farklı düzeylerde saptandı. Analiz edilen yemlerin %5,07’sindeki AfB1 düzeylerinin (7 adet yem) yemlerde bulunmasına izin verilen değerlerin üzerinde olduğu tespit edildi. Benzer şekilde yemlerin %3,92’sindeki (2 adet) OA değerlerinin yemlerde bulunmasına izin verilen değerlerin üzerinde olduğu bulundu. Sonuç olarak, analizleri yapılan yemlerin büyük bir bölümünün mikotoksinler yönünden bulaşık olmasına rağmen, saptanan bu miktarların örneklerin büyük bir bölümünde yemlerde bulunmasına izin verilen sınırlar içerisinde olduğu gözlendi.

Kaynakça

  • Araguas C, Penas EG, Cerain AL, (2005). Study on ochratoxin A in cereal-derived products from Spain. Food Chemistry. 92, 459-464.
  • Arda M, (1980). Mikoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yay. No: 366. Ankara. S: 260-272.
  • Arslan C, Eşsiz D, (2009). Establishing the Optimum Cutting Date and Additives for Pasture Grass Silage and Its Mycotoxin Levels. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15, 531-538.
  • Arslan C, Eşsiz D, (2009). Nutrient Composition and Mycotoxin Residues in the Hay Stored as Stack Forms During the Storage Period, and Aflatoxin M1 in the Milk of the Cows Fed by Them. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15, 697-704.
  • Aycicek H, Aksoy A, Saygi S, (2005). Determination of aflatoxin levels in some dairy and food products which consumed in Ankara, Turkey. Food Control. 16, 263-266.
  • Beltran E, Ibanez M, Sancho JV, Cortes MA, Yusa V, Hernandez F, (2011). UHPLC-MS/MS highly sensitive determination of aflatoxins, the aflatoxin metabolite M1 and ochratoxin A in baby food and milk. Food Chemistry. 126, 737-744.
  • Betina V, (1989). Mycotoxins: chemical, biological and environmental aspects. Elsevier Science Publisher. Amsterdam. P: 437.
  • Dashti B, Al-Hamli S, Alomirah H, Al-Zenki S, Abbas AB,Sawaya W, (2009). Levels of aflatoxin M1 in milk,cheese consumed in Kuwait and occurrence of total aflatoxin in local and imported animal feed. Food Control. 20, 686-690.
  • Doğan A, Bayezit M, (1999). Kars yöresinde yemlerde aflatoksin B1 düzeylerinin ELISA yöntemi ile araştırılması. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 5(1), 63-70.
  • Duarte SC, Lino CM, Pena A, (2011). Ochratoxin A in feed of food-producing animals: An undesirable mycotoxin with health and performance effects. Vet Microbiol. 154, 1-13.
  • Fallah AA, (2010). Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food Chem Toxicol. 48, 988-991.
  • Hussein HS, Brasel JM, (2001). Toxicity, metabolis and impact of mycotoxin on humans and animals. Toxicology. 167 (2), 101-134.
  • Karagözlü N, Karapınar M, (2000). Bazı Tahıl ve Ürünlerinde Okatoksin-A ve Fungal Kontaminasyon. Turk J Biol. 24, 561-572.
  • Kaya S, (1989). Yem ve besinlerdeki mikotoksinler: İnsan ve hayvan sağlığı için önemleri. Ankara Üniv Vet Fak Derg. (31), 226-253.
  • Kaya S, (2002). Veteriner Hekimliğinde Toksikoloji. İkinci baskı. Ankara: Medisan Yayın, p: 537-574.
  • Kaya S, Yarsan E, (1995). Yem ve yem hammaddelerinde küflenmenin önlenmesi ve mikotoksinlerle kirletilmiş bu tür yemlerin değerlendirilmesine yönelik uygulamalar. Ankara Üniv Vet Fak Derg. 42 (2), 111-122.
  • McKean C, Tang L, Tang M, Billam M, Wang Z, Theodorakis CW, Kendall RJ, Wang JS, (2006). Comparative acute and combinative toxicity of aflatoxin B1 and fumonisin B1 in animals and human cells. Food Chem Toxicol. 44, 868-876.
  • Miller JD, (1995). Review-Fungi and mycotoxins in grain. İmplications for stored product research. J Stored Prod Res. 31(3), 309-328.
  • Nizamlıoğlu F, (1996). Mikotoksin şüphesiyle laboratuara getirilen yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 araştırılması. Veterinarium. 7 (1-2), 42-45.
  • Özkazanç AN, Russel-Sin H, Şanlı Y, Kaya S, (1992). Türkiye’nin değişik bölgelerinde üretilen karma yem ve yem hammaddelerinin mikotoksinlerle kirlenme durumunun incelenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg. 39 (1-2), 268-290.
  • Resmi Gazete, (2002). Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ. 23.09.2002 tarih ve 24885 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2002/63.
  • Resmi Gazete, (2005). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ. 05.02.2005 tarih ve 25718 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2005/3.
  • Resmi Gazete, (2010a). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. 26.07.2010 tarih ve 27653 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2010/33.
  • Resmi Gazete, (2010b). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. 29.09.2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2010/46.
  • Richard JL, Bennett GA, Ross PF, Nelson PE, (1993). Analysis of naturally occuring mycotoxins in feedstuffs and food. J Anim Sci. 71 (9), 2563-2574.
  • Soyöz M, Özçelik N, (2002). Okratoksin A’nın Toksik Etkileri ve Eliminasyonu. T Klin Tıp Bilimleri. 22, 421-427.
  • Sungur S, Pamuk F, (1989). Türkiye’nin değişik bölgelerinden temin edilen mısır örneklerinde aflatoksin tayini. Tur Hij Den Biyol Derg. 46, 69-75.
  • Tessini C, Mardones C, Von Baer D, Vega M, Herlitz E, Saelzer R, Silva J, Torres O, (2010). Alternatives for sample pre-treatment and HPLC determination of Ochratoxin A in red wine using fluorescence detection. Analytica Chimica Acta. 660, 119-126.
  • Turner NW, Subrahmanyam S, Piletsky SA, (2009). Analytical methods for determination of mycotoxins: A review. Analytica Chimica Acta. 632, 168-180.
  • Vega M, Munoz K, Sepulveda C, Aranda M, Campos V, Villegas R, Villarroel O, (2009). Solid-phase extraction and HPLC determination of Ochratoxin A in cereals products on Chilean market. Food Control. 20, 631-634.
  • Visconti A, Marasas WF, Miller JD, Riley R, (1999). Proceedings of third joint FAO/WHO/UNEP international conference on mycotoxins, march 3-6, Tunis, Tunisia. Erişim adresi: http://www.fao.org/WAICENT/FAOINFO/ECONOMİCS/ESN/ mycoto/ papers/ myco5a.pdf. Erişim Tarihi: 24.06.2010.
  • Voss KA, Norred WP, Plattner RD, Bacon CW, (1989). Hepatotoxicity and renal toxicity in rats of corn samples associadet with fields cases of equine leucoencephalomalacia. Food Chem Toxicol. 27 (2), 89-96.

Investigation of the Total Aflatoxin, Aflatoxin B1 and Ocratoxin A Residues in the Ruminant and Poultry Feeds Obtaiend From Ankara, Konya and Bolu

Yıl 2011, Cilt: 22 Sayı: 2, 61 - 67, 29.12.2011

Öz

It was aimed to determine the levels of Total Aflatoxin (AfTotal), Aflatoxin B1 (AfB1) and Ocratoxin A (OA) in the ruminant and poultry feed samples collected from Ankara, Konya and Bolu province using ELISA test by the present study. AfB1 and AfTotal analysis in the 150 feed samples and OA analysis in the 56 feed samples were done using ELISA test. AfB1 in the 90,2% of feeds (138 feeds), AfTotal in the 90,2% of feeds (138 feeds) and OA in the 91,07% of feeds (51 feeds) were determined in the different levels. AfB1 levels in the 5,07% of feeds analysed (7 feeds) were determined to be higher than the values permitted in the feeds. Similarly OA values in the 3,92% of feeds (2 feeds) were found to be higher than the the values permitted in the feeds. Although most of the feeds were contamined with mycotoxins, nearly all of the present values were seen in the limitations permitted in the notification for Maximum Contaminant Limits in Food Materials and in Feed Regulation.

Kaynakça

  • Araguas C, Penas EG, Cerain AL, (2005). Study on ochratoxin A in cereal-derived products from Spain. Food Chemistry. 92, 459-464.
  • Arda M, (1980). Mikoloji. A.Ü. Vet. Fak. Yay. No: 366. Ankara. S: 260-272.
  • Arslan C, Eşsiz D, (2009). Establishing the Optimum Cutting Date and Additives for Pasture Grass Silage and Its Mycotoxin Levels. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15, 531-538.
  • Arslan C, Eşsiz D, (2009). Nutrient Composition and Mycotoxin Residues in the Hay Stored as Stack Forms During the Storage Period, and Aflatoxin M1 in the Milk of the Cows Fed by Them. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 15, 697-704.
  • Aycicek H, Aksoy A, Saygi S, (2005). Determination of aflatoxin levels in some dairy and food products which consumed in Ankara, Turkey. Food Control. 16, 263-266.
  • Beltran E, Ibanez M, Sancho JV, Cortes MA, Yusa V, Hernandez F, (2011). UHPLC-MS/MS highly sensitive determination of aflatoxins, the aflatoxin metabolite M1 and ochratoxin A in baby food and milk. Food Chemistry. 126, 737-744.
  • Betina V, (1989). Mycotoxins: chemical, biological and environmental aspects. Elsevier Science Publisher. Amsterdam. P: 437.
  • Dashti B, Al-Hamli S, Alomirah H, Al-Zenki S, Abbas AB,Sawaya W, (2009). Levels of aflatoxin M1 in milk,cheese consumed in Kuwait and occurrence of total aflatoxin in local and imported animal feed. Food Control. 20, 686-690.
  • Doğan A, Bayezit M, (1999). Kars yöresinde yemlerde aflatoksin B1 düzeylerinin ELISA yöntemi ile araştırılması. Kafkas Üniv Vet Fak Derg. 5(1), 63-70.
  • Duarte SC, Lino CM, Pena A, (2011). Ochratoxin A in feed of food-producing animals: An undesirable mycotoxin with health and performance effects. Vet Microbiol. 154, 1-13.
  • Fallah AA, (2010). Assessment of aflatoxin M1 contamination in pasteurized and UHT milk marketed in central part of Iran. Food Chem Toxicol. 48, 988-991.
  • Hussein HS, Brasel JM, (2001). Toxicity, metabolis and impact of mycotoxin on humans and animals. Toxicology. 167 (2), 101-134.
  • Karagözlü N, Karapınar M, (2000). Bazı Tahıl ve Ürünlerinde Okatoksin-A ve Fungal Kontaminasyon. Turk J Biol. 24, 561-572.
  • Kaya S, (1989). Yem ve besinlerdeki mikotoksinler: İnsan ve hayvan sağlığı için önemleri. Ankara Üniv Vet Fak Derg. (31), 226-253.
  • Kaya S, (2002). Veteriner Hekimliğinde Toksikoloji. İkinci baskı. Ankara: Medisan Yayın, p: 537-574.
  • Kaya S, Yarsan E, (1995). Yem ve yem hammaddelerinde küflenmenin önlenmesi ve mikotoksinlerle kirletilmiş bu tür yemlerin değerlendirilmesine yönelik uygulamalar. Ankara Üniv Vet Fak Derg. 42 (2), 111-122.
  • McKean C, Tang L, Tang M, Billam M, Wang Z, Theodorakis CW, Kendall RJ, Wang JS, (2006). Comparative acute and combinative toxicity of aflatoxin B1 and fumonisin B1 in animals and human cells. Food Chem Toxicol. 44, 868-876.
  • Miller JD, (1995). Review-Fungi and mycotoxins in grain. İmplications for stored product research. J Stored Prod Res. 31(3), 309-328.
  • Nizamlıoğlu F, (1996). Mikotoksin şüphesiyle laboratuara getirilen yem ve yem hammaddelerinde aflatoksin B1, B2, G1 ve G2 araştırılması. Veterinarium. 7 (1-2), 42-45.
  • Özkazanç AN, Russel-Sin H, Şanlı Y, Kaya S, (1992). Türkiye’nin değişik bölgelerinde üretilen karma yem ve yem hammaddelerinin mikotoksinlerle kirlenme durumunun incelenmesi. Ankara Üniv Vet Fak Derg. 39 (1-2), 268-290.
  • Resmi Gazete, (2002). Gıda Maddelerinde Belirli Bulaşanların Maksimum Seviyelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ. 23.09.2002 tarih ve 24885 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2002/63.
  • Resmi Gazete, (2005). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğ. 05.02.2005 tarih ve 25718 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2005/3.
  • Resmi Gazete, (2010a). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. 26.07.2010 tarih ve 27653 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2010/33.
  • Resmi Gazete, (2010b). Yemlerde İstenmeyen Maddeler Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. 29.09.2010 tarih ve 27714 sayılı Resmi Gazete. Tebliğ No: 2010/46.
  • Richard JL, Bennett GA, Ross PF, Nelson PE, (1993). Analysis of naturally occuring mycotoxins in feedstuffs and food. J Anim Sci. 71 (9), 2563-2574.
  • Soyöz M, Özçelik N, (2002). Okratoksin A’nın Toksik Etkileri ve Eliminasyonu. T Klin Tıp Bilimleri. 22, 421-427.
  • Sungur S, Pamuk F, (1989). Türkiye’nin değişik bölgelerinden temin edilen mısır örneklerinde aflatoksin tayini. Tur Hij Den Biyol Derg. 46, 69-75.
  • Tessini C, Mardones C, Von Baer D, Vega M, Herlitz E, Saelzer R, Silva J, Torres O, (2010). Alternatives for sample pre-treatment and HPLC determination of Ochratoxin A in red wine using fluorescence detection. Analytica Chimica Acta. 660, 119-126.
  • Turner NW, Subrahmanyam S, Piletsky SA, (2009). Analytical methods for determination of mycotoxins: A review. Analytica Chimica Acta. 632, 168-180.
  • Vega M, Munoz K, Sepulveda C, Aranda M, Campos V, Villegas R, Villarroel O, (2009). Solid-phase extraction and HPLC determination of Ochratoxin A in cereals products on Chilean market. Food Control. 20, 631-634.
  • Visconti A, Marasas WF, Miller JD, Riley R, (1999). Proceedings of third joint FAO/WHO/UNEP international conference on mycotoxins, march 3-6, Tunis, Tunisia. Erişim adresi: http://www.fao.org/WAICENT/FAOINFO/ECONOMİCS/ESN/ mycoto/ papers/ myco5a.pdf. Erişim Tarihi: 24.06.2010.
  • Voss KA, Norred WP, Plattner RD, Bacon CW, (1989). Hepatotoxicity and renal toxicity in rats of corn samples associadet with fields cases of equine leucoencephalomalacia. Food Chem Toxicol. 27 (2), 89-96.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Veteriner Cerrahi
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Levent Altıntaş Bu kişi benim

Hüsamettin Ekici Bu kişi benim

Ender Yarsan Bu kişi benim

Serkan Çakır Bu kişi benim

Mehmet Fatih Evrensel Bu kişi benim

Berat Selim Tokgöz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2011
Gönderilme Tarihi 1 Aralık 2011
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Altıntaş, L., Ekici, H., Yarsan, E., Çakır, S., vd. (2011). Ankara, Konya ve Bolu İllerinden Toplanan Ruminant ve Kanatlı Yemlerinde Toplam Aflatoksin, Aflatoksin B1 ve Okratoksin A Aalıntılarının Araştırılması. Etlik Veteriner Mikrobiyoloji Dergisi, 22(2), 61-67.


15430