Araştırma Makalesi

KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ

Cilt: 11 Sayı: 1 17 Ağustos 2022
PDF İndir

KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ

Öz

Kapitalist ekonomilerin eleştirel politik ekonomisi bize küresel kapitalizmde, geçmişi aslında on yıllarca gerilere giden, günümüzde ise birbiriyle iç içe geçmiş başlıca üç kriz eğiliminin sürdüğünü gösteriyor. Borç krizi, ekolojik kriz ve demokrasi krizi. Kapitalizmin “çoklu kriz”lerinin ardında bir sermaye birikim stratejisi ve bunu içeren bir büyüme modeli olarak finansallaşma ya da finans odaklı büyüme yatmaktadır. Küresel kriz sonrası gelişmeler bu birikim-büyüme modelinin ekonomik, siyasal ve çevresel pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini göstermiştir. Bu çalışma bu krizlere odaklanmakta ve kapitalist sistemin doğasında olan küresel çaptaki “çoklu kriz”lerin sistemle bağlantılı ve içsel olduğunu iddia etmekte ve sistemik ( finansal, iklimsel, siyasal) bozulmanın nedenlerini ele almaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alvaredo, F, L. Chacel, T. Piketty, E. Saez ve G. Zucman ( der.) (2018) Dünya Eşitsizlik Raporu, T. İş Bankası yayınları.
  2. Bayındır, D ( 2020) (der.) Salgın, Tükeniş Çağında Dünyayı Yeniden Düşünmek, Tellekt, İstanbul.
  3. Başkaya, F (2016) Bir Başka Uygarlık İçin Manifesto, Yordam kitap.
  4. Berezin, M (2011) Neoliberal Zamanlarda Liberal Olmayan Politikalar, Yeni Avrupa’da Kültür, Güvenlik ve Popülizm, Çev: E.Köksaldı, İstanbul Bilgi Üniversitesi yayını.
  5. Brown, W (2020) Neoliberalizmin Haraberelerinde, Batı’da Antidemokratik Siyasetin Yükselişi, Metis yayınları.
  6. Bourdieu, P (1986) “ The Forms of Capıtal”, G. Rıchardson (der.) Handbook of Theory and Research for the Socıology of Educatıon, New York: Grenwood Press.
  7. Crouch, C ( 2016 ) Post- Demokrasi, Çev. E. Zeybekoğlu, Dost yayınevi.
  8. D’alisa, G, F. Demaria ve G. Kallis ( der.) (2020) Küçülme, Yeni Bir Çağ İçin Kavram Dağarcığı, Metis yayınları, İstanbul.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

17 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2022

Kabul Tarihi

6 Temmuz 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Eser, U. (2022). KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 11(1), 36-62. https://izlik.org/JA95ZL75FY
AMA
1.Eser U. KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2022;11(1):36-62. https://izlik.org/JA95ZL75FY
Chicago
Eser, Uğur. 2022. “KAPİTALİZMİN YENİ NESİL ‘ÇOKLU KRİZ’LERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 11 (1): 36-62. https://izlik.org/JA95ZL75FY.
EndNote
Eser U (01 Ağustos 2022) KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 11 1 36–62.
IEEE
[1]U. Eser, “KAPİTALİZMİN YENİ NESİL ‘ÇOKLU KRİZ’LERİ”, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 11, sy 1, ss. 36–62, Ağu. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95ZL75FY
ISNAD
Eser, Uğur. “KAPİTALİZMİN YENİ NESİL ‘ÇOKLU KRİZ’LERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 11/1 (01 Ağustos 2022): 36-62. https://izlik.org/JA95ZL75FY.
JAMA
1.Eser U. KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi. 2022;11:36–62.
MLA
Eser, Uğur. “KAPİTALİZMİN YENİ NESİL ‘ÇOKLU KRİZ’LERİ”. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, c. 11, sy 1, Ağustos 2022, ss. 36-62, https://izlik.org/JA95ZL75FY.
Vancouver
1.Uğur Eser. KAPİTALİZMİN YENİ NESİL “ÇOKLU KRİZ”LERİ. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2022;11(1):36-62. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95ZL75FY