Hizmetler sektörü içinde turizmin emek yoğun bir sektör olarak, doğrudan istihdam kapsamında ele alınması nedeniyle ayrı bir önemi bulunmaktadır. İstihdamın geçmişten günümüze değişen yapısı, çalışanlar açısından da, özellikle çalışma koşullarındaki olumsuzluklar nedeniyle farklı görünümler sergilemektedir. Turizm sektöründe mutfakta istihdam edilenler söz konusu gelişmelerden oldukça etkilenmektedir. Günümüz emek piyasalarında emek niteliksizleştirilerek, ucuzlatılmış ve değersizleştirilmiştir. Bu yapısal dönüşüm çalışma biçimlerine de yansımış ve esnek çalışma biçimlerinin hâkim olduğu emek piyasasında düşük ücret, fazla mesai, kuralsızlaştırma, kayıt dışılık gibi formlara bürünmüştür. Bu durum emek arz edenleri sosyal, ekonomik ve psikolojik yönden olumsuz etkilemiş ve bazı durumlarda çalışanlar üzerinde tükenmişlik sendromu oluşmasına bile neden olmuştur.Çalışmada günümüzde emek piyasası içinde yer alan ve istihdam kapasitesi ile dikkat çeken hizmet ağırlıklı turizm sektöründeki, konaklama işletmeleri mutfak çalışanlarında tükenmişlik sendromu olup olmadığı, derinlemesine mülakat yöntemi ile tespit edilmeye ve incelenmeye çalışılmıştır. Marmaris’te turizm sektöründe mutfakta çalışanlarla birebir görüşmeler sonucunda, sektör çalışanlarında tükenmişlik sendromu eğilimleri olduğu gözlenmiştir.
Tourism has an important place in service sector because it is discussed directly within the context of employment as labour intensive sector. Employment exhibits different outlooks due to its changing structure from past to present, workers, and particularly negative working conditions. Staff recruited in the kitchen in tourism sector has been very much affected with these developments. Labour has been disqualified, cheapened, and trivialized in today’s labour market. This structural transformation was also reflected upon working styles and it turned into such forms as low wage, overtime, deregulation, and black economy in the labour market where flexible working styles are predominant. This situation had negative social, economical, and psychological effects on labour suppliers and it also caused burnout syndrome on the workers in some cases. The study aimed at exploring whether an employee working in the kitchens in hospitality sector, which has an important place in labour market today and draws attention with its recruitment capacity, suffer from burnout syndrome and in-depth interviews were used to identify and examine whether burnout syndrome existed with the kitchen staff. As a result of individual interviews with the kitchen staff working in the kitchen in tourism sector in Marmaris, it was revealed that the staff working in the sector fell into burnout tendency
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 4 Sayı: 2 |