Konferans Bildirisi

TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI

Cilt: 2 Sayı: 1 9 Ocak 2018
PDF İndir
TR

TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI

Öz

Bu çalışmada, finansal performansın pay getirileri üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma, BİST çimento-beton işletmelerinin 2010-2016 yılları arası 6 aylık verilerini kapsamaktadır. Her dönem için TOPSIS ve MOORA yöntemleri ile firmaların finansal performansları nicel değerlere dönüştürülmüştür. Daha sonra TOPSIS ve MOORA skorları ile firmaların pay getirileri arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemi ile incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, TOPSIS skorları pay getirileri üzerinde anlamlı pozitif etkiye sahip bir değişken niteliğindedir. Buna karşın MOORA skorları ise pay getirileri üzerinde herhangi bir anlamlı etkiye sahip değildir. Panel veri analizi sonuçlarına göre; finansal performans analizi yapılırken çok kriterli karar verme yöntemlerinden TOPSIS yönteminin kullanılmasının MOORA yöntemine kıyasla daha doğru pay yatırımı kararlarının alınmasını sağlayacağı söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Şişman, B., ve Doğan, M. (2016). Türk bankalarının finansal performanslarının bulanık AHP ve bulanık MOORA yöntemleri ile değerlendirilmesi. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(2), 353-371.
  2. Ege, İ., Topaloğlu, E.E., ve Özyamanoğlu, M. (2013). Finansal performans ile kurusal yönetim notları arasındaki ilişki: BIST üzerinde bir uygulama. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 5(9), 100-117.
  3. Tatoğlu, F.Y. (2013). Panel veri ekonometrisi: Stata uygulamalı. İstanbul: Beta Basım.
  4. Temizel, F., ve Bayçelebi, B.E. (2016). Finansal oranların TOPSIS sıralaması ile yıllık getiriler arasındaki ilişki: Tekstil imalatı sektörü üzerine bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16(2), 159-170.
  5. Akbulut, R., ve Coşkun, A. (2015), BİST’te imalat sektöründeki işletmelerin finansal performansları üzerine bir araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ocak, 117-137.
  6. Temizel, F., Doğan, H., ve Bayçelebi, B.E. (2016). Kurumsal yönetim endeksi kapsamındaki işletmelerin finansal performans analizi. Uluslararası İşletme ve Yönetim Dergisi, 4(2), 185-202.
  7. Uygurtürk, H., ve Korkmaz, T. (2012). Finansal performansın TOPSIS çok kriterli karar verme yöntemi ile belirlenmesi: Ana metal sanayi üzerinde bir uygulama. Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 7(2), 95-115.
  8. Ün, T. (2015). Stata ile panel veri analizi. S. Güriş (eds.) Stata ile panel veri modelleri. (ss. 39-80). İstanbul: Der Kitabevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

9 Ocak 2018

Gönderilme Tarihi

5 Şubat 2018

Kabul Tarihi

30 Mart 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yaman, S. (2018). TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 2(1), 75-96. https://izlik.org/JA39EC28PR
AMA
1.Yaman S. TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI. injosos. 2018;2(1):75-96. https://izlik.org/JA39EC28PR
Chicago
Yaman, Serdar. 2018. “TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 2 (1): 75-96. https://izlik.org/JA39EC28PR.
EndNote
Yaman S (01 Ocak 2018) TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 2 1 75–96.
IEEE
[1]S. Yaman, “TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI”, injosos, c. 2, sy 1, ss. 75–96, Oca. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39EC28PR
ISNAD
Yaman, Serdar. “TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 2/1 (01 Ocak 2018): 75-96. https://izlik.org/JA39EC28PR.
JAMA
1.Yaman S. TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI. injosos. 2018;2:75–96.
MLA
Yaman, Serdar. “TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 2, sy 1, Ocak 2018, ss. 75-96, https://izlik.org/JA39EC28PR.
Vancouver
1.Serdar Yaman. TOPSIS VE MOORA YÖNTEMLERİ İLE ÖLÇÜLEN FİNANSAL PERFORMANSIN PAY GETİRİLERİNE ETKİSİ: BİST ÇİMENTO-BETON İŞLETMELERİ ÜZERİNE BİR PANEL VERİ UYGULAMASI. injosos [Internet]. 01 Ocak 2018;2(1):75-96. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39EC28PR