HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA)
Öz
Hazır giyim sektöründe üretim sistemlerinin en önemli çıktısı olan ürün, gözle görülebilen ve ölçülebilen unsurdur. Bu unsurun belirli bir sistem şeklinde oluşturulabilmesi ise ancak belirlenen üretim sistemleri ile planlı bir şekilde meydana getirilebilinir. Sektörde kullanılan sistemlerden biri olan hücresel üretim sisteminin büyük ölçekli hazır giyim işletmelerinde uygulanması, işletmelerin pazar paylarını dengede tutabilmeleri, kriz dönemlerinde yeni stratejiler geliştirebilmeleri ve yeni durumlara geçiş sağlamaları için önemli görülmektedir. Seri üretim sisteminde ise bu durum; üretime girecek ürüne has geliştirilen makine ve bant sistemiyle hızlandırılmıştır. Düzenlenen bu sistemde amaç insan gücünü minimize ederek üretimde yaşanan zaman problemini ortadan kaldırmak ve verimliliği maksimum seviyeye çıkarmaktır. Bu çalışmada da hazır giyim endüstrisinin lokomotiflerinden biri olan erkek gömleğinin iş akış şeması hem hücresel üretim sistemi hem de seri üretim sistemi ile açıklanmaya çalışılmış, birbirinin benzer ve farklı yönleri ortaya konulmuştur. Açıklanan bu veriler doğrultusunda erkek gömleğinin üretimi için en uygun sistemin hücresel üretim sistemi olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Gerek insan faktörüne verdiği öncelik gerekse de üretilecek ürün çeşitliğine kolaylıkla geçilebilmesi hücresel üretim sistemi için birer artı değer olarak görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altaş, S. & Atılgan, T. (2007), Hazır Giyim Sektöründe Parti Üretim Sistemleri İle Yığın Üretim Sistemlerinin Maliyet Avantajı Yönünden Değerlendirilmesi. Tekstil ve Konfeksiyon Dergisi 2. (76). Erişim Adresi: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/218013.
- Aydoğan, E. & Semiz, S. (2004). İşletmelerde Teknoloji Yönetimi Bağlamında İleri Üretim Teknolojileri ve Otomotiv Sektöründe Bir Uygulama. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:11.Erişim Adresi: https://app.trdizin.gov.tr/publication/paper/detail/TkRBd09UQXc
- Mucuk, İ. (2008), Modern İşletmecilik. Türkmen Kitabevi, İstanbul s:197.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
29 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi
26 Eylül 2020
Kabul Tarihi
10 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 4
APA
Kumaş Şenol, N. (2020). HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA). Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 5(4), 62-72. https://izlik.org/JA46AN32NC
AMA
1.Kumaş Şenol N. HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA). injosos. 2020;5(4):62-72. https://izlik.org/JA46AN32NC
Chicago
Kumaş Şenol, Nurdan. 2020. “HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA)”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 5 (4): 62-72. https://izlik.org/JA46AN32NC.
EndNote
Kumaş Şenol N (01 Aralık 2020) HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA). Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 5 4 62–72.
IEEE
[1]N. Kumaş Şenol, “HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA)”, injosos, c. 5, sy 4, ss. 62–72, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46AN32NC
ISNAD
Kumaş Şenol, Nurdan. “HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA)”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 5/4 (01 Aralık 2020): 62-72. https://izlik.org/JA46AN32NC.
JAMA
1.Kumaş Şenol N. HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA). injosos. 2020;5:62–72.
MLA
Kumaş Şenol, Nurdan. “HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA)”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy 4, Aralık 2020, ss. 62-72, https://izlik.org/JA46AN32NC.
Vancouver
1.Nurdan Kumaş Şenol. HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE HÜCRESEL ÜRETİM İLE SERİ ÜRETİMİN KARŞILAŞTIRILMASI (ERKEK GÖMLEĞİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA). injosos [Internet]. 01 Aralık 2020;5(4):62-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA46AN32NC