KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ
Öz
Ülkelerin girişimcilik performanslarının tespit edilmesinin yanında, ülkelerin Küresel Girişimcilik Endeksi’ni oluşturan boyutların birbirlerini tamamlama kapasiteleri de ülkelerin girişimcilik performanslarını iyileştirmelerinde büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, en son ve güncel olan 2019 yılı için Küresel Girişimcilik Endeksi raporunda yer alan toplam 137 ülkeye ait Küresel Girişimcilik Endeksi’ni oluşturan bileşenlere ait değerler kapsamında Küresel Girişimcilik Endeksi boyutları arasındaki ilişkisel yapıyı kanonik korelasyon yöntemi ile tespit etmektir. Bulgulara göre; ilk olarak girişimsel tutumlar, girişimsel yetenekler ve girişimsel amaçlar boyutları arasında pozitif yönlü, anlamlı ve çok yüksek seviyede ilişki olduğu tespit edilmiştir. Devamında ikinci olarak girişimsel tutumlar ile girişimsel yetenekler boyutu arasındaki ilişkisel yapıya girişimsel tutumlar boyutu daha fazla katkı sağladığı belirlenmiştir. Üçüncü olarak girişimsel tutumlar ile girişimsel amaçlar boyutu arasındaki ilişkisel yapıya girişimsel tutumlar boyutu daha fazla katkı sağlamıştır. Son olarak girişimsel yetenekler ile girişimsel amaçlar boyutu arasındaki ilişkisel yapıya ise girişimsel amaçlar boyutu daha fazla katkı sağladığı gözlenmiştir. Boyutlar arası ilişkisel yapıyı bütünsel olarak değerlendirildiğinde, girişimsel tutumlar, girişimsel yetenekler ve girişimsel amaçlar boyutu arasındaki ilişkisel yapıya en fazla katkı sağlayan boyutun girişimsel yetenekler olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ács, Z. J., Szerb, L., ve Autio, E. (2015). Global Entrepreneurship Index 2015. Washington: The Global Entrepreneurship and Development Institute (GEDI).
- Ács, Z. J., Szerb, L., ve Autio, E. (2016). Global Entrepreneurship Index 2016. Washington: The Global Entrepreneurship and Development Institute (GEDI).
- Ács, Z. J., Szerb, L., Lafuente, E., ve Lloyd, A. (2018). The Global Entrepreneurship Index 2018. Washington: The Global Entrepreneurship and Development Institute (GEDI).
- Ács, Z. J., Szerb, L., Lafuente, E., ve Márkus, G. (2019). The Global Entrepreneurship Index. Washington: The Global Entrepreneurship and Development Institute.
- Akın, C. S., ve Cengiz, A. (2019). Girişimcilik EKonomik Kakınma İlişkisi. IV. Internatıonal Entrepreneurshıp, Employment and Career Congress Bodrum: GİK, 1-10.
- Al Maqtari, F. A., Farhan, N. H., Al-Hattami, H. M., ve Khalid, A. S. (2020). Impact of Country-level Corporate Governance on Entrepreneurial Conditions. Cogent Business & Management, 7(1), 1-29.
- Alpar, R. (2017). Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistiksel Yöntemler. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Alpert, M. I., ve Peterson, R. A. (1972). On The Interpretation of Canonical Analysis. Journal of Marketing Research(9), 187-192.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Mart 2021
Gönderilme Tarihi
4 Ocak 2021
Kabul Tarihi
17 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1
APA
Altıntaş, F. F. (2021). KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 6(1), 21-42. https://izlik.org/JA84AL78TF
AMA
1.Altıntaş FF. KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. injosos. 2021;6(1):21-42. https://izlik.org/JA84AL78TF
Chicago
Altıntaş, Furkan Fahri. 2021. “KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 6 (1): 21-42. https://izlik.org/JA84AL78TF.
EndNote
Altıntaş FF (01 Mart 2021) KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 6 1 21–42.
IEEE
[1]F. F. Altıntaş, “KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”, injosos, c. 6, sy 1, ss. 21–42, Mar. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84AL78TF
ISNAD
Altıntaş, Furkan Fahri. “KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 6/1 (01 Mart 2021): 21-42. https://izlik.org/JA84AL78TF.
JAMA
1.Altıntaş FF. KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. injosos. 2021;6:21–42.
MLA
Altıntaş, Furkan Fahri. “KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ”. Al Farabi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 1, Mart 2021, ss. 21-42, https://izlik.org/JA84AL78TF.
Vancouver
1.Furkan Fahri Altıntaş. KÜRESEL GİRİŞİMCİLİK ENDEKSİ BOYUTLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN KANONİK KORELASYON ANALİZİ İLE İNCELENMESİ. injosos [Internet]. 01 Mart 2021;6(1):21-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84AL78TF