İnsan yaşamında önemli yere sahip olan süt, vücudun ihtiyacı olan hayvansal kaynaklı
protein, vitamin, laktoz, kalsiyum ve yağ içermektedir. Süt, büyümeye, vücudun
gelişimine, sinir sistemi fonksiyonlarının yerine getirilmesine, vücut
direncinin geliştirilmesine, kan yapımına katkı sağlamanın yanı sıra bağırsak,
akciğer kanserini, mide rahatsızlıklarını, kemik erimesini, diş çürüklerini
engelleme özelliklerine sahip olan önemli besin maddesidir. Günümüzde piyasada
pek çok paket süt markası bulunmaktadır, tüketiciler için ise bu durum karar
problemini ortaya çıkarmaktadır. Tüketiciler ambalajlı süt satın alırken
marka, yağ oranı, fiyat, son kullanma tarihi, ambalaj, marka, tanıdık tavsiyesi,
promosyonlar ve içerik gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmaktadırlar.
Çalışmanın
amacı paket sütleri, içerik, enerji, yağ, karbonhidrat, protein ve kalsiyum
değerleri kriterlerine göre sıralamaktır. Veriler, sekiz adet yarım yağlı paket süt markasının
internet sitesinden alınmıştır. Analizler
Ms. Excel programında yapılmıştır.
Çalışmada paket süt içeriklerinin analizinde ve sıralanmasında Çok
Kriterli Karar Verme Yöntemleri’nden MOORA (Multi-Objective Optimization on the
basis of Ratio Analysis) Oran ve MOORA Referans Nokta Yaklaşımı Yöntemleri
kullanılmıştır. MOORA Oran Yöntemi, çeşitli ve karmaşık problemlerin çözümü
sürecinde uygun kararların alınmasında, en iyi seçeneğin belirlenmesinde, karar
seçeneklerinin karşılaştırmasını kolaylaştırmada kullanılır. Yöntemin üstün
yanı tüm kriterlerin değerlendirmeye alınması ve kriterler arasındaki
etkileşimlerin bir bütün olarak ele alınıp objektif değerlerin kullanmasıdır. MOORA
Referans Nokta Yaklaşımı yönteminde Oran Yöntemi’ne ek olarak her kriter için
amaç maksimizasyon ise maksimum noktalar, minimizasyon için ise minimum
noktalar olan referans noktaları belirlenmesi ile normalleştirilmiş değere olan
uzaklıkları bulunması ile uygulanır.
Elde
edilen sonuçlara göre, MOORA Oran Analizi ile sıralamada ilk sırada yer alan A3
kodlu paket sütünün, kalsiyum ve protein
değerlerinin diğer paket sütlere oranla daha yüksek olduğu, son sırada yer alan
A6 kodlu paket sütün ise protein bakımından en düşük değere sahip olduğu tespit
edilmiştir. MOORA Referans Noktası Analizi’ne göre A3 kodlu paket sütün ilk
sırada yer almasında kalsiyum miktarının en yüksek değerde olmasının, A7 kodlu
paket sütün son sırada yer almasında ise yağ oranının en yüksek ve kalsiyum
değerinin en düşük olmasının etkili olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
ÇKKV Yöntemleri Paket Süt MOORA Oran Yöntemi MOORA Referans Nokta Yaklaşımı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Mevcut Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 4 Sayı: 3 |
The open access statement