Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Siyah Sarımsağın Kardiyovasküler Hastalıklar Üzerine Etkisi

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 299 - 311, 26.04.2022

Öz

Sarımsak, yüzyıllardır dünyanın pek çok yerinde lezzet verici olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra, tıbbi yararlı etkileri için de sarımsaktan uzun yıllardır zaten yararlanılmaktadır. Deneysel ve klinik çalışmalar sarımsağın kardiyoprotektif, hepatoprotektif, antioksidan, antikanser, antiviral etkileri başta olmak üzere bilinen birçok sağlığa yararlı etkisini ortaya koymuştur. Sarımsağın, son yıllarda kullanım şekli ve alanı da genişlemektedir. Siyah sarımsak, fermante edilmiş sarımsaktır. Lezzet verici etkilerinin yanında sağlığa da yararlı pek çok özelliği bulunduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Dünya üzerinde bulaşıcı olmayan en yaygın hastalık grubu kardiyovasküler hastalıklarıdır. Bu hastalıklar için yıllardır kullanılan çeşitli tedavi protokolleri bulunmaktadır. Kardiyovasküler hastalıklar için yeni tedavi yaklaşımları da araştırılmaya devam ederken, siyah sarımsağın tedavide umut verici olabileceği düşünülmektedir. Bu derlemede, siyah sarımsağın kardiyovasküler hastalıklar üzerine olan yararlı etkileri sunulacaktır.

Kaynakça

  • Ahmed, T. Ve Wang, C. (2021). Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review. Molecules, 26, 5028.
  • Akan, S. ve Artık, N. (2019). Yeni Trend Sarımsak “Siyah Sarımsak”. e-Gıda-Gastronomi Dergisi, 1(2), 44-52.
  • Botas, J., Fernandes, Â., Barros, L., Alves, M. J., Carvalho, A. M., ve Ferreira, I. C. F. R. (2019). A Comparative Study of Black and White Allium sativum L.: Nutritional Composition and Bioactive Properties. Molecules, 24(11), 2194.
  • Czompa, A., Szoke, K., Prokisch, J., Gyongyosi, A., Bak, I., Balla, G., Lekli, I. ve diğer (2018). Aged (Black) versus Raw Garlic against Ischemia/Reperfusion-Induced Cardiac Complications. International Journal of Molecular Sciences, 19(4), 1017.
  • Dülek, H., Tuzcular, Z. ve Gönenç, I. (2018). Kardiyovasküler hastalıklarda risk faktörleri. The Journal of Turkish Family Physician, 2(9), 53-58.
  • García-Villalón, A. L., Amor, S., Monge, L., Fernández, N., Prodanov, M., Muñoz, M., Granado, M. Ve diğer (2016). In vitro studies of an aged black garlic extract enriched in S -allylcysteine and polyphenols with cardioprotective effects. Journal of Functional Foods, 27, 189–200.
  • Kandemirli, F., İçli, N., Bakır, T.K., Nazlı, B. ve Aydın, S. (2020). The investigation of the effect of freezing preatreatment on properties of black garlic produced from Kastamonu garlic. Food and Health, 6(1), 1-8.
  • Kardiyovasküler Hastalıklar. (b.t.). Erişim Tarihi 20.02.2020 https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
  • Kardiyovasküler Risk Faktörleri. (b.t.). Erişim Tarihi: 20.02.2020 https://www.world-heart-federation.org/resources/risk-factors/
  • Kimura, S., Tung, Y.-C., Pan, M.-H., Su, N.-W., Lai, Y.-J., ve Cheng, K.-C. (2017). Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of Food and Drug Analysis, 25(1), 62–70.
  • Liu, J., Zhang, G., Cong, X., ve Wen, C. (2018). Black Garlic Improves Heart Function in Patients With Coronary Heart Disease by Improving Circulating Antioxidant Levels. Frontiers in Physiology, 9.
  • Medina, M.A.T., Aparicio, J.P., Ortega, A.M. ve Rojas, R.M. (2019). Influence of Variety and Storage Time of Fresh Garlic on the Physicochemical and Antioxidant Properties of Black Garlic. Foods, 8(314).
  • Onat, A. (Ed.). (2017). TEKHARF 2017 Tıp Dünyasının Kronik Hastalıklara Yaklaşımına Öncülük. Lagos Yayıncılık.
  • Önemli Gerçekler (b.t.). Erişim Tarihi: 20.02.2020 https://www.world-heart-federation.org/resources/key-facts/
  • Ryu, J. H., ve Kang, D. (2017). Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review. Molecules, 22(6), 919.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Kalp Ve Damar Hastalıkları Önleme Ve Kontrol Programı 2015-2020. 2015. Ankara.
  • Zhang, X., Shi, Y., Wang, L., Li, X., Zhang, S., Wang, X., Liu, K. ve diğer (2019). Metabolomics for Biomarker Discovery in Fermented Black Garlic and Potential Bioprotective Responses against Cardiovascular Diseases. Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Effect of Black Garlic on Cardiovascular Diseases

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 299 - 311, 26.04.2022

Öz

Garlic has been used extensively for flavoring in many parts of the world for centuries. On the other hand, it has already been used for its medicinal beneficial effects. Experimental and clinical studies have shown many known beneficial effects such as cardioprotective, hepatoprotective, antioxidant, anticancer, and antiviral. In recent years, the usage and usage area of garlic have expanded. Black garlic is fermented garlic. In addition to its flavoring effects, it has been shown in studies that it has many beneficial properties for health. Cardiovascular diseases are the most common non-communicable disease in the world. Various treatment protocols have been used for this diseases for years. As new therapeutic approaches for cardiovascular diseases continue to be discovered, black garlic can be considered encouraging in treatment. In this review, the beneficial effects of black garlic on cardiovascular diseases will be presented.

Kaynakça

  • Ahmed, T. Ve Wang, C. (2021). Black Garlic and Its Bioactive Compounds on Human Health Diseases: A Review. Molecules, 26, 5028.
  • Akan, S. ve Artık, N. (2019). Yeni Trend Sarımsak “Siyah Sarımsak”. e-Gıda-Gastronomi Dergisi, 1(2), 44-52.
  • Botas, J., Fernandes, Â., Barros, L., Alves, M. J., Carvalho, A. M., ve Ferreira, I. C. F. R. (2019). A Comparative Study of Black and White Allium sativum L.: Nutritional Composition and Bioactive Properties. Molecules, 24(11), 2194.
  • Czompa, A., Szoke, K., Prokisch, J., Gyongyosi, A., Bak, I., Balla, G., Lekli, I. ve diğer (2018). Aged (Black) versus Raw Garlic against Ischemia/Reperfusion-Induced Cardiac Complications. International Journal of Molecular Sciences, 19(4), 1017.
  • Dülek, H., Tuzcular, Z. ve Gönenç, I. (2018). Kardiyovasküler hastalıklarda risk faktörleri. The Journal of Turkish Family Physician, 2(9), 53-58.
  • García-Villalón, A. L., Amor, S., Monge, L., Fernández, N., Prodanov, M., Muñoz, M., Granado, M. Ve diğer (2016). In vitro studies of an aged black garlic extract enriched in S -allylcysteine and polyphenols with cardioprotective effects. Journal of Functional Foods, 27, 189–200.
  • Kandemirli, F., İçli, N., Bakır, T.K., Nazlı, B. ve Aydın, S. (2020). The investigation of the effect of freezing preatreatment on properties of black garlic produced from Kastamonu garlic. Food and Health, 6(1), 1-8.
  • Kardiyovasküler Hastalıklar. (b.t.). Erişim Tarihi 20.02.2020 https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)
  • Kardiyovasküler Risk Faktörleri. (b.t.). Erişim Tarihi: 20.02.2020 https://www.world-heart-federation.org/resources/risk-factors/
  • Kimura, S., Tung, Y.-C., Pan, M.-H., Su, N.-W., Lai, Y.-J., ve Cheng, K.-C. (2017). Black garlic: A critical review of its production, bioactivity, and application. Journal of Food and Drug Analysis, 25(1), 62–70.
  • Liu, J., Zhang, G., Cong, X., ve Wen, C. (2018). Black Garlic Improves Heart Function in Patients With Coronary Heart Disease by Improving Circulating Antioxidant Levels. Frontiers in Physiology, 9.
  • Medina, M.A.T., Aparicio, J.P., Ortega, A.M. ve Rojas, R.M. (2019). Influence of Variety and Storage Time of Fresh Garlic on the Physicochemical and Antioxidant Properties of Black Garlic. Foods, 8(314).
  • Onat, A. (Ed.). (2017). TEKHARF 2017 Tıp Dünyasının Kronik Hastalıklara Yaklaşımına Öncülük. Lagos Yayıncılık.
  • Önemli Gerçekler (b.t.). Erişim Tarihi: 20.02.2020 https://www.world-heart-federation.org/resources/key-facts/
  • Ryu, J. H., ve Kang, D. (2017). Physicochemical Properties, Biological Activity, Health Benefits, and General Limitations of Aged Black Garlic: A Review. Molecules, 22(6), 919.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Kalp Ve Damar Hastalıkları Önleme Ve Kontrol Programı 2015-2020. 2015. Ankara.
  • Zhang, X., Shi, Y., Wang, L., Li, X., Zhang, S., Wang, X., Liu, K. ve diğer (2019). Metabolomics for Biomarker Discovery in Fermented Black Garlic and Potential Bioprotective Responses against Cardiovascular Diseases. Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Beslenme ve Diyetetik
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

İrem Selin Çiçek 0000-0001-6523-6880

Yayımlanma Tarihi 26 Nisan 2022
Gönderilme Tarihi 3 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çiçek, İ. S. (2022). Siyah Sarımsağın Kardiyovasküler Hastalıklar Üzerine Etkisi. Fenerbahçe University Journal of Health Sciences, 2(1), 299-311.