Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

KAHVALTININ EGZERSİZ PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ

Yıl 2022, Cilt: 2 Sayı: 1, 12 - 19, 28.02.2022

Öz

Bu araştırmanın amacı, kahvaltının egzersiz performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu doğrultuda vücudun uzun süre açlık ve tokluk durumlarındaki fizyolojik süreçleri detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma, literatür taraması ve içerik analiz yöntemi kullanılarak yapılan derleme türü bir çalışmadır. Çalışmaya ait literatür veriler konuya ışık tutabilecek akademik yayınlar ve nitelikli kitaplardan elde edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen literatür veriler ışığında kilo kontrol amaçlı egzersiz yapılan durumlarda aç karnına egzersiz yapmak, yağ oksidasyonunu arttırırken daha etkili ve hızlı kilo verilmesine destek olmaktadır. Ancak kas kütlesi kazanmak veya atletik performansı geliştirmek için antrenman yapıldığında, antrenmandan önce karbonhidrat tüketmek performansın korunmasına yardımcı olmaktadır. Aç karnına spor yapmak antrenman sırasında baş dönmesi, kan şekeri düşüklüğü veya aç hissetmeye neden oluyorsa, antrenmandan önce beslenmek doğru bir tercih olmaktadır. Yapılacak kahvaltı veya belli bir seviyedeki atıştırmalık bu olumsuzlukların giderilmesinde etkili olabilir. Kahvaltıyı atlamanın, günlük enerji alımını azaltmanın etkili bir yolu olabileceği düşünülürken o günün ilerleyen saatlerinde, öğle yemeğini tükettikten sonra bile egzersiz performansının bozulabileceği belirtilmektedir. Bu doğrultuda amaca yönelik olarak yapılacak doğru kahvaltı planlaması ister kilo kontrol amaçlı olsun ister performans amaçlı olsun büyük önem taşımaktadır.

Kaynakça

  • Bachman JL, Deitrick RW & Hillman AR (2016). Exercising in the fasted state reduced 24-hour energy intake in active male adults. J Nutr Metab; 1984198.
  • Bawden, SJ, Stephenson, MC, Ciampi, E, Hunter, K, Marciani, L, Spiller, RC, et al. (2014). A low calorie morning meal prevents the decline of hepatic glycogen stores: A pilot in vivo 13C magnetic resonance study. Food Funct 5; 2237–2242.
  • Bin Naharudin MN, Yusof A, Shaw H, Stockton M, Clayton DJ, James LJ. (2019). Breakfast Omission Reduces Subsequent Resistance Exercise Performance. J Strength Cond Res.;33(7):1766- 1772.
  • Chryssanthopoulos, C, Williams, C, Nowitz, A, and Bogdanis, G. (2004). Skeletal muscle glycogen concentration and metabolic responses following a high glycaemic carbohydrate breakfast. J Sports Sci 22: 1065–1071.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Spor ve Egzersiz Beslenmesi, Egzersiz Fizyolojisi
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Yusuf Ulusoy

Yayımlanma Tarihi 28 Şubat 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ulusoy, Y. (2022). KAHVALTININ EGZERSİZ PERFORMANSI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Fenerbahçe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 2(1), 12-19.