Güncel Sayı

Cilt: 11 Sayı: 1, 31.12.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Amaç ve Hedeflerimiz

Yakıtlar, Yanma ve Yangın alanlarında bilimsel çalışmaların yapılmasını ve tekniklerin geliştirilmesini teşvik etmek, bu alanlarda özgün, teorik, sayısal ve deneysel çalışmaların yayınlanması amacını taşımaktadır. Dergimizde özgün ve derleme makaleler yer almaktadır. Dergimizde her bir makale, konusunda uzman en az iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Dergimizin yayım dili Türkçe ve İngilizce'dir.




Dergimiz Yakıtlar, Yanma ve Yangın alanlarında yapılan bilimsel çalışmaları kapsamakta ve bu alanlarda hazırlanmış makale çalışmalarını yayınlamaktadır. 

FCE dergisine makalenizi yüklerken aşağıdaki linkten ulaşabileceğiniz yazım formatını kullanmanız gerekmektedir. 

Yazım Kuralları

Yayın etik görev ve sorumluluklar; Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan etik kuralları dikkate alınarak hazırlanmıştır.


YAZARLARIN GÖREV VE ETİK SORUMLULUKLARI


•Dergiye gönderilen makaleler, yazar(lar)ın özgün ve bilimsel çalışması olmalıdır. Bilimsel çalışmada oluşturulan bilginin yeni olması, yeni yöntem önermesi veya var olan bir bilgiye yeni bir boyut kazandırması esastır.


• Yazarlar, başkalarının eserlerini ve / veya ifadelerini kullandılarsa, bunun doğru ve uygun şekilde atıf yapılarak belirtildiğinden emin olmalıdırlar. Kaynakça listesi eksiksiz olmalıdır. İntihal ve sahte veriye yer verilmemelidir.


Makalede bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara da değinilmelidir. İntihal, bir başkasının yayınını, yazarınki gibi yazmaktan, başkalarının çalışmasının önemli kısımlarını (atfetmeden) kopyalamak veya başka bir deyişle, başkaları tarafından yürütülen araştırmaların sonucunu almak gibi pek çok biçime sahiptir. Herhangi bir şekilde yapılan intihal, hileli veya bilerek yanlış beyanlar etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.

• FCE Journal’a gönderilen tüm çalışmalar, ön kontrol aşamasında dergi sekreteri tarafından Turnitin ve/veya İthenticate programı aracılığı ile intihal denetiminden geçmektedir. İntihal denetimi sonrasında oluşturulan intihal raporundaki benzerlik oranı en fazla %30 olmalıdır. Benzerlik oranı, bu oranın üzerinde olan makaleler, dergi sekreteri tarafından direkt olarak reddedilir.


Benzerlik oranı %30 ve altında olan makaleler, yazım ve dil kontrolünden sonra, ilgili editöre yönlendirilir. Editörler, makalenin benzerlik oranı %30 un üzerinde olmasa bile, benzerlik raporu değerlendirmesinden sonra, yazarlardan çalışmalarındaki ilgili bölümlere ilişkin düzeltme yapmalarını isteyebilir ya da çalışmayı yayın sürecinden çıkarabilir. Bu sebeple, yazarlar, çalışmalarında tamamı alıntı paragraflara yer vermemelidir.


Eğer yayınlanmış bir makalede intihal şüphesi varsa, FCE Journal baş editörü, gerekli soruşturmayı başlatarak ilgili kurum ve mercilerle birlikte derginin tarandığı dizinlere durumu iletir.


• Çalışmalar başka bir dergide yayınlanmamalı veya basılmak üzere başka bir dergiye gönderilmemelidir. Bunun için yazarlardan bu durumu açıklayan bir kapak mektubu (cover letter) istenir.

• Yazarlar, makaleyi dergimize sunarken “TELİF HAKKI DEVİR FORMU”nu imzalayıp, sistem üzerinden yüklemelidirler. Bu formu tüm yazarların imzalaması ya da tüm yazarlar adına sadece SORUMLU YAZAR’ın imzalaması gerekir.

• Yazarların, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice göz önünde bulundurmaları ve orijinal başvuru sırasında yazarların kesin listesini sunmaları beklenir. Yazar listesindeki yazar adlarının eklenmesi veya çıkarılması yalnızca makale sunumundan önce yapılmalıdır. Ayrıca, makalenin dergiye sunumu, sorumlu yazar tarafından yapılmalı ve makalenin tüm yazarlarına ait bilgiler (yazar adı, mail adresi, orcid bilgisi vs) sisteme makale gönderim aşamasında eklenmelidir. Bu kurala uymayan gönderiler dergi sekreterimizce reddedilecektir.

• Makaleye katkısı olmayanlar makale yazarı olarak belirtilmemelidir. İlgili yazarlar, sunulan çalışmaya bireysel olarak katılmış olmalı ve bu çalışma için her türlü sorumluluğu almalıdırlar.

• Tüm yazarlar, sunulan makalenin son halini, sunumdan önce görmeli ve onaylamalıdır.

• Makalede bulunan metin, şekil, tablo ve dokümanlar, diğer şahıslara ait olan Telif Haklarını ihlal etmemelidir.

• Yazarların, makale kabul edildikten sonra, makalelerinin sonuna, makalenin sürecine destek sağlayan kişi(ler), ya da kurumlara teşekkürlerini sunan bir teşekkür metni yazmaları önerilir. Kişilere yazılan teşekkür metni ACKNOWLEDGEMENTS başlığı altında olmalıdır. Fon-Finansman alınan kurumlara edilen teşekkür metni ise FUNDING başlığı altında yazılmalıdır (Örnegin, “Bu çalışma, Hibe [Fon Numarası] altında [Fon Ajansı] tarafından desteklenmiştir.” gibi)

YAYIN POLİTİKASI


YAYIN DİLİ
FCE Journal, İngilizce ve Türkçe dilinde yazılmış araştırma makalelerini incelemeye almaktadır.


YAYIN SIKLIĞI
2016 yılından beri sayı yayımlayan FCE Journal’da 2016 yılından beri her yıl bir cilt yayınlanır ve her cilt 1 sayıdan oluşur


AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI
FCE Journal, bilimsel çalışmaların kamuoyu tarafından görünürlüğünün sağlanmasını ve etkisinin artırılmasını hedefleyen, bilimin geliştirilmesi ve bilimsel iletişim ağının güçlendirilmesi için bilgiye kolaylıkla erişilebilir olması gerektiğinin bilincinde olan Açık Erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunar. Bilinen standartlarda kaynak gösterilmesi koşuluyla, ticari kullanım amacı ve içerik değişikliği dışında kalan tüm kullanım (çevrimiçi bağlantı verme, kopyalama, baskı alma, herhangi bir fiziksel ortamda çoğaltma, dağıtma vb.) haklarını (ilgili içerikte aksi belirtilmediği sürece) Creative Commons Atıf-Gayriticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC) aracılığıyla kullanıma sunmaktadır. İçeriğin ticari amaçlı kullanımı yasaktır. Dergide yer alan makaleler, yazarına ve orijinal kaynağa atıfta bulunulduğu sürece kullanılabilir. Yazardan ve yayıncılardan izin alınması gerekmez.
Derginin yayıncısı, elektronik kaynaklara erişim için herhangi bir yayın ücreti talep etmemektedir.


ÜCRETLENDİRME POLİTİKASI
FCE Journal, yazar/yazarlardan yayın işlemleri ile ilgili olarak hiçbir aşamada (makale gönderimi, değerlendirilmesi ve yayımlanması) ücret talep etmemektedir.





Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir