Araştırma Makalesi

Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi

Cilt: 28 Sayı: 111 3 Ağustos 2022
  • Hasan Münüsoğlu *
PDF İndir
TR EN

Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi

Öz

Turizm günümüz tüketim toplumunun rutin faaliyetleri arasında yer almaktadır. Turistlerin ilgi alanlarına göre sağlık turizmi, doğa turizmi, kültür turizmi gibi alt alanları bulunmaktadır. Etnik turizm de bu alanlardan birisidir. Etnik turizm, “modern” yaşamın içindeki bireylerin “gelenekseli” ve “otantikliği” araması olarak görülmektedir. Bu sebeple küresel baskın kültürün dışında kalan kültürel “azınlık” gruplara gittikçe artan bir ilgi söz konusudur. Bilgi edinmeye, kültürel çeşitliliğe dair farkındalığı artırmaya yönelik entelektüel bir hareketlilik olarak gösterilen etnik turizm, temelde toplumsal ve kültürel tabakalaşmanın bir sonucu ve onların yeniden üretimidir. Çünkü turizm faaliyetinin istikameti “modern” olandan “geleneksel” hatta “ilkel” olarak görülene doğru olup, katılımcıları çoğunlukla üst sınıflardan bireylerdir. Yerel halklar bu turizm faaliyetlerinin paydaşları olarak gözükmektedirler. Oysa yerel halk ve kültürleri etnik turizmin “nesneleri” haline getirilerek “biblolaştırılmaktadırlar.” Kültürlerarası ilişkiyi geliştirdiği iddia edilen turizm, bir bakıma farklılığı “marjinalleştirerek” kültürel sınırları keskinleştirmektedir. Kurulan iletişimin boyutlarını turizm organizatörleri veya turistler belirlemekte , dolayısıyla yerel halklar çoğunlukla edilgen bir konuma düşmektedirler. Bu çalışmada, Dukha, Kalaşa ve Kayan halkları üzerinden etnik turizmin yarattığı eşitsizlik gösterilmiş ve Türkiye’deki örneklerine yer verilmiştir. Her biri farklı kültürel, tarihsel ve toplumsal arka plana sahip olan bu grupları ortaklaştıran konu onların turizm karşısındaki pozisyonlarıdır. Makalede verilen örneklerle ve uygulamalarla etnik turizmin kültürlerarası hiyerarşiyi yeniden inşa etmesi ve kültürün metalaştırılması tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmed, A.S. (1986). Pakistan society: Islam, ethnicity, and leadership in South Asia. Oxford University.
  2. Alexandrou, D. N. (2001). Kalas oi Ellines ton Imalayon [Himalayaların Yunanları/Greeks of Himalayas]. Erodios.
  3. Ali, M. K. and Chawla, M. I. (2019). Socio-cultural life of the Kalasha people of Chitral: A study of their festivals. Pakistan Vision, 20 (2), 42-57.
  4. Amselle, J. L. (1998). Etni ve kabile: Her kapıyı açan kavramlar (J. Leca Ed.) Uluslar ve milliyetçilikler, (134-135), (S. İdemen, Çev.) Metis.
  5. Artun, A. (2017). Mümkün olmayan müze- Müzeler ne gösteriyor? İletişim.
  6. Artun, A. (2021). Müze ve modernlik- sanat müzeleri 1. İletişim.
  7. Ayub, Q. vd. (2015). The Kalash genetic isolate: Ancient divergence, drift, and selection. The American Journal of Human Genetics, 96, 775-783. https://doi.org/10.1016/j.ajhg.2015.03.012
  8. Bakker, P, and Daval-Markussen, A. (2016). Linguistic and genetic roots of the Kalasha. (U. H. Johnsen, Ed.) In the footsteps of Halfdan Siiger: Danish research in Central Asia, (pp.93-114). Moesgård Museum.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Antropoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Hasan Münüsoğlu * Bu kişi benim
0000-0002-6971-3901
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

3 Ağustos 2022

Gönderilme Tarihi

23 Mart 2022

Kabul Tarihi

29 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 28 Sayı: 111

Kaynak Göster

APA
Münüsoğlu, H. (2022). Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi. Folklor/Edebiyat, 28(111), 681-696. https://doi.org/10.22559/folklor.2200
AMA
1.Münüsoğlu H. Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi. folk/ed. 2022;28(111):681-696. doi:10.22559/folklor.2200
Chicago
Münüsoğlu, Hasan. 2022. “Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi”. Folklor/Edebiyat 28 (111): 681-96. https://doi.org/10.22559/folklor.2200.
EndNote
Münüsoğlu H (01 Ağustos 2022) Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi. Folklor/Edebiyat 28 111 681–696.
IEEE
[1]H. Münüsoğlu, “Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi”, folk/ed, c. 28, sy 111, ss. 681–696, Ağu. 2022, doi: 10.22559/folklor.2200.
ISNAD
Münüsoğlu, Hasan. “Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi”. Folklor/Edebiyat 28/111 (01 Ağustos 2022): 681-696. https://doi.org/10.22559/folklor.2200.
JAMA
1.Münüsoğlu H. Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi. folk/ed. 2022;28:681–696.
MLA
Münüsoğlu, Hasan. “Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi”. Folklor/Edebiyat, c. 28, sy 111, Ağustos 2022, ss. 681-96, doi:10.22559/folklor.2200.
Vancouver
1.Hasan Münüsoğlu. Etnik Turizm: Kültürlerarası Hiyerarşinin İkame Edilmesi. folk/ed. 01 Ağustos 2022;28(111):681-96. doi:10.22559/folklor.2200

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)