Araştırma Makalesi

Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası

Cilt: 29 Sayı: 113 1 Şubat 2023
  • Fatih Mehmet Berk *
PDF İndir
EN TR

Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası

Öz

Toplumların kadim kültürlerine ait nesneler, geleneklerinin inşa edilmesinde etkin rol oynar. Bu kadim materyaller kültür inşa etmede ve gelenekleri icat etmede hazır bekleyen araçlar olarak toplumların geçmişinde yer alır. Anadolu bu kadim materyallerle doludur. Anadolu tarihinin zengin mirası sadece Anadolu Uygarlıkları’nın sermayesi olmakla kalmayıp dünya üzerinde pek çok ulusun, devletin ve siyasi hareketin beslendiği damar olmuştur. İnsanoğlu “sosyal ve politik bir hayvan” olmasının yanı sıra “simgeleştiren bir hayvandır”. Bu özelliği aracılığıyla inşa edilen uygarlıkların sembollerle donatılmasına neden olmuştur. Her bir devletin inancını, düşüncesini ve geleneklerini anlatan sembolleri vardır. İnsanın simgeleştirme vasfı politik alanlarda da ortaya çıkmış ve MÖ I. Bin Anadolu Uygarlıkları’ndan biri olan Frigya Uygarlığı’na ait olan “Frig Şapkası” “özgürlük ve bağımsızlık” anlamı kazanarak sadece Anadolu’da değil tüm dünyada özgürlüğün ve bağımsızlığın sembolü haline dönüşmüştür. Anadolu tarihinin tarihin diğer alanlarında olduğu gibi Eski Çağ Tarihi alanında da zengin bir kültüre sahip olması ve doğu ve batı medeniyetleri arasında geçiş noktasında olması bu topraklar üzerinde “icat edilmiş geleneklerin” tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır. Çalışmanın amacı kadim bir nesne olan Anadolu kökenli Frig Şapkası’nın “özgürlük ve bağımsızlık” temalı vasfının evrensel bir karaktere sahip olduğunu araştırmaktır. Anadolu kökenli Frig Şapkası tarih boyunca pek çok toplumun birleştirici ruhu olmuş, özgürlük teması altında mitinglerde, isyanlarda ve gösterilerde şapka sembolü etrafında toplanan insanlar yeni oluşumların temelini atmışlardır. Yeni kurulan pek çok devletin arma, bayrak, flama, pul ve sikkesinde kurulan devletin özgürlük ve bağımsızlık teması Frig Bayrağı ile sembolize edilmiştir. Bu çalışmada, nitel/tarihsel bir yaklaşımla kaynak taraması yöntemi kullanılarak Frig Şapkası üzerine yazılmış kaynaklar analiz edilmiş ve Anadolu kökenli bir kültürel değerin evrensel boyutu analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aristoteles. (2008). Politika (M. Tunçay. Çev.) Remzi.
  2. Akurgal, E. (1961). Die kunst Anatoliens von Homer bis Alexander. Walter de Gruyter.
  3. Akurgal, E. (1995). Anadolu uygarlıkları. Net Turistik.
  4. Braudel, F. (1992). Tarih üzerine yazılar (M. A. Kılıçbay, Çev.) İmge.
  5. Berk, Fatih M. (2011). Phryglerin mitolojik etkisinin edebiyat ve sanat dünyasına yansımaları. Tarihin Peşinde. Uluslararası Tarih ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6, 101-116.
  6. Burg, D. F. (2007). The American revolution. Infobase.
  7. Casssier, E. (2005). Devlet efsanesi (M. Tunçay, Çev.) Say.
  8. Cattini, G., Santacana, C. (2017). Fashion and political identities: The symbolism of headwear in contemprary Spain (G. Motta and A. Biagini, Ed.) in Fashion through history: costumes, symbols, communication, 2, (234-248). Cambridge Scholars.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türk Halk Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fatih Mehmet Berk * Bu kişi benim
0000-0003-4176-1781
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Şubat 2023

Gönderilme Tarihi

25 Eylül 2022

Kabul Tarihi

4 Ocak 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 29 Sayı: 113

Kaynak Göster

APA
Berk, F. M. (2023). Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası. Folklor/Edebiyat, 29(113), 49-68. https://doi.org/10.22559/folklor.2356
AMA
1.Berk FM. Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası. folk/ed. 2023;29(113):49-68. doi:10.22559/folklor.2356
Chicago
Berk, Fatih Mehmet. 2023. “Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası”. Folklor/Edebiyat 29 (113): 49-68. https://doi.org/10.22559/folklor.2356.
EndNote
Berk FM (01 Şubat 2023) Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası. Folklor/Edebiyat 29 113 49–68.
IEEE
[1]F. M. Berk, “Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası”, folk/ed, c. 29, sy 113, ss. 49–68, Şub. 2023, doi: 10.22559/folklor.2356.
ISNAD
Berk, Fatih Mehmet. “Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası”. Folklor/Edebiyat 29/113 (01 Şubat 2023): 49-68. https://doi.org/10.22559/folklor.2356.
JAMA
1.Berk FM. Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası. folk/ed. 2023;29:49–68.
MLA
Berk, Fatih Mehmet. “Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası”. Folklor/Edebiyat, c. 29, sy 113, Şubat 2023, ss. 49-68, doi:10.22559/folklor.2356.
Vancouver
1.Fatih Mehmet Berk. Özgürlüğün Sembolü Frig Şapkası. folk/ed. 01 Şubat 2023;29(113):49-68. doi:10.22559/folklor.2356

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)