Araştırma Makalesi

Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul

Cilt: 31 Sayı: 124 1 Kasım 2025
PDF İndir
TR EN

Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul

Öz

Ütopyacı dürtüden beslenerek sanat vasıtasıyla düşünüş biçimini ütopik ve distopik itkinin ardından yansıtmayı başaran kimi yazarların eserlerinde yitik cennet, ideal kent, masal ülkesi ideallerine rastlamak mümkündür. Eserlerini bireysel yahut toplumsal bir ideal arayışına yaslayan bu yazarlar, çoğu kez ideal sistemi temellendirecekleri mekân tasavvurlarına yönelirler. Dünya üzerinde “ölüm karşısında umut resimlerini” aktaran kimi eserleri ile ütopyaya kapı aralarken, aynı zamanda cehennem tasvirleriyle de entropi’nin, dünyada düzensizliğe ve yıkıma doğru sürüklenişin kent düzlemindeki distopik görüntülerini açığa çıkarırlar. Toplumsal bağlamın ipuçlarına gönderme yapan kent distopyaları, kent ütopyalarının aksine ideal yer fikrinden değil “kötü yer” fikrinden hareket eder. Gerçekleşmesi için fazla kötü olarak tasarlanan bu kurgusal kent tasvirlerinde kültürel ve politik problemler, siyasi yozlaşma, totaliter yapı, teknolojik ve sosyal kontrol, ekolojik tehlike, yabancılaşma, öjeni gibi konuların ne tür sonuçlar doğurduğu ve gelecekteki boyutu öne çıkarılır. Bir “uyarı” olarak da değerlendirmenin mümkün olduğu distopik anlatılarda yazar, yaşadığı dönemdeki olumsuz durumlardan yola çıkarak bunların gelecekte yaratabileceği tehlikeleri anlatmaya ve okurda farkındalık uyandırmaya çalışır. Türk edebiyatında içinde yaşadığımız modern dünyanın çeşitli kırılma noktalarını ve zayıflıklarını distopyanın kara gözlüğünden aktaran ve kent özelinde distopyaya kapı aralayan yazarların 2099 İstanbul’una atfen kaleme aldıkları ve İstanbul 2099 adlı kitapta bir araya getirdikleri öyküleri bu çalışmanın kapsamı içerisindedir. İstanbul’un nüfus, iklim, ulaşım, teknolojik gelişmeler, kitle iletişim araçları, yönetim, yozlaşma, toplumsal kaos vb. konularındaki gidişatına dair farkındalık yaratma sorumluluğundan hareket eden on altı yazar tarafından kurgulanan öykülerde negatif kent tasarısına dair alternatif bakış açıları önerilmektedir. Bu bağlamda makalemde, farklı yazarların kaleminden tasarlanan ve kötü gelecek kurgusu olarak dikkati çeken İstanbul 2099 anlatılarına odaklanmakta, edebi söylemde İstanbul’a dair açılan karanlık pencereyi Distopya Edebiyatı’nın terim, kavram ve temaları çerçevesince aralamaktayım.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Araştırma ve yayın etiği beyanı: Bu makale, orijinal veriler temelinde hazırlanmış özgün bir araştırma makalesidir. Daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olup başka bir yere yayımlanmak üzere gönderilmemiştir. Yazar, araştırma sürecinde etik ilkelere ve kurallara uymuştur. Yazarların katkı düzeyleri: Birinci yazar %100. Etik komite onayı: Bu çalışma için etik kurul onayı gerekmemektedir. Finansal destek: Bu araştırma için herhangi bir finansal destek alınmamıştır.

Kaynakça

  1. Adorno, T. & Horkheimer, M. (2010). Aydınlanmanın diyalektiği. Kabalcı.
  2. Akkoyun, T. (2016). Ütopya / distopya. Kurgu.
  3. Aslan Cobutoğlu, S. (2023). İdeoloji ve ütopya: Ankara ve Baybiçe romanlarında cumhuriyet ütopyası (S. Kırlı & A. Sınar Uğurlu, Ed.) Cumhuriyetin 100. yılına armağan içinde (s. 191-216) TürkOcakları Derneği Bursa Şubesi.
  4. Atwood, M. (2020). Sunuş. Cesur yeni dünya içinde (s. 7-17). İthaki.
  5. Aydoğan, E. (2015). Marx ve öncüllerinde yabancılaşma kavramı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (54), 273-281.
  6. Baktimur, T. (2018). Kadınsız yeni dünya. G. Ülger (Ed.) Distopya hayal ile gerçek arasında içinde (s. 137-157) Aya Kitap.
  7. Carpenter, E. (2008). Batı uygarlığının krizi. Külliyat.
  8. Claeys, G. (2018). Distopyanın kökenleri: Wells, Huxley ve Orwell (G. Claeys, Haz.) Ütopya edebiyatı içinde (s. 155-190) Türkiye İş Bankası.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Modern Türk Edebiyatı

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Kasım 2025

Gönderilme Tarihi

26 Haziran 2025

Kabul Tarihi

10 Ekim 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 31 Sayı: 124

Kaynak Göster

APA
Aslan Cobutoğlu, S. (2025). Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul. Folklor/Edebiyat, 31(124), 955-980. https://doi.org/10.22559/folklor.4997
AMA
1.Aslan Cobutoğlu S. Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul. folk/ed. 2025;31(124):955-980. doi:10.22559/folklor.4997
Chicago
Aslan Cobutoğlu, Serap. 2025. “Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul”. Folklor/Edebiyat 31 (124): 955-80. https://doi.org/10.22559/folklor.4997.
EndNote
Aslan Cobutoğlu S (01 Kasım 2025) Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul. Folklor/Edebiyat 31 124 955–980.
IEEE
[1]S. Aslan Cobutoğlu, “Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul”, folk/ed, c. 31, sy 124, ss. 955–980, Kas. 2025, doi: 10.22559/folklor.4997.
ISNAD
Aslan Cobutoğlu, Serap. “Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul”. Folklor/Edebiyat 31/124 (01 Kasım 2025): 955-980. https://doi.org/10.22559/folklor.4997.
JAMA
1.Aslan Cobutoğlu S. Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul. folk/ed. 2025;31:955–980.
MLA
Aslan Cobutoğlu, Serap. “Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul”. Folklor/Edebiyat, c. 31, sy 124, Kasım 2025, ss. 955-80, doi:10.22559/folklor.4997.
Vancouver
1.Serap Aslan Cobutoğlu. Kent Distopyasına Doğru: Cesur Yeni İstanbul. folk/ed. 01 Kasım 2025;31(124):955-80. doi:10.22559/folklor.4997

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)