NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Cilt: 20 Sayı: 77 1 Nisan 2014
  • Bayram Durbilmez
  • Fatma Tekin
PDF İndir
TR EN

NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Günümüzde önemi gittikçe artan bir bilim dalı da, ad bilimin alt dallarından biri olan “yer adları bilimi”dir. Yer adlarının verilişinde belirli eğilimlerin oluşu, bu adların o bölgenin karakteristik özelliklerini yansıtması, bu bilim dalını daha da önemli kılmaktadır. Yer adlarıyla ilgili çalışmalar, somut olmayan kültürel miras araştırmaları açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Çünkü yer adları, o coğrafyada tarih boyunca varlık gösteren kültür ve medeniyetlerden derin izler taşır. Bu sebeple yer adlarıyla ilgili çalışmaların kültür araştırmaları açısından önemi büyüktür. Nevşehir ili yerleşim adlarını vermede; kişi, meslek, insan bedeni, aile ve akrabalık ilişkilerine bağlı kavramlar, kurum-kuruluş, sosyal yapılar, eşya, yapı ve yapıt, yiyecek, dinî ve millî değer taşıyan kavramlar, renk, maden, zaman, soy, boy, topluluk, devlet, doğa ve doğa olayları, bitki ve hayvanlar, coğrafik kavramlar, toplumun olumlu ve olumsuz kabulleri, çeşitli bilim dallarıyla ilgili terimler ve yöre kültürünün yansıtıldığı muhtelif kelimeler ve kavramlar öne çıkmaktadır. Yerleşim yeri adları genellikle Türk ad verme geleneğine bağlı olarak verilir. Bu adların genellikle halkbilimi araştırmaları açısından büyük öneme sahip olduğu da bilinmektedir. Bu sebeple çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Nevşehir yöresine ait yerleşim adlarının tespit ve tasnif edilmekte, ikinci bölümde de bu adların ad verme geleneğine uygunluğu araştırılmakta ve elde edilen veriler halkbilimi açısından değerlendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. aÇıKel, a., (2003), “artukabad Kazası yer adları (1455-1600)”, HÜ Edebiyat Fakültesi Dergisi, C. 20, s. 2, s.181-202.
  2. aDıgÜzel, n., (1969), Niğde İli Yer Adları, iÜeF Bt, 53 y.; istanbul.
  3. aK, M., (1996), “Osmanlı Coğrafyasında iki yer adı (Bahr-i Kulzüm / Kurzüm) Üzerine”, ilmî araştırmalar, s.2.
  4. aKar, a., (2006), “renge Bağlı yer adlandırmalarında Muğla Örneği”, MÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, s. 20, yıl 2006/1, s. 51-63.
  5. aKBayar, n., (2002), Osmanlı Yer Adları Sözlüğü, tarih Vakfı yurt yay., istanbul.
  6. aKÇaBay, n., (1967), Gaziantep’in Tarihi Yer Adları, iÜeF Bt, istanbul.
  7. aKer, C., (1960), “Muğla’da adlarla ilgili gelenek ve inanmalar”, Türk Folklor Araştırmaları, s. 132, s.2178-2179.
  8. aKın, V., (1997a), “Kırklareli adının tarihçesi”, PAÜ, Eğitim Fakültesi Dergisi, s. 2, s. 530 –537, Denizli.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bayram Durbilmez Bu kişi benim

Fatma Tekin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2014

Gönderilme Tarihi

1 Aralık 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2014 Cilt: 20 Sayı: 77

Kaynak Göster

APA
Durbilmez, B., & Tekin, F. (2014). NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Folklor/Edebiyat, 20(77), 113-132. https://izlik.org/JA38XF74DK
AMA
1.Durbilmez B, Tekin F. NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. folk/ed. 2014;20(77):113-132. https://izlik.org/JA38XF74DK
Chicago
Durbilmez, Bayram, ve Fatma Tekin. 2014. “NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor/Edebiyat 20 (77): 113-32. https://izlik.org/JA38XF74DK.
EndNote
Durbilmez B, Tekin F (01 Nisan 2014) NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. Folklor/Edebiyat 20 77 113–132.
IEEE
[1]B. Durbilmez ve F. Tekin, “NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”, folk/ed, c. 20, sy 77, ss. 113–132, Nis. 2014, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38XF74DK
ISNAD
Durbilmez, Bayram - Tekin, Fatma. “NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor/Edebiyat 20/77 (01 Nisan 2014): 113-132. https://izlik.org/JA38XF74DK.
JAMA
1.Durbilmez B, Tekin F. NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. folk/ed. 2014;20:113–132.
MLA
Durbilmez, Bayram, ve Fatma Tekin. “NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME”. Folklor/Edebiyat, c. 20, sy 77, Nisan 2014, ss. 113-32, https://izlik.org/JA38XF74DK.
Vancouver
1.Bayram Durbilmez, Fatma Tekin. NEVŞEHİR YÖRESİ YERLEŞİM ADLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME. folk/ed [Internet]. 01 Nisan 2014;20(77):113-32. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38XF74DK

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)