Araştırma Makalesi

“CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM

Cilt: 22 Sayı: 86 1 Mayıs 2016
PDF İndir

“CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM

Öz

Edebiyat tarihi açısından yeni nesnelcilik akımına dâhil edilen Franz Kafka, aydınlanmacı aklın her şeye bir açıklama getirebileceği inancının çöktüğü, akıldışı, sezgisel boyutun gerçekliğe ulaşmada devreye girdiği bir dönemde eserler verir. 1919- 1932 yıllarını kapsayan bu dönemde I. Dünya Savaşı’nın sonuçları, endüstri, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler, ekonomik düzenin de insanlar üzerindeki etkisiyle insanın madde egemenliği altında ezilerek kitle insanına dönüşmesi kurgusal düzlemde Kafka’nın eserlerinde yeniden hayat bulur. Özne ve nesne arasındaki sınırlar silinir. Gerçeklik bir bütün olmaktan çıkarak ayrıntılara önem kazandırır.  Bu bağlamda çalışma kapsamında, modern edebiyat akımının öncü ismi Kafka’nın Ceza Sömürgesi adlı öyküsünden yola çıkarak modern toplumun en önemli bileşenlerinden bürokratik/hiyerarşik ilişki açmazı ve insanın madde egemenliği altında ezilerek otoriteryan bir kişiliğe dönüşmesi kafkaesk unsurlar çerçevesinde sosyo-psikolojik ve otobiyografik bir yaklaşımla incelenmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adorno, T. W. (2011). Otoritaryen Kişilik Üstüne, Çev. Doğan Şahiner, İstanbul: Say Yayınları.
  2. Arman, A. (2002). “İmge Kavramının Sorunsalı Üzerine. Flaubert ve Kafka - “Bovarizm” ve “Kafkaesklik”, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, Cilt 42, Sayı 1-2, ss. 197-209.
  3. Aytaç, Gürsel. (2005). Çağdaş Alman Edebiyatı, Ankara: Babil Yayıncılık.
  4. Canetti, E. (1998). Kitle ve İktidar, Çev. Gülşat Aygen, İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  5. Deleuze, G. - Felix Guattari. (2001). Kafka Minör Bir Edebiyat İçin, Çev. Özgür Uçkan-Işık Ergüden, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  6. Ecevit, Y. (2014). Türk Romanında Postmodernist Açılımlar, İstanbul: İletişim Yayınları.
  7. Freud, S. (1996). Kitle Psikolojisi, Çev. Kamuran Şipal, İstanbul: Cem Yayınevi.
  8. Fromm, E. (1992) (a). Marx’ın İnsan Anlayışı, Çev. Aydın Arıtan, İstanbul: Arıtan Yayınevi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim, Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fulya Çelik Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2016

Gönderilme Tarihi

13 Aralık 2016

Kabul Tarihi

3 Ocak 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Cilt: 22 Sayı: 86

Kaynak Göster

APA
Sivri, M., & Çelik, F. (2016). “CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM. Folklor/Edebiyat, 22(86), 77-92. https://izlik.org/JA77KZ56MY
AMA
1.Sivri M, Çelik F. “CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM. folk/ed. 2016;22(86):77-92. https://izlik.org/JA77KZ56MY
Chicago
Sivri, Medine, ve Fulya Çelik. 2016. “‘CEZA SÖMÜRGESİ’ VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM”. Folklor/Edebiyat 22 (86): 77-92. https://izlik.org/JA77KZ56MY.
EndNote
Sivri M, Çelik F (01 Mayıs 2016) “CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM. Folklor/Edebiyat 22 86 77–92.
IEEE
[1]M. Sivri ve F. Çelik, “‘CEZA SÖMÜRGESİ’ VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM”, folk/ed, c. 22, sy 86, ss. 77–92, May. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77KZ56MY
ISNAD
Sivri, Medine - Çelik, Fulya. “‘CEZA SÖMÜRGESİ’ VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM”. Folklor/Edebiyat 22/86 (01 Mayıs 2016): 77-92. https://izlik.org/JA77KZ56MY.
JAMA
1.Sivri M, Çelik F. “CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM. folk/ed. 2016;22:77–92.
MLA
Sivri, Medine, ve Fulya Çelik. “‘CEZA SÖMÜRGESİ’ VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM”. Folklor/Edebiyat, c. 22, sy 86, Mayıs 2016, ss. 77-92, https://izlik.org/JA77KZ56MY.
Vancouver
1.Medine Sivri, Fulya Çelik. “CEZA SÖMÜRGESİ” VE OTORİTERYANİZME KAFKAESK BİR YAKLAŞIM. folk/ed [Internet]. 01 Mayıs 2016;22(86):77-92. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77KZ56MY

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)