Araştırma Makalesi

Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon

Cilt: 27 Sayı: 107 6 Ağustos 2021
  • Tülin Arseven *
PDF İndir

Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon

Öz

Cevat Şakir Kabaağaçlı Türk edebiyatının önemli yazarlarından biridir. Eserlerinde Halikarnas Balıkçısı müstearını kullanmıştır. Çünkü tarihteki adıyla Halikarnassos yani Bodrum, onun için önemli, özel bir yerdir. Hemen hemen bütün eserlerinde Bodrum ve ona özgü güzellikleri işlemiştir. Bodrum’un yanı sıra Ege Denizi ve Akdeniz ile bunların kıyılarını ve doğal güzelliklerini, insanlarıyla bir bütün olarak ele almıştır. Bu bütünün içinde insanların acıları, yaşam ve ekmek kavgaları, inanışları, anlatıları da vardır. Cevat Şakir denizi de vatanın parçası sayar. Denizi ve toprağıyla Anadolu, onun için koca bir yurttur. Edebiyatımızda Mavi Anadolu Hareketi’nin de öncülerinden olan Cevat Şakir, Batı uygarlığının köklerini Anadolu’ya dayandırır. Eserlerinde Anadolu ve Mavi Anadolu’yu bütün güzellikleriyle anlatmaya çalışır. Bu arada eserlerinde mitolojiye ait öğelere anlatılara, söylencelere de büyük ölçüde yer verir. Yer verdiği mitolojik öğelerden biri de Poseidon’dur. Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın eserlerinde mitolojik bir kişilik olarak Poseidon’un nasıl yer aldığı, orijininden farklılıklar taşıyıp taşımadığı, nasıl ifadesini bulduğu meselesi bu çalışmanın ana problemidir. Cevat Şakir’in öncülük ettiği Mavi Anadolu düşüncesi, onu eserlerinde mitolojik öğelere yer veren diğer yazarlardan ayrı bir yere koymaktadır. Buradan hareketle, nitel araştırma yöntemlerinden doküman analiziyle yapılan bu çalışmada Cevat Şakir’in eserleri Poseidon miti ve deniz motifleri odağında odağında taranmıştır. Araştırmada deniz motiflerine ve Poseidon’a ait söylencelerin eski çağlardan günümüze varlığını sürdürme gayreti/biçimi, Halikarnas Balıkçısı’nın eserlerindeki yansıması, bir başka deyişle modern anlatıdaki izleri belirlenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agizza, R. (2001). Antik Yunan’da mitoloji masallar ve söylenceler (Z. Z. İlkgelen, Çev.) Arkeoloji ve Sanat.
  2. Bulfinch, T. (2012). Klasik Yunan ve Roma mitolojisi (Ö. U. Hoşafçı, Çev.) İstanbul: İnkılap.
  3. Can, Ş. (2000). Klasik Yunan mitolojisi (6. Baskı) İstanbul: İnkılap.
  4. Erhat, A. (2008). Mavi yolculuk (3. Basım) İstanbul: Can.
  5. Erhat, A. (2019). Mitoloji sözlüğü (26. Basım) İstanbul: Remzi.
  6. Estin, C. ve Laporte, H. (2003). Yunan ve Roma mitolojisi (8. Basım). (M. Eran, Çev.) TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları.
  7. Halikarnas Balıkçısı. (1973). Ege’den hikâyeler. Milliyet.
  8. Halikarnas Balıkçısı. (1984). Hey koca yurt (3. Basım). (Ş. Gökovalı, Bas. Haz.) Ankara: Bilgi.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sanat ve Edebiyat

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Tülin Arseven * Bu kişi benim
0000-0002-2410-5662
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

6 Ağustos 2021

Gönderilme Tarihi

27 Mart 2021

Kabul Tarihi

17 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 27 Sayı: 107

Kaynak Göster

APA
Arseven, T. (2021). Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon. Folklor/Edebiyat, 27(107), 705-720. https://izlik.org/JA74GN28NX
AMA
1.Arseven T. Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon. folk/ed. 2021;27(107):705-720. https://izlik.org/JA74GN28NX
Chicago
Arseven, Tülin. 2021. “Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon”. Folklor/Edebiyat 27 (107): 705-20. https://izlik.org/JA74GN28NX.
EndNote
Arseven T (01 Ağustos 2021) Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon. Folklor/Edebiyat 27 107 705–720.
IEEE
[1]T. Arseven, “Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon”, folk/ed, c. 27, sy 107, ss. 705–720, Ağu. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74GN28NX
ISNAD
Arseven, Tülin. “Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon”. Folklor/Edebiyat 27/107 (01 Ağustos 2021): 705-720. https://izlik.org/JA74GN28NX.
JAMA
1.Arseven T. Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon. folk/ed. 2021;27:705–720.
MLA
Arseven, Tülin. “Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon”. Folklor/Edebiyat, c. 27, sy 107, Ağustos 2021, ss. 705-20, https://izlik.org/JA74GN28NX.
Vancouver
1.Tülin Arseven. Halikarnas Balıkçısı’nda Deniz Motifleri ve Poseidon. folk/ed [Internet]. 01 Ağustos 2021;27(107):705-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74GN28NX

Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q3 'dür:

TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.

Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Doç.Dr. Ahmet Keskin (Samsun Üniversitesi-ahmet.keskin@samsun.edu.tr)

Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Prof.Dr. Zekiye Antakyalıoğlu ( İstanbul Kültür Üniversitesi-zekabe@hotmail.com)
Doç.Dr. Koray Üstün (Hacettepe Üniversitesi-korayustun@hacettepe.edu.tr)

Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)

Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)