Çalışmamın amacı, Harold Pinter’ın Oda oyununda, Lacanın topolojik figürü torusun yörüngesindeki iç ve dış kavramlarını incelemektir. Oyunda, Rose’un psikolojik olarak hissettiği yoksunluğunu, mutfak musluğu tiyatrosunun sah-ne donatıları, karakterlerin sürekli tekrar eden hareketleri, ayrıca kendi yoksun-luklarını gizleyen logos merkezci konuşmaları, davetsiz misafirlerin Rose ve Bert’i rahatsız etmeleriyle sorunsallaşır. Oyunda, metinlerarasılık ve efsaneye dayalı düşünce çerçevesinde, Rose’un asıl kimliği ortaya çıkar ve iç/dış arasın-daki sınırlar birden belirsizleşir. Torusun yörüngesi, siyahi kör Riley’nin Ro-se’a olan mesajında saklı hakikatle, Rose’un odanın merkezine inşa ettiği kim-liğini alt üst eder. Riley’nin odanın içinde Rose’a verdiği mesaj ile dışarıdan gelen hakikat, Bert ile odada yıkıcı bir enerji oluşturur. Çalışmam aynı zaman-da, madun ve hegemonya kavramlarına değinerek odanın korunaklı mikro-kozmik yapısının dışarıdaki kaotik güçlerle nasıl yıkılabileceğini gösterir. Ro-se’un ve davetsiz misafirlerin dile getirdiği metaforik öldürücü soğuk aslında; hakikatin, Rose’un odasının merkezinde açtığı, bir kara delik olan kör talihin aynadaki yansımasıdır. Oda oyununda iç dış ayırımı, karakterler için ontolojik ve epistemolojik açıdan sorunsallaşarak, yaşam tarzlarını varlıklarını etkilemektedir.
My study aims to explore the cross binaries of inside and outside considering the trajectory of the Lacanian topological figure, torus, in Harold Pinter’s The Room. The intrusion of uninvited visitors problematizes Rose’s logocentric speech that hides her lack behind continuous movements around stage props of kitchen sink drama repeating itself all the time in the play. The intertextu-ality in the play reveals the truth about Rose’s originary identity within myth-opoeic thought, blurring the boundaries between inside and outside. The tra-jectory of torus elucidates energy that situates outside to the centre of the subject and the room, examined in Badiou’s notion of truth, hidden in black, blind Riley’s message to Rose. The study also draws on the notions of subal-tern and the hegemony to broaden the framework of analysis, concluding that the murderous cold of the outside is right at the centre of Rose’s room like a black hole that reflects the blind fortune supported by the chaotic forces in the play. In the play, the duality of inside and outside has been problematized epistemologically and ontologically for the character, so this situation affects the lives and ontic status of the characters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sanat ve Edebiyat |
Bölüm | Araştırma Makaleleri - Research Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 28 Sayı: 112 |
Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizce’dir, ayrıca Türkçe de olsa tüm basılan makalelerin başlık, öz ve anahtar sözcükleri İngilizce olarak da makalede bulunur. Hakemlerden onay almış Türkçe makaleler için 750-1000 sözcükten oluşan genişletilmiş özet (extended summary) gereklidir. Elektronik çeviriler kabul edilmez.
Dergi TR-Dizin, Web of Science (ESCI), DOAJ ile diğer pek çok dizin tarafından taranmaktadır. Scimagoe quartile değeri: Q2 'dir:
TR DIZIN 2020 Etik Kriterleri kapsamında, dergimize 2020 yılından itibaren etik kurul izni gerektiren çalışmalar için makalenin yöntem bölümünde ilgili Etik Kurul Onayı ile ilgili bilgilere (kurul-tarih-sayı) yer verilmesi gerekecektir. Bu nedenle dergimize makale gönderecek olan yazarlarımızın ilgili kriteri göz önünde bulundurarak makalelerini düzenlemeleri önemle rica olunur.
Alan Editörleri/ Field Editörs
Halkbilimi/Folklore
Prof.Dr. Hande Birkalan-Gedik (JohannWolfgang-Goethe İniversitet-birkalan-gedik@m.uni-frankfurt.de)
Prof.Dr. Ali Yakıcı (Gazi Üniversitesi-yakici@gazi.edu.tr)
Prof.Dr. Aynur Koçak (Yıldız Teknik Üniversitesi-nurkocak@yildiz.edu.tr)
Prof.Dr. Işıl Altun ( (Regensburg Üniversitesi/Kocaeli Üniversitesi-İsil.Altun@zsk.uni-regensburg.de)
Edebiyat/Literature
Prof.Dr. Abdullah Uçman (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi -emekli-29 MayısÜniversitesi-abdullahucman@29mayis.edu.tr
Prof. Dr. Ramazan Korkmaz (Ardahan Üniversitesi-emekli-Kafkasya Üniversiteler Birliği -KÜNİB-r_korkmaz@hotmail.com)
Prof.Dr. Emel Kefeli (Marmara Üniversitesi-emekli-İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi-ayseemelkefeli @gmail.com)
Antropoloji/Anthropology
Prof.Dr. Hanife Aliefendioğlu (Doğu Akdeniz Üniversitesi-hanife.aliefendioglu@emu.edu.tr)
Prof. Dr. Şebnem Pala Güzel (Başkent Üniversitesi-sebnempa@baskent.edu.tr)
Prof.Dr. Derya Atamtürk Duyar (İstanbul Üniversitesi-datamturk@istanbul.edu.tr)
Prof.Dr. Meryem Bulut (Ankara Üniversitesi-meryem.bulut@gmail.com)
Dil-Dilbilim/Language-Linguistics
Prof.Dr. Nurettin Demir (Hacettepe Üniversitesi-demir@hacettepe.edu.tr)
Prof. Dr. Aysu Erden (Maltepe Üniversitesi-aysuerden777@gmail.com)
Prof.Dr. Sema Aslan Demir (Hacettepe Üniversitesi-semaaslan@hacettepe.edu.tr)