Araştırma Makalesi

DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI

Sayı: 68 15 Aralık 2018
  • Murtaza Korlaelçi
PDF İndir
EN TR

DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI

Öz

Deizm, Tanrı’nın varoluşunu kabul eden fakat vahyi, peygamberi hatta bazen de koruyucu, esirgeyici Tanrı’yı inkâr eden bir doktrindir. Kökü Aristoteles’e kadar gider. Deizmi kabul eden de deisttir. Deizm kelimesi 16. asırda ateistlerin belirlenmesi için Sosianizm mensupları tarafından icat edilmiştir. Deizmin karşıtı teizmdir. Bir Müslüman asla deist olamaz. Belli başlı deistler: Fransa’da: Voltaire, J.J.Rousseau, Jules Simon. İngiltere’de: J.Locke, Toland, Herbert of Cherbury, Ashley Couper Shasftesbury. Rusya da: Radisçev, I.Pnin, I.Yertoy. Deistler tabiî din veya akıl dinini kurmuşlardır. Teizm, tek, şahsî, her şeyi yaratan ve dünyadan farklı bir Allah’ın varoluşunu kabul eden doktrindir. Ateizme olduğu kadar panteizme, politeizme ve deizme de muhaliftir. Gerçek teizm, zâtî ve subûtî sıfatları olan Allah’ı kabul eden teizmdir. Bu da İslâm dinidir. Teizmi kabul eden kimse teisttir. İnsanlığın kurtuluşu, sadece İslâm dinindedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. • Adıvar A. Adnan, Tarih Boyunca İlim ve Din, İstanbul. 1969.
  2. • Akarsu Prof. Dr. Bedia, Felsefî Terimler Sözlüğü, Ankara. 1984.
  3. • Akseki Ahmet Hamdi, İslâm Dinî, Ankara. 1962.
  4. • Aksekili Ahmet Hamdi, Dinî Dersler I, III, İstanbul. 1339-1342.
  5. • Bolay Prof. Dr. Süleyman Hayri, Felsefî Doktrinler ve Terimler Sözlüğü, Ankara. 1996.
  6. • Chevaliers Jacques, Histoire de la Pensé, tome III, Paris 1955.
  7. • Cuviller Armand, Nouveau Vocabulaire Philosophique, Paris 1970.
  8. • Coffy Robert, Ateistlerin Tanrısı, çev. Prof. Dr. Murtaza Korlaelçi, Ankara 2003.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Murtaza Korlaelçi Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

15 Ağustos 2018

Kabul Tarihi

30 Ekim 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 68

Kaynak Göster

APA
Korlaelçi, M. (2018). DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. Felsefe Dünyası, 68, 5-23. https://izlik.org/JA68CG64CT
AMA
1.Korlaelçi M. DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. FD. 2018;(68):5-23. https://izlik.org/JA68CG64CT
Chicago
Korlaelçi, Murtaza. 2018. “DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Felsefe Dünyası, sy 68: 5-23. https://izlik.org/JA68CG64CT.
EndNote
Korlaelçi M (01 Aralık 2018) DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. Felsefe Dünyası 68 5–23.
IEEE
[1]M. Korlaelçi, “DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”, FD, sy 68, ss. 5–23, Ara. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68CG64CT
ISNAD
Korlaelçi, Murtaza. “DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Felsefe Dünyası. 68 (01 Aralık 2018): 5-23. https://izlik.org/JA68CG64CT.
JAMA
1.Korlaelçi M. DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. FD. 2018;:5–23.
MLA
Korlaelçi, Murtaza. “DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI”. Felsefe Dünyası, sy 68, Aralık 2018, ss. 5-23, https://izlik.org/JA68CG64CT.
Vancouver
1.Murtaza Korlaelçi. DEİZM – ATEİZM TARTIŞMALARI VE GÜNÜMÜZE YANSIMALARI. FD [Internet]. 01 Aralık 2018;(68):5-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68CG64CT