Araştırma Makalesi

ARİSTOTELES'TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-

Sayı: 63 15 Temmuz 2016
  • Kemal Batak
PDF İndir
EN TR

ARİSTOTELES'TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-

Öz

Bu makalede Aristoteles’in beş entelektüel erdemini, bu erdemlerin ahlaki erdemlerle ilişkisini incelenmektedir. Aristoteles’in beş entelektüel erdeminden sanat ve pratik bilgelik, ruhun hesapla ilgili parçası ile ilgili iken bilimsel bilgi, sezgisel akıl ve bu ikisinin toplamından oluşan felsefi bilgelik, ruhun bilimsel parçası ile ilgilidir. Ruhun bu hallerinin, erdemlerinin ahlaki erdemlerle karmaşık ilişkisi de son derece önemlidir; zira kişi gerçek ahlaki erdeme ancak bir entelektüel erdemin yönetiminde sahip olabilir. Öte yandan, çağdaş erdem epistemolojisinin kaynaklarından olan Aristoteles de bilgiyi epistemik erdemler, bilişsel yetiler ya da entelektüel erdemler yoluyla açıklar ve gerekçelendirir. Çağdaş erdem epistemolojisinin savunucularından Ernest Sosa da bu epistemolojiyi ilk olarak entelektüel erdem kavramı yoluyla gündeme taşımıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. • Aquinas, Thomas, Commentary on Aristotle’s Metaphysics, çev. John P. Rowan, (Notre Dame: Dumb Ox Books, 1995).
  2. • Aquinas, Thomas, Commentary on Aristotle’s Nicomachean Ethics, çev. C. I. Litzinger, (Dumb Ox Books, 1993): http://dhspriory.org/ thomas/Ethics1.htm#1. 30.03.2016.
  3. • Aristoteles, The Nicomachean Ethics, çev. David Ross; Lesley Brown (ed.), (Oxford: Oxford University Press, 2009).
  4. • Aristotle, Nicomachean Ethics, çev. Roger Crisp, (Cambridge: Cambridge University Press, 2004).
  5. • Aristotle, The Eudemian Ethics, çev. Anthony Kenny, (Oxford: Oxford University Press, 2011).
  6. • Brown, Lesley, “Explanatory Notes”, Aristoteles, The Nicomachean Ethics, çev. David Ross, Lesley Brown (ed.), (Oxford: Oxford University Press, 2009).
  7. • Brown, Lesley, “Introduction”, Aristoteles, The Nicomachean Ethics, çev. David Ross, Lesley Brown (ed.), (Oxford: Oxford University Press, 2009).
  8. • Burger, Ronna, Aristotle’s Dialogue with Socrates: On the Nicomachean Ethics, (Chicago: The University of Chicago Press, 2009).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Kemal Batak Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Temmuz 2016

Gönderilme Tarihi

15 Mart 2016

Kabul Tarihi

15 Haziran 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2016 Sayı: 63

Kaynak Göster

APA
Batak, K. (2016). ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-. Felsefe Dünyası, 63, 20-47. https://izlik.org/JA76SA38UF
AMA
1.Batak K. ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-. FD. 2016;(63):20-47. https://izlik.org/JA76SA38UF
Chicago
Batak, Kemal. 2016. “ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-”. Felsefe Dünyası, sy 63: 20-47. https://izlik.org/JA76SA38UF.
EndNote
Batak K (01 Temmuz 2016) ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-. Felsefe Dünyası 63 20–47.
IEEE
[1]K. Batak, “ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-”, FD, sy 63, ss. 20–47, Tem. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76SA38UF
ISNAD
Batak, Kemal. “ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-”. Felsefe Dünyası. 63 (01 Temmuz 2016): 20-47. https://izlik.org/JA76SA38UF.
JAMA
1.Batak K. ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-. FD. 2016;:20–47.
MLA
Batak, Kemal. “ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-”. Felsefe Dünyası, sy 63, Temmuz 2016, ss. 20-47, https://izlik.org/JA76SA38UF.
Vancouver
1.Kemal Batak. ARİSTOTELES’TE ENTELEKTÜEL ERDEMLER -BİR ERDEM EPİSTEMOLOJİSİ ÖRNEĞİ-. FD [Internet]. 01 Temmuz 2016;(63):20-47. Erişim adresi: https://izlik.org/JA76SA38UF