Araştırma Makalesi

ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS'LI EMPEDOKLES

Sayı: 65 15 Temmuz 2017
  • Mehmet Akgün
PDF İndir
EN TR

ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS'LI EMPEDOKLES

Öz

Antik dönem filozoflarının yaptıkları doğa gözlemlerinin onları ‘hiçlikten hiçbir şey meydana gelmez ama temel ve zorunluluktan her şey meydana gelir’ düşüncesine götürdüğü bilinen bir husustur. Böyle bir düşünmeyi kendilerine hareket noktası kabul eden Antik Yunan döneminin filozofları, doğanın esasını oluşturan temel ilkenin ne olduğu üzerinde durmuşlar ve bu konudaki görüşlerini açıklamışlardır. Antik dönemde doğanın esasını maddi nedenlere bağlayan filozoflar olduğu gibi, tamamıyla soyut ilkeye bağlayan filozoflar da olmuştur. Bu filozofların bazıları, her şeyin oluşmasını sağlayan temel ilkenin, kendisi hiç yok olmadan değişerek kendisi dışındaki varlıkların var olmalarını ve varlıktan gitmelerini sağladığını ileri sürerken, bazıları da Varlığın Bir olduğunu, yaratılmadığını, yaratılmadığı için de yok olmayacağını, değişmediğini, kendi kendisinin aynı kaldığını ileri sürmüşlerdir. Bunun yanında her şeyin temelinin ne olduğu sorusuna verilen cevaplarıyla, daha önceden töz konusunda ileri sürülen farklı görüşleri birleştirerek, yeni bir felsefi görüş geliştirmeyi deneyen filozoflar da olmuştur. Böyle bir denemeyi kendine özgü bir yöntemle gerçekleştiren Empedokles, düşünce tarihinde ayrımlanmış bir filozof olmayı hak etmiştir. Öyle ki, o, bir taraftan Herakleitos’un tözün değiştiği görüşünü, diğer taraftan da Parmenides’in Varlığın değişmezliği görüşünü kabul ederek, bu iki farklı görüşü birleştirerek yeni bir felsefi görüş ortaya koymuştur. İşte bu araştırmada, Empedokles’in ‘her şeyin dört kökü’nün ezeli ebedi olduğu görüşü ile bu dört kökün birleşmesi ve ayrılması sonucu evrendeki her şeyin varlığa geldikleri ve varlıktan gittikleri görüşü gösterilmeye çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aristoteles, Metafizik, c. 1 (A-Z). Çeviren: Ahmet Arslan, Ege Üniv. Basımevi, İzmir, 1985.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mehmet Akgün Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

15 Temmuz 2017

Gönderilme Tarihi

20 Mart 2017

Kabul Tarihi

14 Nisan 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 65

Kaynak Göster

APA
Akgün, M. (2017). ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES. Felsefe Dünyası, 65, 25-43. https://izlik.org/JA38XS93DM
AMA
1.Akgün M. ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES. FD. 2017;(65):25-43. https://izlik.org/JA38XS93DM
Chicago
Akgün, Mehmet. 2017. “ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES”. Felsefe Dünyası, sy 65: 25-43. https://izlik.org/JA38XS93DM.
EndNote
Akgün M (01 Temmuz 2017) ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES. Felsefe Dünyası 65 25–43.
IEEE
[1]M. Akgün, “ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES”, FD, sy 65, ss. 25–43, Tem. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38XS93DM
ISNAD
Akgün, Mehmet. “ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES”. Felsefe Dünyası. 65 (01 Temmuz 2017): 25-43. https://izlik.org/JA38XS93DM.
JAMA
1.Akgün M. ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES. FD. 2017;:25–43.
MLA
Akgün, Mehmet. “ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES”. Felsefe Dünyası, sy 65, Temmuz 2017, ss. 25-43, https://izlik.org/JA38XS93DM.
Vancouver
1.Mehmet Akgün. ANTİK DÖNEMİN EKLEKTİK FİLOZOFU AKARAGAS’LI EMPEDOKLES. FD [Internet]. 01 Temmuz 2017;(65):25-43. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38XS93DM