Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE RİSK ALGISI VE DAVRANIŞLARI: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 2, 279 - 295, 30.06.2021
https://doi.org/10.29106/fesa.905302

Öz

Hayvancılık sektörü, Afyonkarahisar ilinin en temel üretim ve işletim sistemlerinden birisidir. Gerek Türkiye’nin gerekse Afyonkarahisar ilinin geleceği sektörel üretim alt yapısının doğru kurgulanması önem arz etmektedir. Ancak değerlendirmelerin doğru ve rasyonel olarak yapılabilmesi, üreticilerin gözüyle sektöre bakılmasına ve risk algılamalarının iyi oluşturulmasına bağlıdır. Buradan yola çıkılarak çalışmada Afyonkarahisar ilinde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerinin, hangi risk davranışlarını gösterdikleri ve neleri hangi ölçüde risk kaynağı olarak algıladıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, Afyonkarahisar merkez ve Bolvadin, Çay, Sultandağı, Dinar, İhsaniye ve Çobanlar ilçelerinde hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren işletme sahiplerine anket yapılması sonucu elde edilen verilerin değerlendirmelerini kapsamaktadır. Çalışmada elde edilen verilere faktör analizi uygulanmış, risk davranış ve risk kaynaklarına ilişkin sorular faktörlerde toplanmıştır. İşletme sahiplerinin demografik ve çiftlikle ilgili özellikleriyle, risk davranışları ve risk kaynak algıları arasındaki ilişki, normal dağılım göstermediğinden dolayı Mann-Whitney U Testi ve Kruskall Wallis Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda demografik ve çiftlikle ilgili özelliklerle risk algısı ve risk davranışları arasında anlamlı ilişki olduğu gözlenmiştir. Ayrıca risk davranışlarının risk kaynak algılamasına etkisini belirlemede çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanarak model kurulmuştur. Analiz sonucunda risk davranışı ile demografik ve hayvancılıkla ilgili özelliklerin risk kaynağı algısına etki ettiği tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Akçaöz, H. ve Kızılay, H. (2006). Hayvansal Üretim Faaliyetinde Risk Yönetimi Çalışmalarının İncelenmesi. Türkiye VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 904-911.
  • Akçaöz, H. ve Kızılay, H. (2008). Antalya İlinde Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerde Risk Analizi. Anadolu: Ege Tarımsal Araştırma Enstirüsü Dergisi, 18(1), 66-92.
  • Akçaöz, H. ve Özkan, B. (2006a). Antalya İlinde Tarımsal Üretimde Risk Yönetimi ve Tarım Sigortası Uygulamaları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):93-103.
  • Akçaöz, H. ve Özkan, B. (2006b). Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Yönetim Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1), 89-97.
  • Ameer, K. M., Mahesh, C. and Bardhan, D. (2016). Risk Attitude of Insured and Non-Insured Dairy Farmers: a Comparative Analysis. The Indian Journal of Veterinary Sciences and Biotechnology. 11(4), 40-44.
  • Aydın, E., Can, M. F., Aral, Y., Cevger, Y. ve Sakarya, E. (2010). Türkiye'de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 51-57.
  • Bayram, N. (2009). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Bozoğlu, M., Ceyhan, V. ve Cinemre, H. A. (2004). Süt Sığırcılığı Üretim Dalında Risk Ölçümü ve Risk Yönetim Stratejileri: Tonya Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, (9), 1-15.
  • Ceyhan, V. ve Cinemre, H. A. (2004). Estimation of Risk Efficient Farm Structures along The Kızılırmak River in North Central Anatolia: An Application of Minimization of The Absolute Deviation. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 28, 131-140.
  • Chand, S., Narayan, P. and Chaudhary, K. R. (2018). Sources of Risks in Livestock Production And Their Management Strategies in Northern India. Indian Journal of Animal Sciences. 88(5), 612-619.
  • Flaten, O., Lien, G., Koesling, M., Valle, P. S. & Ebbesvik, M. (2005). Comparing Risk Perceptions and Risk Management in Organic and Conventional Dairy Farming: Empirical Results from Norway. Livestock Production Science, 95, 11-25.
  • Garforth, C. J., Bailey, A. P. & Tranter, R. B. (2013). Farmers’ Attitudes to Disease Risk Management in England: A Comparative Analysis of Sheep and Pig Farmers. Preventive Veterinary Medicine, 110(3-4):456-466.
  • Guillotreau, P., Bihan, V. L. & Pardo, S. (2010). Risk Perceptions and Risk Management Strategies in French Oyster Farming. LEMNA (Laboratoire d’Economie et de Management Nantes-Atlantique), 35, 1-18.
  • Hazneci, E. ve Ceyhan, V. (2011). Amasya İli Merzifon İlçesinde Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinde Risk Analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 109-114.
  • Huirne, R., Meuwissen, M. & Asseldonk, M. V. (2007). Importance of Whole-Farm Risk Management in Agriculture. A. WEİNTRAUB içinde, Handbook of Operations Research in Natural Resources (s. 3-16). New York: Springer.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil.
  • Meuwissen, M. P. M., Huirne, R.B.M. & Hardaker, J.B. (2001). Risk and Risk Management: an Empirical Analysis of Dutch Livestock Farmers. Livestock Produsction Science, 69, 43-53.
  • Sulewski, P. & Kloczko-Gajewska, A.(2014). Farmer's Risk Perception, Risk Aversion and Strategies to Cope With Production Risk: an Empricial Study from Poland. Studies in Agricultural Economics, 116, 140-147.
  • Palinkas, P. & Szekely, C. (2008). Farmers' Risk Perception and Risk Managament Practices in International Comparison. Tradition and Innovation – International Scientific Conference of (Agricultural) (s. 265-276). Gdöllö: Bulletin of the Szent István University .

RISK PERCEPTION AND BEHAVIOR IN LIVESTOCK SECTOR: CASE IN THE CITY OF AFYONKARAHİSAR

Yıl 2021, Cilt: 6 Sayı: 2, 279 - 295, 30.06.2021
https://doi.org/10.29106/fesa.905302

Öz

Animal Husbandry is one of the most basic production and operation field in Afyonkarahisar province. Planning and creating the right industrial production infrastructure has a great importance for the future of Afyonkarahisar province as well as for the whole country. But a correct and rational evaluation can be made through the eyes of the producers which sees the industry as a whole and through creating a good risk perception. Considering these factors, the aim of this work is to find which risk behaviors are observed amongst the owners who is doing business in animal husbandry industry in Afyonkarahisar province and what factors they see as a risk at which rates. Data used in this research consists of information obtained from the survey made to the owners doing business in animal husbandry industry in Bolvadin, Çay, Sultandağı, Dinar, İhsaniye, Çobanlar and the central district of Afyonkarahisar province. Factor Analysis is used in this work to these obtained data and questions related to risk behaviors and risk sources are gathered in the factors. Because of the correlation between the demographical features of the proprietors with the features of their animal farms and their perception of risk behaviors and risk sources is not normally distributed, analysis is done by using Mann-Whitney U Test and Kruskall Wallis Test. As a result of the analysis, it was observed that there is a significant relationship between demographic and farm-related characteristics, risk perception and risk behaviors. Also to determine the effects of the risk behaviors on perceiving the risk sources, a model is created by applying multi linear regression analysis. As a result of the analysis, it was determined that risk behavior and demographic and animal husbandry characteristics affect the perception of the risk source.

Kaynakça

  • Akçaöz, H. ve Kızılay, H. (2006). Hayvansal Üretim Faaliyetinde Risk Yönetimi Çalışmalarının İncelenmesi. Türkiye VII. Tarım Ekonomisi Kongresi, 904-911.
  • Akçaöz, H. ve Kızılay, H. (2008). Antalya İlinde Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliğine Üye Olan ve Olmayan İşletmelerde Risk Analizi. Anadolu: Ege Tarımsal Araştırma Enstirüsü Dergisi, 18(1), 66-92.
  • Akçaöz, H. ve Özkan, B. (2006a). Antalya İlinde Tarımsal Üretimde Risk Yönetimi ve Tarım Sigortası Uygulamaları. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2):93-103.
  • Akçaöz, H. ve Özkan, B. (2006b). Tarımsal Üretimde Risk Kaynakları ve Risk Yönetim Stratejileri: Antalya İli Örneği. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(1), 89-97.
  • Ameer, K. M., Mahesh, C. and Bardhan, D. (2016). Risk Attitude of Insured and Non-Insured Dairy Farmers: a Comparative Analysis. The Indian Journal of Veterinary Sciences and Biotechnology. 11(4), 40-44.
  • Aydın, E., Can, M. F., Aral, Y., Cevger, Y. ve Sakarya, E. (2010). Türkiye'de Canlı Hayvan ve Kırmızı Et İthalatı Kararlarının Sığır Besicileri Üzerine Etkileri. Veteriner Hekimler Derneği Dergisi, 81(2), 51-57.
  • Bayram, N. (2009). Sosyal Bilimlerde SPSS ile Veri Analizi. Bursa: Ezgi Kitabevi.
  • Bozoğlu, M., Ceyhan, V. ve Cinemre, H. A. (2004). Süt Sığırcılığı Üretim Dalında Risk Ölçümü ve Risk Yönetim Stratejileri: Tonya Örneği. Tarım Ekonomisi Dergisi, (9), 1-15.
  • Ceyhan, V. ve Cinemre, H. A. (2004). Estimation of Risk Efficient Farm Structures along The Kızılırmak River in North Central Anatolia: An Application of Minimization of The Absolute Deviation. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 28, 131-140.
  • Chand, S., Narayan, P. and Chaudhary, K. R. (2018). Sources of Risks in Livestock Production And Their Management Strategies in Northern India. Indian Journal of Animal Sciences. 88(5), 612-619.
  • Flaten, O., Lien, G., Koesling, M., Valle, P. S. & Ebbesvik, M. (2005). Comparing Risk Perceptions and Risk Management in Organic and Conventional Dairy Farming: Empirical Results from Norway. Livestock Production Science, 95, 11-25.
  • Garforth, C. J., Bailey, A. P. & Tranter, R. B. (2013). Farmers’ Attitudes to Disease Risk Management in England: A Comparative Analysis of Sheep and Pig Farmers. Preventive Veterinary Medicine, 110(3-4):456-466.
  • Guillotreau, P., Bihan, V. L. & Pardo, S. (2010). Risk Perceptions and Risk Management Strategies in French Oyster Farming. LEMNA (Laboratoire d’Economie et de Management Nantes-Atlantique), 35, 1-18.
  • Hazneci, E. ve Ceyhan, V. (2011). Amasya İli Merzifon İlçesinde Süt Sığırcılığı Yapan Tarım İşletmelerinde Risk Analizi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2), 109-114.
  • Huirne, R., Meuwissen, M. & Asseldonk, M. V. (2007). Importance of Whole-Farm Risk Management in Agriculture. A. WEİNTRAUB içinde, Handbook of Operations Research in Natural Resources (s. 3-16). New York: Springer.
  • Kalaycı, Ş. (2010). SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil.
  • Meuwissen, M. P. M., Huirne, R.B.M. & Hardaker, J.B. (2001). Risk and Risk Management: an Empirical Analysis of Dutch Livestock Farmers. Livestock Produsction Science, 69, 43-53.
  • Sulewski, P. & Kloczko-Gajewska, A.(2014). Farmer's Risk Perception, Risk Aversion and Strategies to Cope With Production Risk: an Empricial Study from Poland. Studies in Agricultural Economics, 116, 140-147.
  • Palinkas, P. & Szekely, C. (2008). Farmers' Risk Perception and Risk Managament Practices in International Comparison. Tradition and Innovation – International Scientific Conference of (Agricultural) (s. 265-276). Gdöllö: Bulletin of the Szent István University .
Toplam 19 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ekonomi, İşletme
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Halilibrahim Gökgöz 0000-0001-8000-9993

Cantürk Kayahan 0000-0003-4777-1470

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 29 Mart 2021
Kabul Tarihi 8 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Gökgöz, H., & Kayahan, C. (2021). HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE RİSK ALGISI VE DAVRANIŞLARI: AFYONKARAHİSAR ÖRNEĞİ. Finans Ekonomi Ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6(2), 279-295. https://doi.org/10.29106/fesa.905302