Yazım Kuralları

Değerlendirilmesi maksadıyla gönderilen makalelerin kabul görebilmesi için daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış olması şartı aranmaktadır. Arz edilen makaleler ilk olarak yayın kurulu tarafından incelenmektedir. Dergiye sunulan makalelerin içeriği ve formatı uygun görülmediği takdirde dergi editör kurulu tarafından reddedebilir. Makalelerin aşağıda belirtilen şekilde sunulmasına özen gösterilmelidir:

1. Değerlendirilmesi amacıyla dergimize gönderilen tüm çalışmalar, örnek makale şablonu üzerinden hazırlanmış olmalıdır (şablonu indirmek için tıklayınız). Şablon indirildikten sonra, metinler şablonun ilgili kısımlarına, şablonda hiç bir değişiklik yapılmadan uyarlanmalıdır. Şablona uygun olmayan/şablon kullanılarak hazırlanmayan çalışmalar değerlendirmeye alınmadan yazar(lar)a iade edilecektir.

2.  Dergiye gönderilecek yazılar, MS Office Word programı kullanılarak, A4 boyutunda, sağ, sol ve üst kenarlardan 2,5 cm, alt kenardan 3 cm boşluk bırakılarak, normal yazı stilinde, Times New Roman yazı karakterinde, önce 0 sonra 6 nk, 1 satır aralığında ve iki yana yaslı olarak hazırlanmalıdır. Çalışmaların Türkçe ve İngilizce başlığı, her kelimenin ilk harfi büyük olarak sola yaslı yazılmalı, 14 punto ve kalın olmalıdır. Özet, Giriş, Sonuç, Kaynakça ve diğer tüm ana başlıklar, sola yaslı, tüm harfleri büyük, 14 punto ve kalın olarak yazılmalıdır. İkinci düzey alt başlıklarda sözcüklerin sadece ilk harfi büyük olmalı, 12 punto ve kalın yazılmalıdır.

3. Türkçe ve İngilizce özet metinleri 11 punto olmalıdır. Çalışmalar genel olarak, Türkçe Başlık, Özet, Anahtar Kelimeler, İngilizce Başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Ana Metin, Sonuç ve Kaynakça akışını takip etmelidir. Çalışmalar en az 5000 en çok 10000 kelimeden oluşmalıdır. Her çalışmada, en az 150 en fazla 250 kelime aralığında Türkçe ve İngilizce özete yer verilmeli, Anahtar Kelimeler/Keywords en az 5 en fazla 7 kelimden oluşmalıdır. Türkçe hazırlanan çalışmalar için özetler İngilizce, İngilizce hazırlanan çalışmalar için özetler Türkçe olmalıdır. Hazırlanan özetler kısaca, çalışmanın amacını, kapsamını, problemini, yöntemini, evren/örneklem grubunu ve elde edilen önemli bulgu ve sonuçları içermelidir.

4. Dergiye gönderilen Türkçe makalelerde İngilizce özet bölümü haricinde genişletilmiş özet/extended abstract başlığı altında en az 750 en fazla 1000 kelimeden oluşan genişletilmiş İngilizce özet eklenmelidir. Genişletilmiş özet içindeki alt başlıklar, çalışmanın türüne göre değişebilir.

5. Metinde kullanılan tablo, şekil, grafik ve resimler yazar(lar) tarafından özgün olarak oluşturulmamış ise kaynak gösterilerek metin içinde kullanılabilir. Metin içinde kullanılan tablo, grafik ve resimler Tablo 1, Tablo 2/ Grafik 1, Grafik 2/ Resim 1, Resim 2/ Şekil 1, Şekil 2 … vb gibi sıralanmalı, başlıklar tablo ve grafiklerin üstüne yazılmalıdır. Başlıklar sola yaslı ve başlıkta kullanılan ilk kelimeler büyük ve italik oluşturulmalıdır. Özgün olmayan tablo, grafik ve resimlerlerin hemen altına sola yaslı olarak “Kaynak” başlığı açılarak, tablo ve grafiklerin kaynağı belirtilmelidir.

6. Çalışmayı destekleyen bir kurum varsa, makale başlığının son kelimesi üzerine (*) konularak, aynı sayfada dipnot olarak destek veren kurum bilgileri belirtilmelidir.

7. Referans göstermede, metin için kaynak gösterme yöntemi olan APA’nın (American Psychological Association) 7. edisyonu kullanılmalıdır.
https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples




Örnek Kaynakça Gösterimi
(Kaynakça alfabetik sıralı olmalıdır. APA’nın 7. versiyonu baz alınmalıdır.)

Kitaplar
Refiğ, H. (1971). Ulusal sinema kavgası. İstanbul: Hareket Yayınları.
Roudinesco, E. (2012). Her şeye ve herkese karşı Lacan. (Çev: N. Başer). İstanbul: Metis Yayınları.
Rubin, H. J. ve Rubin, İ. S. (1995). Qualitative interviewing: The art of hearing data.Londra: Saga Publications.


Makaleler
Aksoy, İ (2011). Türklerde aile ve çocuk eğitimi. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(16), 12-19.
Arslan, E. ve Arı, R. (2008). Erikson’un psikososyal gelişim dönemleri ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanma, güvenirlik ve geçerlik çalışması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 19, 53-60.

Kitap Bölümü
Bağlı, M. T. ve Sevim, Seher A. (2007). Popüler anababalık: Aile dergileri üzerine bir araştırma., N. Ahioğlu ve N. Güney (Ed.), Popüler kültür ve çocuk. içinde (s. 127-158) Ankara: Dipnot Yayınları.
Baştürk, E. ve Tönel, E. (2011). Erkeklik çalışmalarına teorik bir çerçeve: Feminst çalışmalardan hegemonik erkekliğe. İ. Erdoğan (Ed.), Medyada hegemonik erkeklik ve temsil. içinde (s. 12-39). İstanbul: Kalkedon Yayınları.

Bildiri
Doğan, İ. (1995) Manas destanında aile sosyolojisi açısından bir yaklaşım denemesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Manas Destanının 1000. Yıldönümü Uluslararası Sempozyumu Bolu: Abant İzzet Baysal Üniversitesi, s. 229-246.
Fişek Okman, G. (2005) Gelenekten değişime Türkiye’de aile ve ergenler. Adolesen Sağlığı Sempozyumu Dizisi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi, s.39-49.

Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri
Düşgör Pirim, B. (2007). Anoreksiya nervoza’da babalık işlevinin projektif testlerle değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi.
Evans, C. (1997). Turkish fathers attitudes to and involuement in their fathering role: Low socio econmic sample. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi.

İnternet Kaynakları
Boeree, G. (2006). Personaltiy theories. Shippensburg Ünviersitesi Psikoloji Bölümü Ders Notları. http://www.ship.edu/%7Ecgboeree/perscontents.html. (Erişim tarihi: 15.01.2015).

Sinema Filmleri
Akad, L. Ö. (Yapımcı ve Yönetmen). (1968). Vesikalı yârim. [Film]. Türkiye: Şeref Film.
Gür, Ş. (Yapımcı ) ve Erksan, M.(Yönetmen). (1965). Sevmek zamanı. [Film]. Türkiye: Troya Film.



Metin İçinde Atıf

• Yazılarda gönderme yöntemi olarak, yalnızca metin içi kaynak gösterme (APA 7) yöntemi kullanılmalıdır.
• Tüm atıflar, ana metinde parantez içinde, yazarın adı, basım yılı ve sayfa numaraları ile belirtilmelidir.
• Varsa içerik dipnotları ve diğer açıklamalar sayfa altında verilmelidir.
• Metnin içinde numaralandırılan notlar, sayfa altında numara sırasına göre yerleştirilmelidir. Notların içinde yer alacak atıflar için de metin içi atıf yöntemi kullanılmalıdır.
• Bir kaynaktan yapılan birebir alıntılar metin içinde çift tırnak içinde gösterilmelidir.
• 30-40 kelimeden uzun alıntılar, tırnak kullanılmadan girintili paragraf olarak verilmelidir. Bu alıntılar 11 punto ile yazılmalıdır.

Örnek Atıf Gösterimi
• Tek yazarlı kaynaklarda, yazar soyadı ve yayın tarihine ilave olarak sayfa numarası da yazılmalıdır: (Duman, 2016: 13).
• Yazar isminin metinde geçtiği durumlarda kaynağın yayın tarihi ve sayfa numarası yazılmalıdır: (1988: 13).
• Birbirini takip etmeyen sayfalar için önerilen yazım şekli ise şöyledir: (Lewis, 1991: 13-8, 54-7).
• İki yazarlı kaynaklarda, her iki yazar soyadı da kullanılmalıdır: (Erdoğan ve Alemdar, 2002: 14).
• İkiden fazla yazarlı kaynaklarda ise “vd.” ibaresi yer almalıdır: (Keyman vd., 1996).
• Aynı yazarın, aynı yıl yayınlanmış birden fazla eseri kullanılıyorsa, basım yılına a, b, c, gibi harfler eklenerek birbirinden ayrılmalıdır: (Koloğlu, 1999a: 16).
• Metin içinde aynı konuda birden çok kaynağa atıf yapılacaksa kaynaklar birbirinden noktalı virgül ile ayrılmalıdır: (Kabacalı, 1994: 13; Koloğlu, 1999: 28).

Son Güncelleme Zamanı: 6.10.2024 21:28:30

Dergiye makale gönderimi sürekli açıktır.