Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KUTSAL ŞEMSİYE (DİNİN SOSYOLOJİK TEORİSİNİN ANA UNSURLARI)

Yıl 2021, Cilt: 26 Sayı: 1, 263 - 267, 30.06.2021

Öz

1929 Viyana doğumlu Peter L. Berger, meslektaşı Thomas Luckman ile “gerçekliğin toplumsal kuruluşu” kuramını ortaya koyan, fenomenolojik bakış açısına sahip önemli bir toplumbilimcidir. O, Kutsal Şemsiye adlı kitabında yapmaya çalıştığı şeyi; dini, tarihi bir veri olarak anlamak yönündeki sosyolojik yargıyı bertaraf etmek şeklinde açıklar. Berger, dinin sosyal hayatta görünürlüğünün giderek azalması, kaybolması anlamına gelen dünyevileşme sürecinin zorunlu olarak evrensel, karşı durulmaz veya geri döndürülemez bir süreç olmasa da toplumun belli alanlarında dinin kaybolması şeklinde etkili olacağını düşünmektedir. Dini konularda araştırma yaparken metodolojik ateizm/metodolojik şüphe üzerinde durarak, bu yolla çalışmalarımızı ampirik bir temele oturtabileceğimizi savunur.
Kitap, sistematik ve tarihi unsurlar olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Sistematik unsurlar olarak, çalışmanın teorik kısmının ortaya koyulduğu, din ve dünya kurma/ koruma, teodise ve yabancılaşma konuları üzerinde durulmaktadır. Sekülerleşmenin asıl tartışıldığı bölüm olan tarihi unsurlarda ise dünyevileşme ile dünyevileşmenin makuliyet ve meşruiyet sorunları ortaya konulmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Emine Yiğit Aras 0000-0001-6532-5170

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi 18 Ocak 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 26 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Yiğit Aras, Emine. “KUTSAL ŞEMSİYE (DİNİN SOSYOLOJİK TEORİSİNİN ANA UNSURLARI)”. Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 26/1 (Haziran 2021), 263-267.

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.