Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir

Cilt: 17 Sayı: 4 1 Ağustos 2012
  • Burak Turgut
  • Süleyman Koca
PDF İndir
EN TR

Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir

Öz

Amaç: Antimalaryal ilaç kullanan hastalarda spectral domain optik koherens tomografi kullanılarak foveal yapısal değişiklikleri değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışma bir gözlemsel vaka-kontrol çalışması olarak kurgulandı. Klorakin veya hidroksiklorakin alan 28 hasta ile benzer demografik özelliklere sahip 20 kontrol olgusu spektral domain optik koherens tomografi ve otomatize görme alanı ile klinik olarak değerlendirilerek bulgular karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34.2 yaş (22 to 40 yaş) idi. Tüm hastalar kadındı. Kontrol olgularının tümü kadın olup yaş ortalaması 31.4 yaş (19-42) idi. Antimalaryal ilaç alan hastaların onsekizinde görme alanı defekti bulunmadan hafif retina pigment epitel değişikliği ve optik koherens tomografi ile saptanan perifoveal çanaklaşma mevcuttu. Geri kalan hastalarda ve de kontrol grubundaki bireylerde santral foveal kalınlıklar gibi perifoveal retinal kalınlıklar da herhangi bir anlamlı fark göstermedi. Bu olgularda perifoveal çanaklaşma ve görme alanı defekti saptanmadı. Perifoveal çanaklaşma olan ve çanaklaşma olmayan hastalardaki santral foveal kalınlıklar sırasıyla 219.57±20.12 μm ve 222.42±24.02 μm idi. Optik koherens tomografi ile saptanan ortalama santral foveal kalınlık hasta grubunda 221.13±25.44 μm (201–248 μm aralığında) ve kontrol grubunda 218.96±22.02 μm (189–239 μm aralığında) idi. Gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0.740). Sonuç: Perifoveal çanaklaşma,diğer değişle perifoveal retinal incelme antimalaryal ile ilişkili makulopatinin gelişiyor olduğunu gösteren bir prediktor olabilir.

Anahtar Kelimeler

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Burak Turgut Bu kişi benim

Süleyman Koca Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2012

Gönderilme Tarihi

29 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 17 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Turgut, B., & Koca, S. (2012). Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir. Fırat Tıp Dergisi, 17(4), 238-242. https://izlik.org/JA96TY54AT
AMA
1.Turgut B, Koca S. Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17(4):238-242. https://izlik.org/JA96TY54AT
Chicago
Turgut, Burak, ve Süleyman Koca. 2012. “Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir”. Fırat Tıp Dergisi 17 (4): 238-42. https://izlik.org/JA96TY54AT.
EndNote
Turgut B, Koca S (01 Ağustos 2012) Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir. Fırat Tıp Dergisi 17 4 238–242.
IEEE
[1]B. Turgut ve S. Koca, “Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir”, Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy 4, ss. 238–242, Ağu. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96TY54AT
ISNAD
Turgut, Burak - Koca, Süleyman. “Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir”. Fırat Tıp Dergisi 17/4 (01 Ağustos 2012): 238-242. https://izlik.org/JA96TY54AT.
JAMA
1.Turgut B, Koca S. Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir. Fırat Tıp Dergisi. 2012;17:238–242.
MLA
Turgut, Burak, ve Süleyman Koca. “Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir”. Fırat Tıp Dergisi, c. 17, sy 4, Ağustos 2012, ss. 238-42, https://izlik.org/JA96TY54AT.
Vancouver
1.Burak Turgut, Süleyman Koca. Optik Koherens Tomografi ile Saptanan Perifoveal Çanaklaşma Antimalaryal İlişkili Makulopatinin Erken Bulgusu Olabilir. Fırat Tıp Dergisi [Internet]. 01 Ağustos 2012;17(4):238-42. Erişim adresi: https://izlik.org/JA96TY54AT