Yeşil küf çürüklüğü, turunçgil meyvelerinin depo ömrünü sınırlayan en önemli faktördür. Hasat sonrası Penicillium spp. karşı, son yıllarda ülkemizde ve birçok ülkede üç yeni fungisit ruhsatlandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Penicillium türlerinin hasat sonrası fungisitlere duyarlılık azalışı nedeniyle, son yıllarda birçok ülkede ruhsat alan yeni etkili maddelerin ve mum kombinasyonlarının yeşil küf çürüklüğü etmenine etkililiklerinin belirlenmesidir. Çalışmada, turunçgil paketleme evlerinden 32 P. digitatum izolatı elde edilmiştir. In vitro koşullarda thiabendazole P. digitatum kontrolünde başarısız olurken, en başarılı fungisit pyrimethanil olarak saptanmıştır. İklim odası koşullarında inokulasyondan sonra, sadece fungisit uygulanan satsuma mandarinlerinde en iyi etkililiği imazalil + pyrimethanil ve pyrimethanil gösterirken, fludioxonil başarı sağlayamamıştır. Polietilen reçine mumun, fungisitle kombinasyonunda sadece fungisit uygulananlara oranla, daha yüksek bir etkililik sağlanmıştır. Pyrimethanil ve mum kombinasyonu ile dayanıklı izolat üzerinde, %75 oranında etkililik gözlenmiştir. Soğuk hava deposunda 1 ay depolanan meyvelerde, duyarlı izolat üzerinde en iyi etkililiği imazalil, imazalil + pyrimethanil göstermiştir. Doğal infeksiyona bırakılan meyvelerde, 1. ay sonunda imazalil ve imazalil + pyrimethanil, 2. ayda ise pyrimethanil ve imazalil + fludioxonil çürüklük gelişimini engellemiştir. Azoxystrobin; in vitro, in vivo ve soğuk hava deposu koşullarında başarı sağlayamamıştır. Hasat sonrası fungisit uygulamalarının depolama sonrası meyve kalitesine önemli bir etkisi olmamıştır.
yeşil küf Satsuma mandarini kalite Penicillium digitatum hasat sonrası fungisitler mum
Green mold on citrus fruit is the most important limiting factor of storage life. Due to decreasing sensitivity of Penicillium spp. against postharvest fungicides, three new fungicides recently were registered in Turkey and many countries. The aim of this study was to determine the effectiveness of these new fungicides with wax combination on green mold. In this study, 32 P. digitatum isolates were obtained from various packinghouses. In cold storage room conditions, thiabendazole failed to control of P. digitatum. Pyrimethanil was found the most successful fungicide among them. When fungicides were applied alone after inoculation on satsuma mandarins, imazalil + pyrimethanil and pyrimethanil showed the best effectiveness, fludioxonil was ineffective. Polyethylene recin wax with a combination of fungicide was provided a higher effectiveness than fungicides alone. The wax with a combination pyrimethanil was observed 75% efficacy on the resistant isolate. As a result of one month of cold storage, imazalil, imazalil + pyrimethanil showed the best effectiveness on the sensitive isolate. At the end of the first month, while imazalil, imazalil + pyrimethanil inhibited the decay development on fruit without inoculation, the second month pyrimethanil, imazalil + fludioxonil inhibited the decay development. Azoxystrobin did not show effectiveness in vivo, in vitro and cold temperature conditions. Postharvest fungicide applications did not affect fruit quality during the storage.
green mold Satsuma mandarin quality Penicillium digitatum postharvest fungicides wax
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 47 Sayı: 3 |