HUKUKUN (Sİ)YASAL KAYNAĞI OLARAK EGEMENLİĞİN İKİ YÜZÜ

Sayı: 7 1 Nisan 2009
  • Feysel Taşçıer
PDF İndir
EN TR

HUKUKUN (Sİ)YASAL KAYNAĞI OLARAK EGEMENLİĞİN İKİ YÜZÜ

Öz

Bu incelemede, hukukun temelinde yatan ve hukuka (si)yasal müdahale olanağının kapısını açan birbiriyle ilişkili ama temel olarak farklı biçimlerde gelişen egemenliğin iki yüzü analiz edilmektedir. Egemenliğin (si)yasal olarak hukuka müdahalesinin olanağını oluşturan birinci yüzü, iktidarın gücü -şiddet araçları tekelini- elinde bulunduran dinamiğinden ileri gelir. Egemen gücün “yasa kuran” ve “yasa koruyan” bir olguyla hukuka kaynaklık eden yapısı, onu hukuka “üstün” kılabilecek “doğal” bir konuma yerleştirir. Egemenliğin hukuk karşısında ikinci yüzünü oluşturan (si)yasal ilişki, istisna hali kuramında dile gelen durumdan kaynaklanır. Egemen erkin olağan hallerin dışında olağanüstü durumlarda istisna hali ilan ederek hukuku askıya almasını ifade eden bu durum, “zorunluluktan” ileri gelmektedir. Egemenliğin hukuk ile ilişkisindeki birinci yüzde ortaya çıkan (si)yasal ilişki doğallığa karşılık düşerken, ikinci yüzde zorunluluk hâkimdir. Her iki durumda da, egemenlik kategorisi üzerinden gelişen sürecin kaynağında, siyasal olan ile yasal olan arasındaki çatışmanın kendisi yatmaktadır. Bu çatışma döngüsünde yatan temel sorun, egemenliğin iki yüzündeki (doğallık ile zorunluluk) zeminin kaynağını oluşturan “meşru” sınırın -hukuka rağmen onu işlevsiz bırakan tutumun- kaynağını nereden ve nasıl alabildiğidir?

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. AGAMBEN, Giorgio. Homo Sacer -Sovereign Power and Bare Life-, (Translated by Daniel Heler-Roazen), Stanford California: Stanford University Press, 1998.
  2. AGAMBEN, Giorgio. Potentialities -Collected Essays in Philosophy- (Edited and Translated by Daniel Heler Roazen), California: Stanford University Press, 1999.
  3. AGAMBEN, Giorgio. State of Exception, (Translated by Kevin Attel), Chicago and London: The University of Chicago Press, 2005.
  4. BENJAMIN, Walter. Reflections -Essays, Aphorisms, Autobiographical Writings- Crituque of Violence, (Edited and with an İntroduction by Peter Demetz, Translated by Edmund Jephcott), New York: Schocken Books, 1986.
  5. BUTLER, Judith. Kırılgan Hayat -Yasın ve Şiddetin Gücü- (Çev. Başak Ertür), İstanbul: Metis Yayınları, 2004.
  6. DERRIDA, Jacques. Deconstruction and the Possibility of Justice içinde -Force of Law: Mystical Foundation of Authority- (Edited by D rucilla Cornell, Michel Rosenfeld, David Gray Carlson), USA: Published by Routledge, Chapman and Hall, Inc., 1992.
  7. SCHMİTT, Carl. “Siyasi İlahiyat -Egemenlik Kuramı Üzerine Dört Deneme-”, Çev. Emre Zeybekoğlu, Dost Kitabevi Yayınları, 2002, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Feysel Taşçıer Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2009

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Sayı: 7

Kaynak Göster

Chicago
Taşçıer, Feysel. 2009. “HUKUKUN (Sİ)YASAL KAYNAĞI OLARAK EGEMENLİĞİN İKİ YÜZÜ”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 7: 47-57. https://izlik.org/JA59YN27HN.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.