MODERN FELSEFEDE ESTETİK ÇIKARSIZLIK KAVRAMININ GELİŞİMİ

Sayı: 24 1 Eylül 2017
  • Büşra Akkökler Karatekeli
PDF İndir
EN TR

MODERN FELSEFEDE ESTETİK ÇIKARSIZLIK KAVRAMININ GELİŞİMİ

Öz

Bu makalede estetik çıkarsızlık kavramının modern sanat felsefesindeki gelişimi incelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, ilk olarak, bu kavramın Kant’ta nasıl ele alındığı ve özgün anlamını kazandığı açıklanmaya çalışılacaktır. Ardından, Schopenhauer’ın estetik çıkarsızlık tartışmasına en önemli katkısı olan ve metafiziği ile birlikte ele alınacak olan beden temasına odaklanılacak ve beden ile estetik çıkarsızlık arasındaki ilişki görünür kılınmaya çalışılacaktır. Sonrasında ise, estetik çıkarsızlık kavramına dair, Nietzsche’nin düşüncesinde bu kavramın kısmi onaylanmasından, estetik deneyimde fizyolojinin vurgulanması ile bu kavramın eleştirisine doğru olan değişimi incelenecektir. Bu noktada, Schopenhauer’un estetik deneyimde bedenin rolüne dair yaptığı vurgu da göz önünde bulundurularak, estetik deneyimde bedenin işlevinin tam olarak Nietzsche’de geliştiği tartışılacaktır. Nietzsche’nin estetik çıkarsızlık hususunda değişen görüşlerini detaylandırmak için Apolloncu ve Diyonisosçu sanat dürtüleri, esrime Rausch ve son olarak yaşamın olumlanması ve yadsınması kavramları tartışılacaktır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. BERGER, David (2009). Kant’s Aesthetics Theory: The Beautiful and Agreeable. Continuum, London and New York.
  2. DANIELS, Paul (2008), “Kant on the Beautiful: The Interest in Disinterestedness”, Colloquy Text Theory Critique, Issue: 16.
  3. GUYER, Paul (1996). Kant and the Experience of Freedom. Cambridge University Press, Cambridge.
  4. HAAR, Michel (2010). “Heidegger and the Nietzschean ‘Physiology of Art’”. Exceedingly Nietzsche: Aspects of Contemporary Nietzsche Interpretation. Edited by David Farrell Krell and David Wood. Routledge, London, New York, 13-30.
  5. HAMMERMEISTER, Kai (2002). The German Aesthetic Tradition. Cambridge University Press, Cambridge and New York.
  6. JACQUETTE, Dale (2007). “Schopenhauer’s Metaphysics of Appearance and Will in the Philosophy of Art”, Schopenhauer, Philosophy and the Arts. Edited by Dale Jacquette. Cambridge University Press, New York, 1-36.
  7. KANT, Immanuel (1987). Critique of Judgment. Translated by Werner S. Pluhar. Hackett, Indianapolis, Cambridge.
  8. MARSDEN, Jill (2002). After Nietzsche: Notes Towards a Philosophy of Ecstasy. Palgrave Macmillan, Basingstoke.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Büşra Akkökler Karatekeli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 24

Kaynak Göster

Chicago
Karatekeli, Büşra Akkökler. 2017. “MODERN FELSEFEDE ESTETİK ÇIKARSIZLIK KAVRAMININ GELİŞİMİ”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 24: 19-36. https://izlik.org/JA75HL72XM.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.