TARİHSEL BİR DENEYİM OLARAK SANAT

Sayı: 24 1 Eylül 2017
PDF İndir
EN TR

TARİHSEL BİR DENEYİM OLARAK SANAT

Öz

Bu çalışma, sanat eserinin kökenine ilişkin tartışmadan hareketle, sanatın nasıl bir deneyim olduğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Buna iki açıdan yaklaşan, bu çalışma, ilk olarak, sanatçının yaratma deneyimiyle sınırlandığında, sanat deneyiminin nasıl göründüğüne odaklanmaktadır. Bu bakımdan Heidegger’in sanatın özüne ilişkin tartışmasına gönderimlerde bulunmaktadır. İkinci olarak alımlama deneyiminin, sanatsal bir deneyim olup olmadığı sorusuna yanıt aranmaktadır. Bu bölümde de Dewey ve ağırlıklı olarak Adorno’ya referansla, bu soruya olumlu yanıt verilmektedir. Bu çalışma, Hegel’in sanatın kökeni konusunda, onun öz-bilinci yükselten ve başkasının öz-bilinciyle ortaklaştıran iki farklı boyuta sahip olduğu iddiasına dayanmaktadır. Buradan hareketle, sanatın bu kökeninin, yaratma deneyiminde, öz-bilinci yükselten bir işlevle; alımlama deneyimindeyse öz-bilinçleri ortaklaştıran bir işlevle ortaya çıktığı gösterilmektedir. Sanat deneyiminin bu ikili işlevinin dayandığı köken, durağan bir şeye canlılık verdiğinden tarihsel; gizli olan bir şeyin açığa çıkmasını sağladığından mitseldir. Son olarak, sanatsal deneyimin, yeniden üretim biçimine dönüşmenin, sanat ile kökeni arasındaki ilişkiyi nasıl bozduğu ele alınmaktadır

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adorno, T. W., “Music, Language, and Composition”, (Trans., Susan Gillespie), The Musical Quarterly, Vol. 77, No. 3., Autumn, 1993, pp.401-414.
  2. Adorno, T. W., Aesthetic Theory, (Trans., Robert Hullot-Kentor and Ed., Gretel Adorno&Rolf Tiedemann), Continuum, London, New York, 2002.
  3. Adorno, T. W., Minima Moralia Reflections on a Damaged Life, (Trans., E. N. F. Jephcott), Verso, London, New York, 2005.
  4. Benjamin, W., Illuminations, (Trans., Harry Zohn and Ed., Hannah Arendt), Schockenbooks, New York, 1969.
  5. Benjamin, W., The Work of Art in the Age of Its Technological Reproducibility and Other Writings on Media, (Trans., Edmund Jephcott, Rodney Livingstone, Howard Eiland, and Others, Trans., Michael W. Jennings, Brigid Doherty and Ed., Thomas Y. Levin), The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts, London, 2008.
  6. Dewey, J., Art as Experience, Perigee Books, New York, 1980.
  7. Dilthey, W., Poetry and Experience, Selected Works, Volume V, (Trans., Louis Agosta, Rudolf A. Makkreel, Michael Neville, Christopher Rodie, Joseph Ross, Trans., and Ed., Rudolf A. Makkreel, Frithjof Rodi), Princeton University Press, New Jersey, 1985.
  8. Gadamer, H. G., Philosophical Hermeneutics, (Trans. and Ed., David E. Linge), University of California Press, Berkley, Los Angeles, London, 1977.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Eylül 2017

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Sayı: 24

Kaynak Göster

Chicago
İsbir, Erdal. 2017. “TARİHSEL BİR DENEYİM OLARAK SANAT”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 24: 93-108. https://izlik.org/JA66ND97MG.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.