HAYALİ OLAN VE DESCARTES’IN PARADOKSAL RASYONELLİĞİ

Sayı: 25 1 Nisan 2018
  • Fulden İbrahimhakkıoğlu
PDF İndir
EN TR

HAYALİ OLAN VE DESCARTES’IN PARADOKSAL RASYONELLİĞİ

Öz

Hayali olanın Descartes’ın yazınındaki rolü oldukça kendine özgüdür. “Asılsız,” “yanıltıcı” gibi olumsuz terimler üzerinden düşünülüyor olsa da, hayali olan, Kartezyen projenin serimlenmesinde önemli bir zemin görevi üstlenir. Descartes’ın açık-seçiklik ve kesinlik arayışı aklın hayali olanla karşılıklı etkileşimi üzerinden kurulur. Epistemolojik güvenilirliği bulunmamakla beraber, hayali olan asla tamamıyla hükmedilemez ve üstesinden nihai olarak gelinemez olandır; akıl ile yatıştırılmaya çalışılan bir korku ve endişe kaynağıdır. Bu makale, Descartes’ın Meditasyonlar’ında ve Olympica’sında gerçek olan ile hayali olan ve akıl ile akıldışı arasındaki paslaşmaları incelemektedir. Kartezyen proje bu iki şeyi birbirinden ayırmayı hedeflese de, bu metinlerde ortaya koyulan diskurun kurgusu itibariyle aralarında karmaşık ve ayrıştırılamaz bir bağın bulunduğunu ileri sürüyorum.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Baillet, Adrien. La Vie de monsieur Des-Cartes, vol 1. Paris, 1691.
  2. Butler, Judith. “‘How can I Deny that These Hands and This Body are Mine?’” Qui Parle 1997: 11-1.
  3. Cole, John R. The Olympian Dreams and Youthful Rebellion of Réne Descartes, USA: University of Illinois Press, 1992.
  4. Descartes, Réne. “Discourse on the Method,” in Philosophical Writings of Descartes Volume 1 ed. Cottingham et al. UK: Cambridge University Press, 1999.
  5. --- “Meditations,” in Philosophical Writings of Descartes Volume 2 ed. Cottingham et al. UK: Cambridge University Press, 1999.
  6. Kennington, Richard. “Descartes’ ‘Olympica’,” Social Research, 1961: 28.
  7. Markus, George. “Do Ideas Have Bodies? Philosophical ‘Content’ and Literary ‘Form’ in Descartes,” Literature and Aesthetics, 2004: 14-1.
  8. McCallam, David. “Encountering and Countering the ‘Uncanny’ in Descartes’ Meditations,” French Studies, 2003: LVII-2.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Fulden İbrahimhakkıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 25

Kaynak Göster

Chicago
İbrahimhakkıoğlu, Fulden. 2018. “HAYALİ OLAN VE DESCARTES’IN PARADOKSAL RASYONELLİĞİ”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 25: 37-50. https://izlik.org/JA62FJ77TY.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.