Araştırma Makalesi

PLATON’DA YASALAR VE YASALARIN KAYNAĞI

Sayı: 31 12 Mayıs 2021
PDF İndir
TR EN

PLATON’DA YASALAR VE YASALARIN KAYNAĞI

Öz

Sofistlerin göreli düşünme biçimi, kavramları şüpheli hale getiren tutumları Sokrates ve ardından gelen Platon için büyük bir sorun teşkil etmektedir. Sofistlerin kavramlara şüpheyle baktığı ve bunların altını oyduğu, Sokrates ve Platon’un ise bunları sağlam temellere oturtmaya çalıştığı görülmektedir. Böylesi bir ortamda Platon’un siyasi dizgeyi nasıl temellendirdiği merak uyandırır. Söz konusu düzenin en önemli ayaklarından biri şüphesiz yasaların biçimlendirilişidir. Platon’un biçim verdiği siyasi düzen anayasal tasarıyla şekillendiğine göre, onu teşkil eden yasaları incelemek kayda değer olmalıdır. Bunun yanı sıra yasa koyucunun niteliklerini belirlemek büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda, makalenin amacı yasaları ve onun kaynaklarını belirlemek olup yasa koyucunun niteliklerine ışık tutmaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aristoteles. (2011). Politika (14 b.). (M. Tunçay, Çev.) İstanbul: Remzi Kitabevi.
  2. Arslan, A. (2016). İlkçağ Felsefe Tarihi 2 - Sofistlerden Platon'a (5 b.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  3. Benson, H. H. (2006). Plato's Method of Dialectic. H. H. Benson içinde, A Companion to Plato (s. 85-101). Malden, Oxford, Victoria: Blackwell Publishing.
  4. Çıvgın, A. G. (2018). Platon'un Adalet ve Filozof Kral Anlayışı. İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7(1), 212-229.
  5. Duncan, C., & Steinberger, P. J. (1990). Plato's Paradox? Guardians and Philosopher-Kings. The American Political Science Review, 84(4), 1317- 1322.
  6. Keyt, D. (2006). Plato on Justice. H. H. Benson içinde, A Companion to Plato (1 b., s. 341-356). Malden-Oxford: Blackwell Publishing.
  7. Kraut, R. (2010). Ordinary Virtue from the Phaedo to the Laws. C. Bobonich içinde, Plato's Laws: A Critical Guide (s. 51-70). California: Cambridge University Press.
  8. Laks, A. (1990). Legislation and Demiurgy: On the Relationship between Plato's Republic and Laws. Classical Antiquity, 2(9), 209-229.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

12 Mayıs 2021

Gönderilme Tarihi

8 Şubat 2021

Kabul Tarihi

22 Nisan 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 31

Kaynak Göster

Chicago
Akdağ, Adnan. 2021. “PLATON’DA YASALAR VE YASALARIN KAYNAĞI”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 31: 241-60. https://izlik.org/JA77ZM98NC.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.