Araştırma Makalesi

GERÇEKLİK İLKESİNİN YİTİMİ: BAUDRİLLARD’IN SİMÜLASYON TEORİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI

Sayı: 19 1 Mayıs 2015
PDF İndir
TR EN

GERÇEKLİK İLKESİNİN YİTİMİ: BAUDRİLLARD’IN SİMÜLASYON TEORİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI

Öz

Baudrillard, çağımızda yaşam pratiğinin hızla dönüştüğü postmodern “Batı dünyasına” dair eleştirel bir analiz ortaya koyar. Ona göre kapitalizmin farklı bir aşamasına geçilmiş, teknolojinin “gelişmesiyle” günlük hayatlar ve insani ilişkiler de dönüşmüş ve sonuç olarak Batı dünyasında gerçeklik ilkesi yitirilmiştir. Baudrillard’ın bu analiz ve eleştirisi, kendisinin “kuramsal şiddet” diye adlandırdığı ve genellikle “simülasyon kuramı” diye bilinen teorisinde vücut bulur. Bu makalede, Baudrillard’ın simülasyon teorisine bir giriş amacıyla, temel kavramları birbirleriyle ilişki içerisinde ele alınarak açıklanmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adanır, Oğuz. (2011), “Teknolojik Gelişmeden Nesne Teknolojisine ya da Toplumsal Gelişme Nasıl Durakladı?”, Özne: Baudrillard Sayısı, 14. Kitap, 7-22.
  2. Adanır, Oğuz. (2010), Baudrillard, İstanbul: Say Yayınları.
  3. Akdiş, Meriç. “Jean Baudrillard ‘in Düşünce Sistemi ve Etkilendiği Süreçler”, http://www.academia.edu/1854020/jean_baudrillard_erken_donem, (21.05.2014).
  4. Baudrillard, Jean. (2005), Anahtar Sözcükler, çev. Oğuz Adanır-Leyla Yıldırım, Ankara, Paragraf Yayınları.
  5. Baudrillard, Jean. (2006), Kusursuz Cinayet, çev. Necmettin Sevil, İstanbul, Ayrıntı yay.
  6. Baudrillard, Jean. (2010), Nesneler Sistemi, çev. Oğuz Adanır-Aslı Karamollaoğlu, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.
  7. Baudrillard, Jean. (2008), Simgesel Değiş Tokuş ve Ölüm, çev. Oğuz Adanır,İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
  8. Baudrillard, Jean. (2011), Simülakrlar ve Simülasyon, çev. Oğuz Adanır, Ankara, Doğubatı Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Felsefe

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2015

Gönderilme Tarihi

15 Ocak 2015

Kabul Tarihi

15 Nisan 2015

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Sayı: 19

Kaynak Göster

Chicago
Güzel, Mehmet. 2015. “GERÇEKLİK İLKESİNİN YİTİMİ: BAUDRİLLARD’IN SİMÜLASYON TEORİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi, sy 19: 65-84. https://izlik.org/JA43ZT58LX.

Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır. 

Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.


İlginiz için teşekkür ederiz.