Humanity has been in a struggle for searching ideal space and human from its sedentary until today. This searching has reached a vital dimension at the present time. It is mandatory for space-human relationships in 21stcenturywhich is described as chaos atmosphere age to be reformed, andevento be transformed along a radicaltheorypracticeplane. Murray Bookchin is one of theorists who have a potentialforbeing a guide compass tohumanity in building a neworder, by bringing a holistic outlook on space-human interaction in chaos atmosphere within which weare. Bookchin points out where we should see Ecological Society Paradigm, and the source of global ecological crisis, andproposes a solution to weather this crisis which pillages the ecology. Social Ecology setsfor collaboration beyond competition; and a society which takes shapea long the axis of ecological view and a free-domination and –hierarchy communalism. Within this scope, it is necessary for Social Ecology or Ecological Society Pradigm, which adresses space-human relationships with a holistic outlook, to examine in terms of its main characteristics, and to discuss its feasibility in a geographicalspace. This study consistssections of ecological crisis and ecological society paradigm, and as for in its result section, we included future discusses and some suggestions with in the scope of space-human interaction
Space-human ınteraction Murray Bookchin philosophy of ecology ecological society paradigm chaos age climate change biospheric cancer.
İnsanlık, yerleşik yaşama geçişinden günümüze ideal mekânı ve insanı arama gayreti içerisindedir. Bu arayış, günümüzde hayati bir boyuta ulaşmıştır. Kaos ortamı çağı olarak nitelenen 21. yüzyılda mekân-insan ilişkilerinin reformize edilmesi, hatta köktenci bir teori-pratik düzleminde dönüştürülmesi zorunludur. Murray Bookchin, içinde bulunduğumuz kaos ortamında mekân-insan etkileşimine bütüncül bir bakış açısı getirerek, yeni bir düzen inşasında insanlığa pusula olma potansiyeli taşıyan kuramcılardan birisidir. Bookchin, Ekolojik Toplum Paradigması ile küresel ekoloji krizinin kaynağını nerede görmemiz gerektiğine işaret etmektedir ve ekolojiyi talan eden bu krizden kurtulmanın çözümünü sunmaktadır. Toplumsal Ekoloji, rekabetten öte işbirliğini, tahakküm ve hiyerarşiden azade komünalizm ve ekolojik bakış ekseninde şekillenen bir toplumu öngörmektedir. Bu çerçevede mekân-insan ilişkilerini holistik bakış açısıyla irdeleyen Toplumsal Ekoloji veya Ekolojik Toplum Paradigmasını ana özellikleri açısından incelemek ve herhangi bir coğrafî mekânda uygulanabilirliğini tartışmak gereklidir. Bu araştırma; ekolojik kriz ve ekolojik toplum paradigması bölümlerinden oluşmakta olup, sonuç kısmında ise geleceğe yönelik tartışmalara ve mekân-insan etkileşimi çerçevesinde bazı önerilere yer verilmiştir.
Mekân-insan ilişkileri Murray Bookchin ekoloji felsefesi ekolojik toplum paradigması kaos çağı iklim değişimi biyosferik kanser.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Sayı: 22 |
Dergimiz 2024 yılından itibaren ikisi olağan biri dosya konulu özel sayı olmak üzere 3 sayı olarak, Mayıs (olağan sayı) Eylül (özel sayı) ve Aralık (olağan sayı) aylarında yayınlanacaktır.
2024 yılı özel sayımız ve Aralık ayındaki olağan sayımız için makale kabulü tamamlanmıştır.
Özel sayılarımızda yalnızca dosya kapsamında yer alan makalelere yer verilecektir. Makalenizi gönderirken hangi sayıda değerlendirilmesini istediğinizi bir notla bildirmeniz karışıklıkları önleyecektir.
İlginiz için teşekkür ederiz.