ÖZ
Amaç: Bu araştırma ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin hemşirelerin bilgi ve uygulamaları ile hastaların deneyimlerini
değerlendirmek amacıyla yürütüldü.
Yöntem: Araştırmanın örneklemini çalışmanın yapıldığı hastanede cerrahi servislerde çalışan hemşireler ve 2 genel cerrahi
servisinde ameliyat olan hastalar oluşturdu. Hastalarla görüşmede araştırmacı tarafından oluşturulan form kullanıldı. Hastaların
ameliyat öncesi ve sonrası rahatsızlık deneyimleri sayısal ölçek (0-10 puan) kullanılarak değerlendirildi. Hemşirelerle
görüşmede araştırmacı tarafından geliştirilen bir form kullanıldı. Bu formda hemşirelerin tanıtıcı özellikleri ve hemşirelerin
ameliyat öncesi besin-sıvı kısıtlamasına ilişkin bilgi ve uygulamalarını değerlendirmek amacıyla oluşturulmuş sorular yer aldı.
Bulgular: Araştırmanın yapıldığı hastanede ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlaması uygulaması; hastaların gece yarısından
sonra ağızdan hiçbir şey almamaları şeklindedir. Araştırmaya katılan hemşirelerin ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına
ilişkin güncel bilimsel verilerden haberdar olmadığı belirlendi. Hastalara ameliyat öncesi besin/sıvı kısıtlamasına ilişkin yeterli
bilgi verilmemektedir. Hastaların ortalama açlık sürelerin 11.12 ± 2,35 saattir. Ameliyat öncesi dönemde hastaların endişe
puanları anlamlı olarak yüksek bulundu (p<.05). Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, yüzdelik dağılımlar,
t testi, ki kare ve korelasyon kullanıldı.
Sonuç: Hastaların ameliyat öncesi açlık süreleri 24 saate kadar uzayabilmektedir. Konu ile ilgili Türkiye’de kapsamlı deneysel
çalışmaların yürütülmesi ve güncel uygulamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Anahtar Kelimeler: Besin/sıvı kısıtlaması, bilgi, hasta, hemşire, deneyim, ameliyat öncesi dönem.
Besin/sıvı kısıtlaması bilgi hasta hemşire deneyim ameliyat öncesi dönem
Aim: This study was carried out to evaluate nurses “knowledge and practice and patients” experiences about preoperative fasting. Method: This study sample composed of all nurses that work in surgical units and surgical patients that stay in 2 general surgical units in State Hospital in Istanbul. Data were obtained by face to face interview. Forms that developed by the researcher were used for interview with patients and nurses. Patients’ discomforts were measured with numeric scale (from zero to 10). Form that used for interview with nurses include, identifi er characteristics, knowledge and practice of nurses about preoperative fasting.Results: In the hospital that this research carried out, practice for preoperative fasting was the patient should be nil per os after midnight on the day of surgery. It was determined that the nurses participating in research are not aware of current scientifi c datas related to preoperative fasting. The suffi cient information about preoperative fasting is not given to patients. Average fasting time of patients is 11.12±2,35 hours. In the period before preoperative, anxiety scores of patients were found to be higher (p<.05). Percentage, frequency, t-test, chi-square test and correlation were used on the evaluation of the data.Conclusion: Preoperative fasting periods can take up to 24 hours. İn Turkey, extensive experimental studies related with the subject should conduct and the current practices should be implemented
Bölüm | ARAŞTIRMA YAZILARI |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Mayıs 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 23 Sayı: 1 |