Amaç: Bu araştırma İnkontinans ile İlişkili Dermatiti Değerlendirme Ölçeği’ni Türkçe’ye uyarlamak ve ölçeğin ülkemizde de kullanılabilirliğini göstermek amacı ile planlandı.
Yöntem: Metodolojik araştırma tipinde planlanan çalışma iki aşamada gerçekleştirildi. Birinci aşamada ölçeğin dil eşdeğerliği çeviri-geri çeviri teknikleri kullanılarak yapıldı, Kapsam geçerliğini değerlendirmek üzere konusunda uzman 5 öğretim elemanının görüşüne sunuldu ve alınan uzman görüşleri Kapsam Geçerlik İndeksi ile değerlendirildi. Daha sonra hemşirelere farklı düzeylerde dermatit gelişimini gösteren bir resim gösterilerek, ölçek yönergesi doğrultusunda puanlama yapmaları istendi. Bu ikinci aşama iki üniversite hastanesinin nöroloji, nöroşirürji, fizik tedavi ve rehabilitasyon kliniklerinde çalışan 65 hemşire ile gerçekleştirildi. Gözlemciler arası güvenirlik değerlendirmesinde sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC: Intraclass Corelation Coefficient) kullanıldı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi.
Bulgular: Ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 1 olarak belirlendi. Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamasının 32.52±5.80, %87.7’sinin 3 yıl ve üzeri mesleki deneyime sahip olduğu, %86.2’sinin inkontinans kontinans ile ilişkili dermatit gelişimine yönelik herhangi bir eğitim almadıkları saptandı. Hemşirelerin örnek resmi kullanarak yaptıkları değerlendirmede, ölçekten aldıkları puan ortalaması 23.94±3.92 idi. Ölçeğe ilişkin gözlemciler arası sınıf içi kolerasyon katsayısı (ICC:0.867, p=0.001) yüksek bulundu.
Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda İnkontinans ile İlişkili Dermatiti Değerlendirme Ölçeği’nin (İİDDÖ) gözlemciler arası uyumunun yüksek olduğu, ülkemizde dermatit gelişimi yüksek olan inkontinanslı hastalarda dermatitin saptanması ve değerlendirilmesinde etkin olarak kullanılabileceği söylenebilir.
Anahtar Kelimeler: İnkontinans, dermatit, ölçek, gözlemciler arası uyum.
Aim: This research was designed to adapt the Incontinence Associated Dermatitis Assessment Scale (IADAS) to Turkish version.
Method: This methodological research was carried out in two stages. Firstly, the language equivalence the scale was performed. Then, nurses were asked to give points in accordance with the instructions the scale by showing an image demonstrating the dermatitis development at diff erent levels. This second stage was carried out with 65 nurses in the neurology, neurosurgery, physical therapy and rehabilitation clinics of two university hospitals. Intraclass Correlation Coefficient was used in the interobserver reliability assessment.
Results: The content validity index of the scale was determined as 1. It was found that the average of age of the nurses who participated in the research was 32.52±5.80, 87.7% of them had an occupational experience of 3 years and above, and 86.2% of them didn’t receive any training incontinence associated dermatitis. In the assessment made by the nurses using the sample image, the average of the point they get from the scale was 23.94±3.92. The ICC of the scale was found high (0.867, p=0.001).
Conclusion:These results, it can be said that the inter-observer compliance of the IADAS is high, it can be used eff ectively in patients with high risk dermatitis in our country.
Keywords: Incontinence, dermatitis, scale, inter-observer compliance
Bölüm | ARAŞTIRMA YAZILARI |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 25 Sayı: 2 |