Amaç: Bu araştırma, çocukla ilgili alanlarda çalışmayan hekim ve hemşirelerin anne sütüne yönelik bilgi durumlarını belirlemek amacıyla
yapıldı.
Yöntem: Araştırma bir üniversite hastanesi ve devlet hastanesinde Nisan- Eylül 2006 tarihleri arasında yapılmış olup, örneklemini ise
doğumhane, çocuk ve kadın-doğum servisleri dışında çalışan 200 hekim ve hemşire oluşturdu. Verilerin toplanmasında araştırmacıların
geliştirdiği bilgi formu kullanıldı. Veriler SPSS for Windows 13.0 programında, Yüzdelik, Ki-kare, Fisher’s Exact, Kolmogorov-Simirnov
Z testleri kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: Araştırma bulgularında; araştırmaya katılanların %76’sının hemşire, %24’nün hekim olduğu ve %67,5’nin daha önce koruyucu
sağlık hizmetlerinde çalışmadığı belirlendi. Araştırma sonucunda; araştırmaya katılanların yarısından daha azının öğrenim sonrası
bebek ve çocuklarla ilgili kurs/sempozyum/seminerlere katıldığı belirlendi. Lisans ve lisansüstü eğitimi alan hemşirelerin ise lise ve ön
lisans eğitimi alanlara göre; taurinin anne sütünde büyümeyi destekleyen önemli bir madde olduğuna daha fazla inandığı belirlendi.
Anne sütünde; proteinlerin, yağların, laktozun ve kolesterolün miktarları konusunda, mama içeriğinden üstünlüğü ve ek gıdaya başlama
zamanı hakkındaki bilgi düzeyleri karşılaştırıldığında, meslekler arasında anlamlı fark bulunmadı.
Sonuç: Bu sonuçlardan yola çıkarak; hekim ve hemşirelerin anne sütü ile ilgili kurs/sempozyum/seminerlere katılımı teşvik edilmesi ve
Anne sütüyle ilgili değişen ve gelişen bilgilerden haberdar edilmesi, ayrıca hemşirelerin, teorik donanımlarını kolaylıkla ortaya koyabilecekleri
uygulama alanlarının oluşturulması önerilebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA YAZILARI |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Şubat 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2010 Cilt: 18 Sayı: 3 |