Sa¤l›kl› yaflam›n en önemli gereksinimlerinden birisi iyi beslenmedir. Kanser hastalar›n›n % 40’›nda tan›-tedavi s›ras›nda
beslenme yetersizli¤i geliflmekte ve malnütrisyon ortak bir komplikasyon olmaktad›r. Malnütrisyon, % 20 – 80 oran›nda
görülmektedir. Onkoloji hastalar›n›n beslenme bozuklu¤una yol açan faktörler; tümöre, tedaviye, tedavinin yan etkilerine,
metabolik duruma ba¤l›d›r. Beslenme deste¤inde amaç, hastan›n var olan beden a¤›rl›¤› korumak, genel durumun bozulmas›n›
ve malnütrisyon geliflmesini önlemektir. Beslenme deste¤ine karar verilen hastalar›n genel durumu, malnütrisyonun derecesi,
hastal›¤›n prognozu, evresi, tedaviye ba¤l› geliflen yan etkileri göz önünde bulundurularak oral, enteral ya da parenteral
beslenmesi sa¤lanmal›d›r.
Bu makale; beslenme bozuklu¤u görülen onkoloji hastalar›na bak›m veren sa¤l›k profesyonellerinin giriflimlerine rehberlik
etmesi amac›yla yaz›lm›flt›r.
Anahtar Kelimeler: Kanser, beslenme bozuklu¤u, malnütrisyon.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | DERLEME YAZILARI |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 17 Sayı: 1 |