Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİN TAKI SANATINDA YORUMLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Yıl 2020, PROF. DR. H. FERİHA AKPINARLI ARMAĞAN SAYISI, 144 - 158, 25.12.2020

Öz

Geleneksel Türk el sanatları içerisinde Anadolu kültüründe önemli bir yeri olan ve bu kültürü nesilden nesile aktaran dokumalar; günümüze kadar varlığını sürdüren görsel iletişim aracı işlevini de görmektedir. Bu çalışmada, kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel Türk el sanatları içerisinde, dokuma sanatının bir tekniği olan kilim dokumanın geleneksel formunu koruyarak takıya uygulanış biçimine dair bilgiler verilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmanın sınırları içerisinde öncelikle kilim dokuma tekniğinin tanımı ve tarihçesi hakkında bilgi verilip sonrasında da geleneksel yöntemlerle yapılan dokuma teknikleri ile disiplinlerarası sanat dallarını harmanlayan sanatçıların çalışmalarına yer verilmiştir. Kilim dokuma ile yapılmış takı örnekleri verilip takıda uygulanışı aşamalı olarak detaylandırılmıştır.

Kaynakça

  • ATALAYER G. (2002). Güneydoğu Anadolu’dan Seçilmiş Dokumalar Üzerine Öneriler Gap Çerçevesinde Halk Kültürü Sempozyumu Bildirileri, T.C. Kültür Bakanlığı, Ankara.
  • BEGİÇ, H.N. (2017). Türk Keçecilik Sanatı . Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı.
  • ÖZKAN, Ş. (2011). Sanatsal Dokumalarda Geleneksel Dokuma Tekniklerinin Kullanımı. (Yayımlamamış Yüksek Lisans Tezi). Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esra Ekinci 0000-0003-2609-7763

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 PROF. DR. H. FERİHA AKPINARLI ARMAĞAN SAYISI

Kaynak Göster

APA Ekinci, E. (2020). KİLİM DOKUMA GELENEĞİNİN TAKI SANATINDA YORUMLANMASI ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA. Folklor Akademi Dergisi, 3(4), 144-158.