Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ULUSLARÖTESİ BİR KİMLİK ÖRNEĞİ OLARAK PATERSON’DA KÜLTÜREL DEVAMLILIK VE DEĞİŞİKLİKLER

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 679 - 689, 31.08.2024
https://doi.org/10.55666/folklor.1466984

Öz

Kültür uzun yıllar sabit ve değişmez olarak algılanmış, fakat 19. yüzyıl itibariyle halkbilimine gelen yeni bakış açısının vermiş olduğu güçle içinde bulunulan çevreye göre değiştiği tespit edilebilir olmuştur. Bugün kültür, bir toplumu hem bir arada tutan özelliklerin tümünü içinde barındıran, hem de bireylerin tek başlarına kendilerini ve ait oldukları özellikleri yansıtan sosyal bir süreç, ortak düşünce ve ölçütler olarak kabul edilmiştir.
Kültür değişimlerine mahal vermeyecek kapalı toplumlarda bile bugün dış göçler ve elektronik kültür ögeleri sayesinde birçok değişim görmek mümkün iken kültürün değişkenliği heterojen toplumlarda daha açıkça gözlemlenebilir. Bu sebeple çalışmada Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayan ve Little Istanbul olarak tanınan Paterson şehrinde yaşayan insanların yaşamları ele alınmıştır. Bu tür bir yaşam tarzında kültürün bağlayıcı unsurları sebebiyle insanların kendi ülkelerinde yaşayan insanlara oranla sahip oldukları kültürü korumak ve devam ettirmek için daha fazla çaba harcadıkları bilinen bir gerçektir. Fakat her ne kadar birliktelik, Türk topluluğu içerisinde kültür devamlılığını sağlayan önemli bir yapı olsa da kültür değişimi doğal süreçlerde bile mevcutken, heterojen yapı sergileyen topluluklarda hızla gerçekleşecek kaçınılmaz bir olgudur.
Çalışmada, Türklerin 1950’lerin başından beri Amerika kıtasını tercih edip yerleştikleri Paterson bölgesinde kültürel geçişler, kültür devamlılığı, farkları (değer, inanç, norm, dünya bakışı, dil, ulus, ırk, etnik köken) ve birtakım kültürel kayıplar ele alınmakla birlikte bu değişim ve devamlılık içerisinde gözlemlenen yaşayışları kültürlenme, kültürleşme ve kültürel kayıp alt başlıkları içerisinde değerlendirilecektir. Dolayısıyla değişimin değişmeyen tek gerçek olma gerçeği ile birlikte kültürlerine sıkı sıkıya bağlı olduklarına inanan Paterson halkının birtakım kutlama, adet, örf ve geleneklerinin değişmesi ile bu değişimin Türk yapısını bozacak nitelikte olup olmadığı sorgulanmış; birebir yapılan görüşmeler, gözlemler ve incelemelerde kültürel birtakım değişmelerin, iç içe geçmelerin ve kültürel kayıpların olması ile birlikte kültürel kayba maruz kalan kimselerin Paterson bölgesinden ve halkından uzaklaştığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla yeni gelen göçlerle birlikte bu devinimin her zaman devam edeceği ve bu bölgenin diaspora olarak uzun yıllar yaşamaya devam edeceği belirtilebilir.

Etik Beyan

Bu çalışma, YÖK Araştırma Desteği ile Paterson, NJ’de yapılan araştırma, inceleme, gözlem ve anket verilerine dayanmaktadır. 2016 yılında American Folklore Society Annual Meeting Conference’ta sunumu gerçekleştirilmiş olan çalışmanın genişletilmiş şeklidir.

Destekleyen Kurum

YÖK

Kaynakça

  • Referans1 Referans1 Referans1

Transnational Folklife and Identity of Little Istanbul in Paterson, New Jersey

Yıl 2024, Cilt: 7 Sayı: 2, 679 - 689, 31.08.2024
https://doi.org/10.55666/folklor.1466984

Öz

Culture was perceived as fixed and unchanging for many years, but as of the 19th century, it could be determined that it changed according to the environment, with the power of the new perspective on folklore. Today, culture is accepted as a social process, common thought, and criteria that both contain all the features that hold a society together and reflect the individuals themselves and the characteristics they belong to.
While it is possible to see many changes today, even in closed societies that do not allow for cultural changes, thanks to external migration and electronic cultural elements, the variability of culture can be observed more clearly in heterogeneous societies. For this reason, the people living in the city of Paterson, known as Little Istanbul, in the United States of America, were discussed in the study. It is a known fact that in this kind of lifestyle, due to the binding elements of culture, people make more efforts to protect and maintain their culture than people living in their own countries. However, although unity is an important structure that ensures cultural continuity within the Turkish community, while cultural change exists even in natural processes, it is an inevitable phenomenon that will occur rapidly in communities that exhibit a heterogeneous structure.
In the study, cultural transitions, cultural continuity, differences, and some cultural losses in the Paterson region, where Turks have preferred and settled in the American continent since the early 1950s, will be discussed, and the lives observed within this change and continuity will be evaluated under the subheadings of acculturation and cultural loss. Therefore, with the change in some of the celebrations, customs, traditions, and customs of the Paterson people, who believe that they are closely tied to their culture, along with the fact that change is the only unchanging reality, it has been questioned whether this change will disrupt the Turkish structure. In one-on-one interviews, observations, and examinations, it has been determined that there are some cultural changes, intertwining and cultural losses, and that people who are exposed to cultural loss are moving away from the Paterson region and the people who live there. Therefore, it can be stated that this movement will always continue with new immigrations and this region will continue to live as a diaspora for many years.

Kaynakça

  • Referans1 Referans1 Referans1
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türkiye Dışındaki Türk Halk Bilimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Harika Zöhre Eryılmaz 0000-0002-6442-4457

Erken Görünüm Tarihi 28 Ağustos 2024
Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2024
Gönderilme Tarihi 8 Nisan 2024
Kabul Tarihi 29 Temmuz 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Zöhre Eryılmaz, H. (2024). ULUSLARÖTESİ BİR KİMLİK ÖRNEĞİ OLARAK PATERSON’DA KÜLTÜREL DEVAMLILIK VE DEĞİŞİKLİKLER. Folklor Akademi Dergisi, 7(2), 679-689. https://doi.org/10.55666/folklor.1466984