As the red meat prices have increased in the years between 2005 and 2015 in Turkey, surprisingly, its demand has also increased contrary to the classical view. Interestingly, we observed for the same period a simultaneous and significant increase in the white meat prices. We argue that this phenomena is directly linked to income distribution such that, in this case, the consumer faces a consumption choice between two substitute goods where both of them have increasing costs. In that sense, this paper will try to put insight about the relationship between red meat prices and white meat prices as well as their consumption level using regression analysis.
2005-2015 için Türkiye’de kırmızı et fiyatları yükselirken talebin de benzer şekilde arttığı görülmüştür. Bunun yanında aynı dönemde beyaz et tüketimi daha fazla artmıştır. Bu şekilde bir malın fiyatı artarken tüketim miktarı artıyorsa, aynı zamanda ikame malının tüketimi de artıyorsa bu durumun gelir dağılımı ile ilişkisi olabileceği düşünülmüştür. Bu gerçekten hareketle; Türkiye’de 2005-2015 dönemi kırmızı et fiyatlarının; kırmızı ve beyaz et tüketimi arasındaki ilişkinin ampirik analizi yapılmak istenmiştir. Bu bağlamda kırmızı et tüketimi, beyaz et tüketimi ve kırmızı et fiyatları arasındaki ilişkiyi belirlemek için regresyon analizi yapılmıştır. Analizler istatistik programında yapılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 630 |