Araştırma Makalesi

ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Cilt: 3 Sayı: 3 17 Temmuz 2005
PDF İndir

ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Öz


Montofon ve Holştayn ırkı sığırların serum kalsiyum (Ca), inorganik fosfor (P) ve magnezyum (Mg) düzeylerinin mevsimlere bağlı olarak değişiminin izlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada Elazığ yöresinde aynı bakım ve beslenme koşullarında yetiştirilen 6 ay ve 2 yaş arası hiç doğum yapmamış ve gebe olmayan sağlıklı 130 adet Montofon, 136 adet Holştayn ırkı sığır kullanılmıştır. Bu hayvanlardan iki yıllık süre içinde, 4 mevsim olmak üzere toplam 8 kez kan alınarak mevsimsel serum Ca,  inorganik P ve Mg düzeyleri ölçülmüştür. Montofon için mevsimsel serum Ca, inorganik P ve Mg düzeyleri sırası ile ilk yıl 10.14, 6.27, 1.85 mg/dl, ikinci yıl 9.06, 5.58, 2.26 mg/dl olarak saptanmıştır. Holştaynlarda ise ortalama değerler ilk yıl 10.78, 6.24, 1.74, ikinci yıl 9.00, 6.15, 2.28 mg/dl’dir. Serum Ca, inorganik P, Mg düzeylerinde ırktan ziyade mevsimlere göre önemli farklılıklar saptanmıştır. Adı geçen minerallerin düzeylerine özellikle mevsimler etkili olup, elde edilen bulgular bu minerallerle yürütülecek araştırmalarda mevsimlere göre değişimlerin göz önünde tutulması gerekliliğini ortaya koymaktadır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Ası, T. 1983. Elazığ Yöresinde Koyun ve Sığır-larda Normal ve Hastalıklı Durumlarda Kan Se-rumunda Cu, Ca, Mg ve Anorganik P Değerleri Üzerinde Araştırmalar. Doğa Bilim Dergisi, Seri D1, 7 (3), 219-231.
  2. 2. Ası, T. 1996. Tablolarla Biyokimya-1, Tayf Of-set. İstanbul.
  3. 3. Asif, M. M., Rahman, Z.U., Arif, M., Haq, I.U. and Javed, I. 1996. Trace Element and Electrolyte Concentrations in Different Physiological States of Sahiwall Cattle. Journal of Islamic Academy of Sciences, 9 (4), 63-67,
  4. 4. Aytuğ, C.N., Alaçam, E., Görgül, S., Gökçen H., Tuncer, Ş.D. ve Yılmaz, K. 1991. Sığır Hastalık-ları. II. Baskı. Tüm-Vet. Hay. Hizm. Yay. No:3. İstanbul.
  5. 5. Bach, S.J. and Messervy, A. 1969. Observations on the Diffusible Calcium Fraction in the Serum of the Cow During Oestrus and During Parturition. Vet Rec. 84 (9), 210-3.
  6. 6. Bayşu, N. 1970. Besi Sığırlarının Kan Serumla-rında Magnezyum, Kalsiyum, Anorganik Fosfor ve Total Kolesterol Yönünden Araştırmalar. (Doktora Tezi). A. Ü. Vet. Fak. Yay. No:256, A. Ü. Basımevi, Ankara.
  7. 7. Bogin, E., Seligman, N.G., Holzer, Z., Avidar Y. and Baram, H. 1998. Blood Profile of a Healthy Beef Herd Grazing Seasonal Mediterranean Range. J Vet Med A 35, 270-276.
  8. 8. Cooper, A.C.D. 1974. Blood Inorganic Phosphorus Levels of Cattle in Bostwana. Bull Epizoot Dis Afr. 22 (2), 124-131.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fulya Benzer Bu kişi benim

Necla Erkal Bu kişi benim

Turhan Turan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

17 Temmuz 2005

Gönderilme Tarihi

29 Ocak 2004

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Benzer, F., Erkal, N., Erişir, M., & Turan, T. (2005). ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 3(3), 1-6. https://izlik.org/JA95TL36JG
AMA
1.Benzer F, Erkal N, Erişir M, Turan T. ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. (DAD). 2005;3(3):1-6. https://izlik.org/JA95TL36JG
Chicago
Benzer, Fulya, Necla Erkal, Mine Erişir, ve Turhan Turan. 2005. “ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 (3): 1-6. https://izlik.org/JA95TL36JG.
EndNote
Benzer F, Erkal N, Erişir M, Turan T (01 Temmuz 2005) ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 3 1–6.
IEEE
[1]F. Benzer, N. Erkal, M. Erişir, ve T. Turan, “ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER”, (DAD), c. 3, sy 3, ss. 1–6, Tem. 2005, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95TL36JG
ISNAD
Benzer, Fulya - Erkal, Necla - Erişir, Mine - Turan, Turhan. “ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3/3 (01 Temmuz 2005): 1-6. https://izlik.org/JA95TL36JG.
JAMA
1.Benzer F, Erkal N, Erişir M, Turan T. ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. (DAD). 2005;3:1–6.
MLA
Benzer, Fulya, vd. “ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy 3, Temmuz 2005, ss. 1-6, https://izlik.org/JA95TL36JG.
Vancouver
1.Fulya Benzer, Necla Erkal, Mine Erişir, Turhan Turan. ELAZIĞ YÖRESİNDEKİ MONTOFON VE HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARIN SERUM Ca, P VE Mg DÜZEYLERİNDE MEVSİMLERE BAĞLI OLARAK GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. (DAD) [Internet]. 01 Temmuz 2005;3(3):1-6. Erişim adresi: https://izlik.org/JA95TL36JG