Araştırma Makalesi

RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ

Cilt: 4 Sayı: 2 30 Mart 2006
PDF İndir
EN TR

RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ

Öz

 Dünden bugüne hayatın her alanında renklerin birçok alanda kullanıldığı ve birbirinden farklı anlamlar ifade ettikleri bilinmektedir. Genel anlamda, renklerin kültürde, aşkta, iş yaşamında, giyimde, holdinglerin, şirket-lerin ve en etkili kitle iletişim aracı olan televizyon kanalarının logolarında çeşitli anlamlar taşıdıkları görül-mektedir. Bu kuruluşlar, renklerin ifade ettikleri anlamlar doğrultusunda da belirli bir imaj oluşturmaya çalış-maktadırlar. 


   


Bu çalışmada, renklerin kültürle ilişkisi irdelenerek Türk kültüründe renklerin anlamları açıklanmış ve renkle-rin genel olarak gündelik hayatta ne anlama geldikleri, nasıl bir mesaj verdikleri incelenmiştir. Renklerin anlamları ışığında televizyon kanal logolarının analizi yapılmıştır.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. AKSOY Ömer Asım (1978) Atasözleri ve De-yimler Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Yayınları, Ank.
  2. 2. AYTAÇ Önder (1999), “Polisin Gözüyle Renklerin Dili ve Yorumlanması” Polis Dergisi, Sayı:3, S.25-45, Ankara
  3. 3. CHIJIWA Hideaki (1987), “Color Harmony A Guide to Creative Color Combinations”, Pennsylvania, Chilton Book Company
  4. 4. ERAY Fatma, Şule ÇİVİTÇİ (2004) “Giyside Kullanılan Renklerin İnsan Üzerindeki Psikolo-jik Etkileri”http://www.mef.gazi.edu.tr/mefeski /dergi/20-1/bolum8.doc, (09.11.2004)
  5. 5. GENÇ Reşat (1997) “Türk İnanışları ile Milli Geleneklerinde Renkler ve Sarı-Kırmızı-Yeşil”, Atatürk Kültür Merkezi Yayını, Sayı:118, Ank.
  6. 6. KAFALI Mustafa (08.11.2004) “Türk Kültü-ründeRenkler”http://www.akmb.gov.tr/ata/metinler/ II_12.html,
  7. 7. KIRIMHAN Nazan (2004) “Türk Kültüründe Yedi Rengin Anlamı”http://www.akmb.gov.tr/ ata/metinler(08.11.2004)
  8. 8. KNUF Johaim (1988), Unsere Welt der Farben – Symbole zwischen Natur und Kultur, DuMont Verlag, Köln

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Nida Aşkın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

30 Mart 2006

Gönderilme Tarihi

31 Ağustos 2005

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2006 Cilt: 4 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yağbasan, M., & Aşkın, N. (2006). RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 4(2), 126-134. https://izlik.org/JA39SG22BM
AMA
1.Yağbasan M, Aşkın N. RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ. (DAD). 2006;4(2):126-134. https://izlik.org/JA39SG22BM
Chicago
Yağbasan, Mustafa, ve Nida Aşkın. 2006. “RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4 (2): 126-34. https://izlik.org/JA39SG22BM.
EndNote
Yağbasan M, Aşkın N (01 Mart 2006) RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4 2 126–134.
IEEE
[1]M. Yağbasan ve N. Aşkın, “RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ”, (DAD), c. 4, sy 2, ss. 126–134, Mar. 2006, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39SG22BM
ISNAD
Yağbasan, Mustafa - Aşkın, Nida. “RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 4/2 (01 Mart 2006): 126-134. https://izlik.org/JA39SG22BM.
JAMA
1.Yağbasan M, Aşkın N. RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ. (DAD). 2006;4:126–134.
MLA
Yağbasan, Mustafa, ve Nida Aşkın. “RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 4, sy 2, Mart 2006, ss. 126-34, https://izlik.org/JA39SG22BM.
Vancouver
1.Mustafa Yağbasan, Nida Aşkın. RENKLERLE İLETİŞİM VE ULUSAL TV LOGOLARININ GÖSTERGEBİLİMSEL (DİLBİLİMSEL, GRAFİKSEL, RENKSEL) ANALİZİ. (DAD) [Internet]. 01 Mart 2006;4(2):126-34. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39SG22BM