Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ

Yıl 2005, Cilt: 3 Sayı: 2, 97 - 102, 20.03.2005

Öz




Bu çalışmada, japon havuz balıklarının (Carassius auratus L., 1758) kontrolsüz döl alımı ve yavru
üretiminde; her bir dişi anacın bıraktığı 700 adet yumurtanın 400 (% 57,14)
adeti döllendi. Kuluçkalama süresi 5 gün olarak belirlendi. Döllenen
yumurtalardan 140 adet larva elde edildi. Bu larvaların yaşama oranı %35 olarak
belirlendi. Yarı kotrollü döl alımı ve yavru üretiminde; 15,5 °C’de her bir
dişi anacın bıraktığı 825 adet yumurtanın 650 adeti (% 78,79), 17 °C’de 975
adet yumurtanın 775 adeti (% 79.49), 18,5 °C’de 1075 adet yumurtanın 900 adeti
(% 83,72), 19,5°C’de 1153 adet yumurtanın 925 adeti (% 80,23), 22 °C’de 1428
adet yumurtanın 1293 adeti (% 90,55), 24 °C’de ise 1250 adet yumurtanın 1125
adetinin (% 90,00) döllendiği görüldü. 
Kuluçkalama süreleri 3-6 gün arasında değişti. Yumurtadan çıkan
larvaların yaşama oranı sırasıyla % 69,84, 74,19, 78,33, 78,81, 88,94 ve 90,54
olarak belirlendi. Yavruların beslenmesi için; alabalık yavru yemi (D1)
kurutulmuş gammarus (Gammarus kischineffensis) (D2),
kurutulmuş gammarus ile alabalık
yavru yeminin %50 karışımı (D3) kullanıldı. Yapılan istatistiksel
analizler sonucunda bu yemlerin yavruların ortalama canlı ağırlık, ortalama
total boy, oransal büyüme ve spesifik büyüme oranında önemli bir farklılığa yol
açmadığı görüldü (p>0,05).




Kaynakça

  • 1. Demirsoy, A., Yaşamın Temel Kuralları, Mete-kan A.Ş. Baskı Tesisleri, Ankara, 1993.
  • 2. Altınköprü, T., Akvaryum Balıklarının Üretil-mesi, Altınköprü Yayınları, İstanbul, 1984.
  • 3. Mertlıch, R., Exotic Goldfish, T.F.H. Canada, 1-89. 1987.
  • 4. Çelikkale, M.S., İçsu Balıkları ve Yetiştiriciliği, Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi, 1988.
  • 5. Mertlıch, R., Basic Goldfish Breeds The Won-derful Singletails. T.F.H., Canada., 66-71. 1988.
  • 6. Wang, J., A Tentative Analysis About the Aquatic Organisms and Ecosystem of Fishery in Four South Lakes of Shandong. J. Fish China. 13, 3, 221-229, 1989.
  • 7. Altınköprü,. T., Japon Balıkları. Gül Matbaası, İstanbul, 1983.
  • 8. Lagler, K.F., Freshwater Fishery Biology. W.M.C. Brown Company Publishers, Dubuque, lowq., 1956.
  • 9. Chugunova, N. I., Age and Growth Studies in Fish. İsrael Program Scientific Translation. Washington, 1963.
  • 10. Kara, Ö.F., Balıkçılık Biyolojisi ve Populasyon Dinamiği. Ege Üniv. Basımevi Bornova, İzmir, 1992.
  • 11. Atay, D., Populasyon Dinamiği. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Basımevi, Ankara, 1989.
  • 12. Çetinkaya, O., Balık Besleme, Yüzüncü Yıl Üniv. Ziraat Fak. Yayın No: 9, Van, 1995.
  • 13. Alpbaz, A., Akvaryum Tekniği ve Balıkları, Acargil Matbaası, İzmir, 1984.
  • 14. Mathias, J.A., Martin, J., Yurkowski, M., Lark,. J.G.I. Papst, M. and Tabahek, J.L. Harvest and Nutritional Quality of Gammarus lacustris for Trout Culture. Transactions the American Fisheries Society III., 83-89. 1982.
  • 15. Özdemir, Y., Köprücü, K., Harlıoğlu, M.M. ve Gür, F., Gammarus kischineffensis (Amphipoda, Schellenberg 1937)’in Besin Kalitesinin Mevsimsel Olarak Araştırılması. Akdeniz Balıkçılık Kongresi, 9-11 Nisan, İzmir, 563-569. 1997.
  • 16. Köprücü, K., Harlıoğlu, M.M. ve Konar, V., Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss, Walbaum 1972) Rasyonlarında Protein, Amino-asit ve Pigment Kaynağı Olarak Gammarus kischineffensis Schellenberg 1937’in Kullanıl-ması. Ege Üniv. Su Ürünleri Dergisi, 15(3-4), 199 - 210. 1998.
  • 17. AOAC, Official Methods of Analysis (15th Ed), Association of Official Analytical Chemists. Inc. Arlington, 1990.
  • 18. Şengül, F. Ve Türkmen, A., Su ve Atıksu Ana-lizleri, Paşahan Matbaası, İstanbul, 1991.
  • 19. Düzgüneş, O., Kesici, T. ve Gürbüz, F., İstatistik Metotları. II. Baskı, A.Ü. Ziraat Fakültesi, Yayın No: 1291, Ankara, 218s., 1993.
  • 20. Hunnam,.P., Lebensraum Aquraim. E. Handbuch D.Süss. U. Ulmer, 86-87. 1983.
  • 21. Ng,, W.J., Kho, K., Ho, K.M., Ong,., S.L., Sım, T.S., Tay, S.H. Goh, C.C. and Cheong, L., Water Quality within a Recirculating System For Tropical Ornamental Fish Culture. Aquaculture, 103, 123-134, 158-162. 1992.
  • 22. Çelikkale, M.S., Balık Biyolojisi. Karadeniz Teknik Üniversitesi Basımevi, Trabzon, 1986.
  • 23. Altınköprü, T., Renkli Akvaryum Dünyası. Güç-lü Yayıncılık, İstanbul, 1987.
  • 24. Temelli, B., Japon Havuz Balığı Yetiştiriciliği, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enst., (Doktora Semineri), İzmir, 1988
  • 25. Şayan, A., Kırmızı Havuz Balıklarının (Carassi-us auratus) Biyolojisi, Akdeniz Ünv. Fen Bilim-leri Enst., (Lisans Semineri), Eğridir, 1990.
  • 26. Maıtland, P.S., The Hamlyn Guide to Freshwater Fisher of Britain and Europe, London, 1977.
  • 27. Innes, W.T. and Fearnow, E.C., Goldfish Varieties and Tropical Aquarium Fishes. Issued by the Information and Consumer Service. Department of Fisheries of Canada., 1-6. 1950.
  • 28. Mılls, D., Stone, D., Newton, P. and Wıllıs, S., A Comparison of Three Diets for Larval Goldfish Reading. Austasia-Aquaclut. 7, l, 48-49. 1993.
  • 29. Szlaminska, M., Escaffre, A.M., Charlon, N. and Bergot, P., Preliminary Data on Seminsythetic Diets for Goldfish (Carassius.auratus ) Larvac. Fısh. Nutrition-In-Practıce, 61,607-612. 1993.
  • 30. Abi-Ayad, A.and Kestemont, P., Comparison of the Nutritional Status of Goldfish (Carassius auratus) Larvae Fed with Live, Mixed or Dry Diet. Aquaculture,128, 1-2, 163-176. 1994.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özden Barım Öz Bu kişi benim

Yaşar Özdemir Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Mart 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Barım Öz, Ö., & Özdemir, Y. (2005). JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 3(2), 97-102.
AMA Barım Öz Ö, Özdemir Y. JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ. (DAD). Mart 2005;3(2):97-102.
Chicago Barım Öz, Özden, ve Yaşar Özdemir. “JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3, sy. 2 (Mart 2005): 97-102.
EndNote Barım Öz Ö, Özdemir Y (01 Mart 2005) JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3 2 97–102.
IEEE Ö. Barım Öz ve Y. Özdemir, “JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ”, (DAD), c. 3, sy. 2, ss. 97–102, 2005.
ISNAD Barım Öz, Özden - Özdemir, Yaşar. “JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi 3/2 (Mart 2005), 97-102.
JAMA Barım Öz Ö, Özdemir Y. JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ. (DAD). 2005;3:97–102.
MLA Barım Öz, Özden ve Yaşar Özdemir. “JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ”. Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, c. 3, sy. 2, 2005, ss. 97-102.
Vancouver Barım Öz Ö, Özdemir Y. JAPON HAVUZ BALIKLARININ (CARASSİUS AURATUS L., 1758) ÜRETİMİVE YAVRULARIN BESLENMESİ. (DAD). 2005;3(2):97-102.