Bu çalışma, Elazığ’da satışa
sunulan çiğköftelerin mikrobiyolojik kalitesini belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Çalışmada 15 adet çiğköfte örneği kullanılmıştır. Koliform bakterilerin
belirlenmesi En Muhtemel Sayı esasına göre yapılmıştır. Mikroorganizma
sayımları Plak Kültürü Metoduna göre yapılarak, sonuçlar Koloni Oluşturan Birim
(kob) olarak değerlendirilmiştir. Örneklerde toplam aerobik
mezofilik mikroorganizma sayısı ortalama 3.75x106 kob/g
olarak tespit edilmiştir. Koliform bakteri, Eschrichia coli ve Salmonella
sp.’ ye ise rastlanılmamıştır.
Sonuç olarak, çiğköfte
örneklerinin, düşük hijyenik kalitede olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 7 Sayı: 2 |