BibTex RIS Kaynak Göster

Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi

Yıl 2015, Cilt: 27 Sayı: 2, 9 - 16, 01.06.2015

Öz

Çalışmada, farklı oranlarda asetik asit ile (%2 ve %4) hazırlanan alabalık marinatları üzerine %0,1 ve %0,5’lik
eugenolün etkisi incelenmiştir. Yapılan analizler neticesinde eugenolün toplam mezofilik anaerob, psikrofilik ve
toplam Enterobacteriaceae üzerine istatistiki açıdan önemli bir etkisinin olmadığı fakat maya, küf ve
Lactobacillus üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisinin olduğu bulunmuştur (P < 0,05). Kimyasal yönden; pH
bakımından gruplar arasından önemli bir fark bulunmazken (P > 0,05), TVB-N ve TBA üzerine eugenolün
etkisinin olduğu tespit edilmiştir (P < 0,05). Duyusal açıdan ise; eugenol ilavesinin marinatların genel beğeni
düzeyleri üzerine herhangi bir olumsuz etki yapmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, belirtilen oranlarda
uygulanan eugenol esansiyel yağının ürünün kalitesi üzerine olumlu yönde etki gösterdiği ortaya konmuştur.

The Effect of Eugenol on Shelf Life of Rainbow trout ( Oncorhynchus mykiss ) Marinades

Yıl 2015, Cilt: 27 Sayı: 2, 9 - 16, 01.06.2015

Öz

In the study, the acetic acid at different rates (2% and 4%) prepared trout marinated in 0.1% and 0.5% eugenol
effect was investigated. The analysis result in, eugenol had no statistically significant effect in terms of total
mesophilic anaerob, psychrophilic and total Enterobacteriaceae but it was found to have statistically significant
effect on yeast, mould and Lactobacillus (P < 0.05). Chemicals ways; there was no significant difference among
the groups in terms of pH (P > 0.05), but TVB-N and TBA were determined to have an influence on the eugenol
(P < 0.05). The sensory terms; general appreciation of marinades on the level of eugenol added is determined that
any adverse effect to. As a result, it was concluded that eugenol essential oil in specific applied in specific
amounts has positive effect on the quality of the product.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA56SY76BT
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bahri Patır Bu kişi benim

Özlem Pelin Can Bu kişi benim

Özlem Emir Çoban Bu kişi benim

Emine Özpolat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Patır, B., Can, Ö. P., Emir Çoban, Ö., Özpolat, E. (2015). Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 27(2), 9-16.
AMA Patır B, Can ÖP, Emir Çoban Ö, Özpolat E. Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. Eylül 2015;27(2):9-16.
Chicago Patır, Bahri, Özlem Pelin Can, Özlem Emir Çoban, ve Emine Özpolat. “Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus Mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 27, sy. 2 (Eylül 2015): 9-16.
EndNote Patır B, Can ÖP, Emir Çoban Ö, Özpolat E (01 Eylül 2015) Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 27 2 9–16.
IEEE B. Patır, Ö. P. Can, Ö. Emir Çoban, ve E. Özpolat, “Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi”, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 2, ss. 9–16, 2015.
ISNAD Patır, Bahri vd. “Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus Mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 27/2 (Eylül 2015), 9-16.
JAMA Patır B, Can ÖP, Emir Çoban Ö, Özpolat E. Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015;27:9–16.
MLA Patır, Bahri vd. “Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus Mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi”. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 27, sy. 2, 2015, ss. 9-16.
Vancouver Patır B, Can ÖP, Emir Çoban Ö, Özpolat E. Gökkuşağı Alabalığından (Oncorhynchus mykiss) Hazırlanan Marinatların Raf Ömrü Üzerine Eugenol’ün Etkisi. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2015;27(2):9-16.