Bir Fazlı Asenkron Motor V/f Hız Kontrolü
Öz
Bir fazlı asenkron motorlar küçük güç gerektiren ev aletleri ve üç fazın olmadığı endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Değişken hız gerektiren uygulamalarda bu motorların hızlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada bir fazlı asenkron motorların yapıları dikkate alınarak hızlarının ne şekilde değiştirilebileceği detaylı olarak ortaya konulmuş ve hangi yöntemlerle değiştirilebileceği incelenmiştir. Bir fazlı motorun yardımcı sargı ve yardımcı sargı olmadan ürettiği hız-moment karakteristiği elde edilmiş ve verilmiştir. Motora uygulanan gerilimin değiştirilmesi, uygulanan geriliminin frekansının değiştirilmesi ile motor hızının nasıl değiştiği ile ilgili benzetimler yapılmıştır. Son olarak V/f kontrolü yapılarak performansı incelenmiş ve benzetimi yapılarak sonuçlar verilmiştir. Benzetim sonuçlarından V/f kontrollü bir fazlı motorun verilen referans hızı iyi bir şekilde takip ettiği görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- 1. Latt, A.Z., Win, N.N. (2009). Variable speed drive of single phase induction motor using frequency control method. IEEE International Conference on Education Technology and Computer, ICETC'09, 30-34.
- 2. Analysis of Energy Conservation Standards for Small Electric Motors. Building Technologies, Office of Energy Efficiency and Renewable Energy, U.S. Department of Energy, 2003.
- 3. Blaabjerg, F., Lungeanu, F., Skaug, K., Tonnes, M. (2004). Two-phase induction motor drives. IEEE Industry Applications Magazine, 10 (4): 24-32.
- 4. Correa, M.B.R., Jacobina, C.B., Silva, E.R.C., Lima A.M.N., (2004). Vector control strategies for single-phase induction motor drive systems. IEEE Tran.on Industrial Electronics, 51 (5): 1073-1080.
- 5. Jemli M., Azza H.B., Bousak M., Gossa M., (2009). Sensorless indirect stator field orientation speed control for single-phase induction motor drive. IEEE Tran. on Power Electronics, 24 (6): 1618-1627.
- 6. Jang, D.H., Won, J.S. (1994). Voltage, frequency, and phase difference angle control of PWM inverter-fed two-phase induction motors. IEEE Trans. on Power Electronics, 9: 377–383.
- 7. Rocha, R., L. de Siqueira Martins, and J. C. D. de Melo (2005). A speed control for variable-speed single-phase induction motor drives. Industrial Electronics, ISIE 2005. Proceedings of the IEEE International Symposium, 43-48.
- 8. Kohlrusz, G., Fodor, D. (2011). Comparison of scalar and vector control strategies of induction motors. Hungarian Journal of Industry and Chemistry, 39 (2): 265-270.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
1 Ekim 2017
Gönderilme Tarihi
23 Eylül 2017
Kabul Tarihi
6 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 29 Sayı: 2