Dersliklerin Sesin Nesnel Parametreleri Açısından Değerlendirilmesi: KTÜ Örneği
Öz
Mekânların ergonomik tasarımlarında sıcaklık, nem, ışık, ses gibi fiziksel göstergelerin optimum koşullarda sağlanması gerekmektedir. Fiziksel göstergeler arasında önemli bir yere sahip olan sesin, gürültü olarak algılanmamasının yanı sıra mekânlarda fonksiyona da bağlı olarak işitsel sınırlar içinde algılanması gerekmektedir. Bu durumun belirlenebilmesi ise mekânlar için yapılacak akustik denetim ile gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışma kapsamında KTÜ İnşaat Mühendisliği 270 No’lu ve Orman Mühendisliği D-3 No’lu Dersliklerdeki akustik koşullar sesin nesnel parametrelerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler için Odeon Version 10 Software programı kullanılmış olup çalışmada; reverberasyon süresi (RT), erken düşme süresi (EDT), belirginlik (D50), sesin anlaşılabilirlik indeksi (STI) nesnel parametreleri incelenmiştir. Öncelikle mevcut mekânlara ait nesnel parametre değerleri elde edilmiş olup optimum aralık dışında kalan parametrelerin optimum sınırlarda elde edilebilmesi için mekânların yüzeylerinde malzeme değişiklikleri yapılmıştır. Malzeme değişiklikleri sonrasında akustik açıdan optimum koşullar elde edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- [1] Atça E, İlal ME, Başaran T, Kazanasmaz T, Arsan ZD. Başarım odaklı tasarım: Tasarımın erken evrelerinde benzetim araçlarının önemi. 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi; 17-20 Nisan 2013; İzmir, Türkiye: Bildiriler Kitabı. ss. 1411-1422.
- [2] Gürel N. İlköğretim okullarının akustik açıdan incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, Türkiye, 2007.
- [3] Yerli C. Farklı anlayışlarla tasarlanmış eğitim alanlarındaki sınıfların hacim akustiği yönünden değerlendirilmesi; Doğa Koleji Çukurambar ve İMKB Alparslan Ortaokulu örneği. Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 2015.
- [4] Rabelo ATV, Santos JN, Oliveira RC, Magalhaes MC. Effect of classroom acoustic on the speech ıntelligibility of students. CoDAS 2014; 26(5): 360-366.
- [5] Christensen, CL. Odeon Room Acoustics Program, Version 10. Denmark: 2001
- [6] http://www.ptb.de/en/org/1/16/163/datenbank.htm
- [7] Kavraz M. The effect of sound diffusers on the objective parameters of sound: the multipurpose hall of Sultanbeyli cultural center. American Journal of Scientific Research 2012; 57: 37-46.
- [8] Sirel Ş. Hacim Akustiğinde Yansışım Süresi. İstanbul: Yapı Fiziği Bilim Dalı Yayınları, İDMMA Basımevi, 1981.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
3 Mart 2020
Gönderilme Tarihi
26 Nisan 2019
Kabul Tarihi
13 Ekim 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2020 Cilt: 32 Sayı: 1