Araştırma Makalesi

MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ

Cilt: 10 Sayı: 1 29 Haziran 2026
PDF İndir
TR EN

MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ

Öz

1492’de Kristof Kolomb tarafından ‘keşfinden’ itibaren az gelişmişlik ve siyasi istikrarsızlık yanında direnişlerle karakterize olan Latin Amerika’nın yaklaşık son beş yüz yıllık tarihini, kıtaya özgü formlarıyla kapitalizm ve din sütunları üzerinden okumak mümkündür. Bu minvalde 1960’ların sonlarında ortaya çıkmış, sıradan insanların yoksulluk deneyimleri ile ilintili bir praksis alanı olarak Kurtuluş Teolojisi, Hristiyanlığın geleneksel uygulamalarını ve yoksulluk olgusunu sorgulayan, soyut teolojik yorumlardan ziyade gündelik hayata yaslanan toplumsal bir hareket olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda Kurtuluş Teolojisi, Marksizme ve Katolik inanca dayanır. Ne var ki Kurtuluş Teolojisi iki tarafın da eleştirilerine maruz kalmıştır. Çalışma bu çerçevede Kurtuluş Teolojisi’nin Marksizm ile Hristiyanlık arasında teorik olarak salındığını göstermeyi hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda da Kurtuluş Teolojisi’nin dini açıdan ‘heretik’ Marksist açıdansa ‘sözde Marksist’ olarak görüldüğü bulgusuna ulaşmıştır. Çalışma da bu tabloyu ortaya koyacak şekilde Kurtuluş Teolojisi’ne yönelik eleştirileri, Hristiyan ve Marksist çevrelerden gelen yanıtlar etrafında ele almaktadır. Bu minvalde çalışmanın birinci bölümünde Kurtuluş Teolojisi’nin 1970-1980 arasındaki ideolojik ve pragmatik yolculuğu kurtuluş, özgürleşme, selamet, umut, emek gibi kavramlar etrafında açıklanmaktadır. İkinci bölümünde Kurtuluş Teolojisi’nin ilgili Papalık Yönergeleri ve Katolik ilahiyatçılar tarafından nasıl eleştirildiği ortaya konmaktadır. Üçüncü bölümde ise Kurtuluş Teolojisi’nin Marksist çevrelerle ilişkisindeki kuramsal çatışma noktaları analiz edilmektedir. Bu açıdan da ilgili literatürde konu edilmemiş bir tartışmayı bütünlüklü olarak toplumsal hareketler literatürüne kazandırmayı amaçlamaktadır. Çalışma nitel bir araştırma olarak karşılaştırmalı sosyolojik-tarihsel okumaya dayanmaktadır. Bu okumaya esas olan literatür incelemesi tematik, dokuman bazlı ve bağlamsal çözümleme teknikleri kullanılarak yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kurtuluş Teolojisi, Hristiyan Marksizmi, Hristiyan Sosyalizmi, Papa II. Jean Paul, Hegelyen Marksizm

Etik Beyan

Bu çalışma, literatür taraması ve doküman incelemesine dayanan nitel bir araştırma olarak yürütülmüştür. Araştırma sürecinde insan katılımcılarla doğrudan temas kurulmamış, anket, mülakat ya da gözlem gibi veri toplama yöntemleri kullanılmamış ve kişisel veriler işlenmemiştir. Bu nedenle çalışma, etik kurul onayı gerektiren araştırmalar kapsamı dışında kalmaktadır. Bununla birlikte, araştırmanın tüm aşamalarında akademik dürüstlük, bilimsel sorumluluk ve araştırma etiğine ilişkin temel ilkelere uyulmuştur.

Kaynakça

  1. Alves, R. (1969). A theology of human hope. Corpus Books.
  2. Akdal, H. A. (2014). Kurtuluş teolojisi hareketinin düşünsel ve toplumsal kaynakları (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi); İstanbul: Mimar Sinan GSÜ, Sosyoloji Anabilim Dalı.
  3. Assmann, H. (1976). A theology for a nomad church. Orbis Books.
  4. Baykal, N. S. (2010). Yetişkin eğitiminde radikal bir deneyim: seçilmiş örnekler üzerinden Latin Amerika’da halkın eğitimi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Yaşam Boyu Öğrenme Anabilim Dalı.
  5. Boff, L. (1978). Jesus Christ liberator. Orbis Books.
  6. Boff, L., & Boff, C. (1986). Introducing liberation theology. Orbis Books.
  7. Bonino, J. M. (1976). Christians and Marxists: The mutual challenge to revolution. Eerdmans Publishing.
  8. Brown, H. O. J. (1984). What is liberation theology? In R. H. Nash (Ed.), On liberation theology (pp. 3–16). Mott Media.
  9. Catholic Connect. (n.d.). Global Catholic population grows while number of pastoral workers declines. Retrieved from https://catholicconnect.in/news/global-catholic-population-grows-while-number-of-pastoral-workers-declines, 13.03.2026
  10. Clos, R. (2012). In the name of the god who will be: The mobilization of radical Christians in the Sandinista revolution. Journal for the Study of Radicalism, 6(2), 1-51.

Kaynak Göster

APA
Çoban, F. (2026). MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 10(1), 1-20. https://doi.org/10.61524/fuuiibfdergi.1850446
AMA
1.Çoban F. MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ. fuuiibfdergi. 2026;10(1):1-20. doi:10.61524/fuuiibfdergi.1850446
Chicago
Çoban, Funda. 2026. “MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 (1): 1-20. https://doi.org/10.61524/fuuiibfdergi.1850446.
EndNote
Çoban F (01 Haziran 2026) MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10 1 1–20.
IEEE
[1]F. Çoban, “MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ”, fuuiibfdergi, c. 10, sy 1, ss. 1–20, Haz. 2026, doi: 10.61524/fuuiibfdergi.1850446.
ISNAD
Çoban, Funda. “MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 10/1 (01 Haziran 2026): 1-20. https://doi.org/10.61524/fuuiibfdergi.1850446.
JAMA
1.Çoban F. MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ. fuuiibfdergi. 2026;10:1–20.
MLA
Çoban, Funda. “MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ”. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, c. 10, sy 1, Haziran 2026, ss. 1-20, doi:10.61524/fuuiibfdergi.1850446.
Vancouver
1.Funda Çoban. MARKSİZMLE HRİSTİYANLIK SARKACINDA LATİN AMERİKA KURTULUŞ TEOLOJİSİ. fuuiibfdergi. 01 Haziran 2026;10(1):1-20. doi:10.61524/fuuiibfdergi.1850446