Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İŞSİZLİK SİGORTASIYLA KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ETKİLEŞİMİ

Yıl 2017, Cilt: 1 Sayı: 1, 1 - 28, 29.08.2017

Öz

Kayıt dışılık oranlarının yüksek olduğu ülkelerde işsizlik sigortası uygulamasında ciddi sorunlarla karşılaşılmaktadır. İşsizlik sigortası ve kayıt dışı istihdamın incelendiği bu çalışmada, her iki faktörün birbirleriyle ilişkili olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmanın amacı; Türkiye’de 1999 yılından beri uygulanmakta olan işsizlik sigortası uygulamasını açıklayarak kayıt dışı istihdamın hangi yönde etkilediğini ortaya koymaktır. Çalışmanın temel hipotezi; “gelişmekte olan ülkelerde optimal düzeyde belirlenmeyen işsizlik sigortasının kayıt dışı istihdamı arttırıcı yönde etkilediği” şeklindedir. Araştırma neticesinde genellikle gelişmekte olan ülkelerde daha sık rastlanılan kayıt dışı istihdam, pasif istihdam politikalarından işsizlik sigortasında sıkıntılara yol açmaktadır. Genel itibariyle gelişmekte olan ülkelerde en uygun şekilde belirlenmeyen işsizlik sigortası kayıt dışı istihdamı arttırıcı etkisi olduğu görülmüştür. Dolayısıyla işsizlik sigortasının arzu edilebilirliğini azaltma yolunu gidilmektedir. Çünkü işsizler, bu süre zarfında kayıt dışı istihdam edilirken kendilerini işsiz göstererek işsizlik ödeneğinden faydalanabilmektedir. Buna karşın çok az rastlanılan bazı durumlarda da işsizlik sigortası ödemelerinden faydalanabilmek için işsiz kişiler kayıtlı bir işte çalışmayı beklemektedir.

Kaynakça

  • AKÇACI, Taner,” Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri”, Arın Yayınları, Ankara, 2007.
  • ALVAREZ-PARRA, Fernando, SANCHEZ, Juan, “Unemployment İnsurance With A Hidden Labor Market”, Journal Of Monetary Economics, C. 56, Sa. 7, 2009, s. 954-967.
  • ANDAÇ, Faruk, “İşsizlik Sigortası, Türk Ağır Sanayii Ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası”, Ankara, 1999.
  • BARDEY, David, JARAMILLO, Fernando, “Unemployment İnsurance/Severance Payments And İnformality İn Developing Countries”, Tse Working Paper, 2011, s. 11-257.
  • ÇOLAK, Mustafa,” Kayıt dışı Ekonomi Ve Çözümüne Yönelik Politika Önerileri”, Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Yayınları, Ankara, 2012.
  • ESPİNO, Emilio, SANCHEZ, Juan, “How Does Informal Employment Affect The Design Of Unemployment Insurance And Employment Protection?”, Reserve Bank Of St. Louis Revıew, C. 97, Sa. 2, s. 159-72.
  • GÖÇMEN, Murat, “Ülkemizdeki İşsizlik Sigortası ve İşsizlik Fonu Uygulamaları”, Kamu-İş, C.12, Sa.2, s. 137-158.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sera Yıldırım Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 29 Ağustos 2017
Gönderilme Tarihi 2 Mayıs 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldırım, S. (2017). İŞSİZLİK SİGORTASIYLA KAYIT DIŞI İSTİHDAMIN ETKİLEŞİMİ. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 1(1), 1-28.